İDO artık yolcudan kesinti yapamayacak

HEMEN soralım: Neden? Uzun bir yargı süreci var.

Haberin Devamı

İstanbul’da faaliyet gösteren SD Bilişim AŞ Kurucu Genel Müdürü, KalDer Yönetim Kurulu üyesi Cem Haydar Bektaş, 22.06.2012, 24.06.2012 tarihlerinde Yenikapı-Bandırma feribotu için 198.00 TL ödeyerek bilet almış. Seyahatten 12 saat önce zorunlu bir sebeple bilet iptali istemiş. İDO işletmesi, bilet iptalini kabul etmiş ancak % 15 kesinti ile para iadesi yapmış.
İade edilmeyen paranın tutarının düşük bir rakam olmasına karşılık, tüketicinin mağduriyetine yol açtığını ve haksız olduğunu düşündüğü bu işleme karşı Cem Haydar Bektaş, Üsküdar Kaymakamlığı Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurarak paranın iadesini talep etmiş, Tüketici Hakem Heyeti de bu isteği haklı bularak paranın iade edilmesi gerektiğini tespit etmiş.
Kaymakamlık Tüketici Hakem Heyeti’nin bu kararına karşı dava açan İDO, uygulamanın mevzuattan kaynaklandığını ve bilet iptali halinde % 15 kesinti yapılmasının hukuka uygun olduğunu ileri sürerek iptal isteminde bulunmuş.
Davayı inceleyen İstanbul 6. Tüketici Mahkemesi işletmenin davasının haksız olduğuna, sefer saatinden 12 saat önce yapılan bilet iptali sebebiyle tüketiciden cezai şart kesintisi yapılamayacağını belirterek İDO’nun davasını reddetmiş.
Bilinçli tüketicinin haksız uygulamalara karşı diğer tüketicilerin de haklarını savunması gerektiğini söyleyen Bektaş, “Bu davayı açarken hedefim paranın iadesinden çok, haklı olduğumu düşündüğüm bir konuda örnek bir karar oluşturup diğer insanların da bundan yararlanmasını sağlamaktı.
Tüketici Kanunu’nun bizleri koruduğuna inanmak istedim” diyor. Tüketici uğradığı zararın peşini bırakmazsa, karşı taraf gerekli cezayı görüyormuş demek ki...

Haberin Devamı


GÜNÜN SÖZÜ

“DÜNYANIN en büyük sarayı, 5 uçağı, 10 zırhlı Mercedes’i, 3 helikopteri, İstanbul’da bir köşkü var. Bu ülkede asgari ücret 890 TL... Vur semeri millete.”
Erkan ÇINAR


TOKİ çile çektiriyor

KENTSEL dönüşüm amacıyla TOKİ tarafından yapılan uygulamalar birçok mağduriyet yaşatmaktadır. Bunların başında projeye dahil edilen taşınmazlara rayicinin çok daha altında daire teklif edilmesi, ya razı ol ya da mahkemeye başvur tehdidi gelmektedir. Vatandaşlar herhangi bir müteahhide % 40-50 kat karşılığı verebileceği arsa ve binalarından bunun yarısı kadar teklifle vazgeçirilmeye çalışılmaktadır. Ayrıca kentsel dönüşüm karşılığı verilen daireyi değer artış kazancı nedeniyle kaç yıl içinde satarsa satsın gelir vergisi ve hatta ticari faaliyet şeklinde değerlendirerek KDV mükellefiyeti tesis edilebilmektedir. İşin özü hem vatandaşın malına el koyup hem de çile çektiriliyor. Bu sağlanan rant acaba kimlerle bölüşülüyor. Hazım GÜNEŞLİ

Haberin Devamı


Topbaş ‘Kuzey yeşili’ne neden sahip çıkmıyor

CHP’li İBB Meclis Üyesi Dr. Hakkı Sağlam, kuşların göç yolları, İstanbul’un su havzaları ve Kuzey ormanlarında yer alan ve yürürlükte olan İstanbul Çevre Düzeni Planı’nda yer almayan 3. havaalanı ve 3. köprü projelerini sorgulayarak İBB Başkanı Kadir Topbaş’a şu soruları sordu: “Bugün itibariyle 3. köprü ve bağlantı yolları için kaç kilometrekare orman alanı yok edilmiştir? Kesilen ağaç sayısı nedir? Bugün itibariyle 3. havaalanı için kaç kilometrekare orman alanı yok edilmiştir? Kesilen ağaç sayısı nedir? İBB Başkanı ve İBB’nin kurumsal olarak bu olumsuz sürecin hangi aşamasında ve hangi konuda hukuki takip yapılmıştır? Yapılmamış ise bu durumun gerekçesi nedir? Yol, köprü, kavşak vb. imalatlar esnasında rastlanan arkeolojik, tarihi veya doğal değerler var mıdır? Varsa ayrıntısı nedir? Her iki proje için su toplama havzalarında su toplama kapasitelerine olumsuz etkilerine ilişkin yapılmış bir çalışma var mıdır? Varsa sonuçları nedir? Bu alanlarda son beş yıl içerisinde yapılmış arsa spekülasyonu konusunda İBB’ye yansımış bilgi ve şikâyet var mıdır? Varsa detayları ve sonuçları nedir? İBB tarafından son beş yıl içerisinde söz konusu 2 projenin kapsadığı alan ve civarındaki gayrimenkullere ilişkin olarak yapılan tahsis, kiraya verme ve satış vb. var mıdır? Varsa bilgileri ve detayları nedir?

Haberin Devamı


Ecevit’i unutmuyoruz

DÜN Ecevit’in aramızdan ayrılışının 8. yıldönümüydü.
Ne demişti?
“Ne ezen ne ezilen, insanca hakça bir düzen.”
Onun vekillerinden Hasan Ören bakın ne diyor:
“Madenlerde, inşaatlarda yüzlerce işçinin hayatını kaybettiği, işçilerin yasalarla verilmiş haklarının gasp edildiği bir dönemde Sayın Bülent Ecevit’in işçi hakları için yaptığı hizmetler bugün daha bir anlam kazanmaktadır.
Ülkemizde işçiler, sendika, toplu sözleşme ve grev hakkına Ecevit’in 1963’teki Çalışma Bakanlığı döneminde kavuşmuştur.
Hayatı boyunca emeğin yanında olan Ecevit’in son başbakanlığı döneminde de İş Güvencesi Yasası çıkmış ve kamu çalışan geçici tüm işçiler kadroya geçmiştir. Bülent Ecevit sosyal adaleti, demokrasiyi ve “temiz toplumu” herkese öğreten bir siyasetçi olmasının yanında, düşünür, şair, tarihçi ve önemli bir lider olarak hepimizin gönlünde taht kurmuştur.
CHP, herkesin iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri alınmış işyerlerinde çalışma hakkını savunacak ve çalışanların emeğinin karşılığını alması için çalışmaya devam edecektir.”

Haberin Devamı



BİLİYOR MUSUNUZ?

Zigana Zirvesi

FELSEFE Sanat Bilim Derneği tarafından iki yılda bir Trabzon’da düzenlenen Zigana Zirvesi adlı sempozyum etkinliğinde 8 Kasım Cumartesi günü ‘Laiklik, Din ve Siyaset’ konusunda, Trabzon-Maçka Zigana bölgesinde, Zigana Tatil Köyü Tesisleri’nde (Zitaş) Örsan K. Öymen (Işık Ü.) Prof. Nurşen Mazıcı (Marmara Ü.) ve Doç. Dr. Ümit Kocasakal’ın (GS Ü.) konuşacaklarını
(www.felsefesanatbilim.org)...
DÜNYA Şehircilik Günü’nün 38’inci Kolokyumu bu yıl ‘Kentlerin Geleceği’ ana teması çerçevesine 6,7,8 Kasım tarihlerinde İTÜ Taşkışla Kampus’unda gerçekleştirileceğini...


Yazarın Tüm Yazıları