Muhalefet: Çavuşesku gibi, AK Parti: Daha iyisine layık

Güncelleme Tarihi:

Muhalefet: Çavuşesku gibi, AK Parti: Daha iyisine layık
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2014 22:24

Siyasette gündem 1.4 milyar TL’ye mal olan cumhurbaşkanlığı sarayı.

Haberin Devamı

MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklamasıyla 1.4 milyar TL’ye mal olduğu anlaşılan ve Atatürk Orman Çiftliği’nde (AOÇ) yapım aşamasından beri tartışma konusu olan ‘Cumhurbaşkanlığı Saray’, resmi açılışıyla birlikte Meclis’te siyasetin gündemine oturdu. Muhalefetin bir kanadı, projenin, Romanya’nın kurşuna dizilen lideri Nikolay Çavuşesku’nun Bükreş’te yaptırdığı görkemli saraydan esinlendiğini savunurken, diğer kanadı tarihte Haşhaşilerin lideri Hasan Sabbah’ın karargahını kurduğu ve suikastçılarına haşhaş otlarıyla sahte cenneti yaşattığı “Alamut Kalesi” benzetmesiyle AK Partililerin tepkisini çekti. Milletvekilleri, Topkapı ve Dolmabahçe saraylarının Osmanlı dönemindeki tarihi rollerini bugün Çankaya-Beştepe kıyaslamasıyla yorumladılar. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga ise bina için iskan ruhsatının alındığını, ancak ruhsatı veren yetkili kurumun belediye mi bakanlık mı olduğunu bilmediğini belirterek, “Hukuki altyapıda en küçük bir sakatlık bizim açımızdan yoktur” dedi. Meclis Plan-Bütçe Komisyonu ve Genel Kurul’da yaşanan tartışmalar özetle şöyle:

Haberin Devamı

Vah benim Cumhuriyetim

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay:

“Bir kere bu kaçak saray olarak halkın ağzına yerleşti. Ne diyor şimdi Sayın Cumhurbaşkanı, ‘Yabancı devlet adamlarını ağırlayacağımız yer yoktu, sokakta karşılamak zorunda kalıyorduk’ diyor. Vah benim Türkiye Cumhuriyetim! Aradaki zihniyet değişimi ve bunun somut yansımalarına dikkat çekmek istiyorum.”


Avusturya başbakanı bisiklete biniyor

MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu:

“849 lirayla bir ay geçinen bir işçimizi düşünün ve fakat birtakım egoları tatmin etmek için ak saraylar yapılıyor. Avusturya Başbakanı bisiklete, metroya biniyor. İnsanlar toprağın 400 metre altında çalışmaya giriyor 840 lira için. Hem ‘Müslümanız’ diyorsunuz hem de israf etme yönünde hareket ediyorsunuz.”


Oraya gitmek büyük şeref

AK Parti Grup Başkanvekili Belma Satır:

“Cumhurbaşkanlığı Köşkü, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanına ve Türkiye Cumhuriyetinde yaşayan bütün insanlara yakışan bir mekândır. 29 Ekim törenlerinde ilk defa giden birisi olarak da iftihar ettim. Türkiye Cumhuriyeti tarihini incelerseniz ilk yapılan Çankaya Köşkü Savarona ve bu gibi büyük mekânların bu şekilde yapıldığını herkes bilir. ‘Toplumu incitmiştir’ dedi konuşmacı. ‘İncitmiştir’ dediğiniz toplum, yüzde 50’den fazla oy oranıyla Sayın Erdoğan’ı o makama layık gördü.”

Haberin Devamı


Cumhurbaşkanına yakışır bir saray

AK Parti İstanbul Milletvekili Türkan Dağoğlu:

“Türkiye çok büyük bir ülke, öyle bir saray gerçekten Türkiye cumhurbaşkanlarına da yakışır. Onu yapmak güç ister. Cumhurbaşkanlığı sarayı Türkiye’ye ne kadar da güzel yakıştı. Uçağa gelince, bizim Cumhurbaşkanımız yerde yürümüyor ki zaten hep havada Türkiye için, milleti için, devleti için. O bir ülkeden bir ülkeye zaten geziyor. O nedenle, Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanına o da yakışır. Keşke daha iyileri olsa.”


Çavuşesku’nun sarayından alıntı

CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin:

“Başbakanlığında örtülü ödenek patladı, geçer geçmez Cumhurbaşkanlığı bütçesi gümlüyor. Yeni binanın projesi Çavuşesku’nun Bükreş’te kendisi için yaptırdığı, ama bir gün bile oturamadığı saraydan alıntı. Çavuşesku’nun sarayı 330 bin metrekare, Erdoğan’ınki 300 bin metrekare. Öteki bin 100 odalı, bu da bin odalı. İkisinde de gizli tüneller olduğu söyleniyor.”

Haberin Devamı


Kaçak binadır mühürlenmeli

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök:

“Bu bina kaçak binadır. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanının, Başbakanın gücü yetiyorsa bu binayı mühürlemesi gerekir. Eğer siz Cumhurbaşkanlığı binasını mühürleyemiyorsanız namertsiniz. “


504 bin öğrencinin maliyeti

MHP Genel Başkan Yardımcısı Zühal Topcu:

“Bu kadar aç insan varken bu sarayları nasıl yaptırıyoruz? Saray ve uçağın maliyeti toplam 1 milyar 806 milyon TL. Türkiye’de öğrenci başına yıllık ortalama 1614 dolar harcama yapıldı. Bununla ortalama 504 bin öğrencinin yıllık maliyeti karşılanabilmektedir.”



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!