Bu sergi hem küçüklere hem büyüklere

Güncelleme Tarihi:

Bu sergi hem küçüklere hem büyüklere
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2014 01:16

İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi evsahipliğinde düzenlenen "Haydi Oynayalım! Polonya'dan Çocuklar için Tasarım Sergisi" Tarihi Havagazı Fabrikası'nda açıldı. Bir oyun gibi hazırlanan interaktif sergiyi gezen minik ziyaretçiler, Polonyalı akranlarının oynadığı oyuncaklarla keyifli bir gün geçirdi. Sergi 30 Kasım'a kadar açık kalacak.

Haberin Devamı

Polonya ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 600. yıldönümü dolayısıyla, İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Akdeniz Akademisi evsahipliğinde, Adam Mickiewicz Enstitüsü'nün yönettiği Polonya Kültür Bakanlığı web sayfası tarafından hazırlanan "Haydi Oynayalım! Polonya'dan Çocuklar için Tasarım Sergisi" açıldı. Sergiyi ilk gününde ziyaret eden Büyükşehir Belediyesi İZELMAN Anaokulları'nın minik öğrencileri, Polonyalı çocukların oynadığı oyuncaklarla oynarken, Polonya kültürünü de tanıma fırsatı buldu.
Çocuklar, oyun oynamaya Polonya'nın en popüler kuşlarından olan 'leylek'in ayak izlerini takip ederek başladı. İnteraktif sergide leyleğin ayak izleri çocukları 'kağıttan yapılmış sallanan oyuncak', 'süpürge, mandal ve lavabo tıkacından yapılan oyuncaklar', 'şekilleri Polonya halk kıyafetleri giymiş kız figürüne benzeyen fırdöndü', üstüne yazı yazılan kağıttan divan', 'takma tekerlekli kızak', 'geri dönüşümü sağlanabilen karton oyuncaklar', 'kağıt şehir ve kağıt hayvanat bahçesi', 'hava üflenerek yapılmış ince sactan tabure', 'ayıcıklı lamba', 'üzerine resim yapılabilen tabaklar' ve 'gergedan şekilli tahta yürüteç' ile 'renkli noktalardan şekiller yapılabilen keçe halı' gibi oyuncaklar ve nesnelerin bulunduğu bölümlere götürdü. Çocuklar, bir oyun şeklinde tasarlanan serginin her bölümünde gördüklerin oyuncakların hikayesini dinledi.
Serginin açılışına katılan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, Polonya ile Türkiye'nin tarih boyunca süregelen 600 yıllık diplomatik ilişkilerinin askeri alanlardan çok sanat, kültür ve teknik konularında olduğunu belirtti. İki ülke arasındaki ilişkilerin bu nedenle her zaman verimli olduğuna dikkat çeken Aydoğan, "1923'te Lozan görüşmeleri henüz tamamlanmamışken, Polonya Türkiye Cumhuriyeti'ni tanıyarak büyükelçi atayan ilk ülke olmuştur" dedi.
Adam Mickiwicza Enstitüsü Polonya Tasarım Yılı Projesi ve Ofisi Yöneticisi Barbara Krzeska ise, Türkiye ile Polonya'nın dünyadaki en uzun diplomatik ilişkilerinden birine sahip olduğunu vurguladı. İzmir'de olmaktan mutlu olduklarını belirten Krzeska, "İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Akdeniz Akademisi'ne bize bu imkanı verdikleri için teşekkür ederiz" dedi.
Çocuklar, "Haydi Oynayalım! Polonya'dan Çocuklar için Tasarım Sergisi" kapsamında Akdeniz Akademisi tarafından açılan 'Kağıt Atölyesi'ni de ziyaret etti. Sergide tahta valiz, kurmalı eski saatler, daktilo, gaz lambası, kahve değirmeni, eski radyo, pikap, el terazisi, film kutusu gibi eski eşyalar sergileniyor.
Türkiye ile Polonya'daki tasarım endüstrileri arasında işbirliği olanağı da yaratması beklenen "Haydi Oynayalım! Polonya'dan Çocuklar için Tasarım Sergisi", 30 Kasım'a kadar her gün 11.00-18.00 saatleri arasında gezilebilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!