Akademisyen maaşına zam geldi

Güncelleme Tarihi:

Akademisyen maaşına zam geldi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2014 22:49

TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen ve akademisyenlerin maaşlarına zam iyileştirmesi de yapan Yükseköğretim Personel Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.

Haberin Devamı

Meclis’te dün gece kabul edilen yasayla profesör ve doçent maaşında 726, öğretim görevlisi maaşında 835 TL artış olacak. Yasayla akademik personele 436-726 TL arasında akademik teşvik ödülü de geldi

AKADEMİSYEN maşlarına zam öngören tasarı dün gece Meclis Genel Kurulu’nda yasalaştı. Yasaya göre, devlet üniversitelerinde görev yapan yaklaşık 120 bin akademik personele “Yüksek Öğretim Tazminatı” altında yeni bir ödeme usulü getirilerek, maaşlarında yüzde 35,5’e varan artış sağlandı. Yasayla 4 bin 281 ile 4 bin 932 lira arasında olan profesör maaşları 5 bin 7 ile 5 bin 656 liraya, 2 bin 931-3 bin 539 lira arasındaki doçent maaşı 3 bin 657- 4 bin 265 liraya, 2 bin 85-2 bin 845 lira arasında olan yardımcı doçent maaşı 3 bin 551-3 bin 571 liraya çıkacak. 2 bin 365 ile 2 bin 451 lira arasında olan araştırma görevlisi maaşı 3 bin 200-3 bin 256 liraya, 2 bin 285-2 bin 590 lira arasında olan öğretim görevlisi ve okutman maaşı da 3 bin 20-3 bin 425 liraya yükselecek.

Haberin Devamı

AKADEMİK TEŞVİK DE GELDİ

Yasayla akademik teşvik uygulaması da getirildi. Buna göre profesörlere 726, doçentlere 653, yardımcı doçentlere 581, araştırma görevlilerine 508, öğretim görevlilerine de 436 liraya varan akademik teşvik ödeneği verilecek. Teşvik ödülü araştırma, yayın, sergi, patent, atıflar, bilim danışma kuruluna sunulan akademik ödüller esas alınmak suretiyle yıllık akademik teşvik puanına göre verilecek. Yasaya son anda bir önergeyle eklenen düzenlemeyle akademik teşvikten TSK kadrolarındaki öğretim elemanlarının da yararlanması sağlandı. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, üniversite genel sekreter yardımcılarının ek göstergesinin de düzeltileceğini, bu yönde çalışma yaptıklarını da söyledi.

TÜRGEV TARTIŞMASI

Yasanın görüşmelerinde TÜRGEV’in İbn-i Haldun vakıf üniversitesi başvurusu da tartışıldı. CHP’li Engin Özkoç’un vakfın yönetiminde Cumhurbaşkanının oğlu Bilal Erdoğan’ın da bulunduğunu söyledi. Ak Partililer sert tepki gösterirken, AK Partili Doğan Kubat, vakfın mütevelli heyetinde kendisinin de olduğunu belirterek, vakfın gayet şeffaf olduğunu, herhangi bir şaibenin söz konusu olmadığını savundu. CHP’li Aytuğ Atıcı’nın, Bakan Avcı’ya dönerek, “Siz nasıl ruhunu değiştirebilen ve bir şekilde ileride öğrencilere iyi olmayan bir örnek olarak gösterilecek kişi oldunuz. İleride çocuğuma diyeceğim ki ‘bak evladım Nabi Amcan gibi olma’” demesi de tartışma yarattı. Avcı, Atıcı’nın sözlerini, “terbiyesizlik” olarak nitelerken, Atıcı da, terbiyesizlik yapmadığını savunarak, “AKP hükümetlerinde 5 bakan değişti. Hangisi sizin kadar zarar verdi bu sürece? Hepimizi bu görüşünüzle, duruşunuzla, sosyal demokrat bakışınızla herkesi kandırdınız ve laik eğitimin ortadan kaldırılmasında bir numaralı rolü oynadınız. Sizi Truva atı olarak kullandılar, siz de buna izin verdiniz. Bir koltuk için değer miydi bu Sayın Bakan?” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!