Afgan konsolos: 'O geceden beri uyumadık'

Güncelleme Tarihi:

Afgan konsolos: O geceden beri uyumadık
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2014 16:23

AFGANİSTAN’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda görevli Konsolos Ekramuddin Beyazidi, “Bizim vatandaşlarımızla ilgilenmediğimiz yazıldı. Olayın olduğu geceden bu yana uyumadık. Olağanüstü hal ilan ettik. Yaralılarla ilgilendik. Cenazelerden 3’ünü Kabil’e gönderiyoruz. Diğer cenazelerin ailelerini bulursak onları da göndereceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Rumeli Feneri’nde pazartesi günü sabaha karşı batan teknede kaybolan 13 kişiyi arama çalışmaları dün de sürdü. Kıyı Emniyeti ve Jandarma denizden, AFAD ve diğer kurtarma ekipleri de Karadeniz ve Boğaz kıyılarında kayıp 13 kişi aradı ancak bir sonuç alınamadı.

SAVCILIĞA SEVK EDİLDİLER

Afgan kaçakların tekneye binmesini organize ettikleri iddiasıyla gözaltına alınan iki kişi de, jandarmadaki sorgularının ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na sevk edildiler. Soruşturma savcıları, tekneden kurtulan 6 Afganla birlikte, 2 orgazitörün de ifadelerini aldı.

ALMANYA’YA GİTMEK İÇİN ANLAŞTIM

Guljian Ahmetzai olay gününü şöyle anlattı:
“Çocuğum ve karımla birlikte Almanya’ya gidecektik. Görüşmemizde kaptan bizi tekneyle önce Romanya’ya götürecek ve bizde oradan Almanya’ya gidecektik. Kabil’den İran’a sonrada Türkiye’ye girdik. İstanbul’da bizi bir evde tuttular. Bir hafta teknenin hazırlanmasını bekledik. Sonra bizi buradan bir minübüs ile aldılar. İki saat sonra neresi olduğunu bilmediğimiz karanlık bir ortamda ağaçlık bir kıyıdan beraberimizdeki insanlarla bir tekneye sıkışarak bindirildik. Denize açılırken tekneden başka büyük gemiye bindirileceğimiz söylenmişti. O gece fırtına vardı. Tekneye bindiğimizde dalgalar nedeniyle tekne çok sallanıyordu. Biz dışarısını göremiyorduk. Zifiri karanlıktı. Bir süre sonra tekne devrildi. Ondan sonrasını hatırlayamıyorum. Üzerimizde can yelegimiz vardı. Denizde çok soğuk ve karanlık olduğu için çevremizi göremiyordum. En son bizi denizden çıkardıklarını hatırlıyorum.”

Ahmed Suiab ise, “Başkent Kabil’de yaşıyorduk. Babam ülkenin en önemli askeri hastanesi Charsad Bester’de doktor. Annem ise öğretmenlik yapıyordu. Ben ziraat mühendisiyim, abim de gazeteci. Diğer kardeşlerim de henüz okuyorlardı. Ailecek aramızda Avrupa’ya göçme kararı aldık ve bu yolculuğa çıktık. Maalesef ben ve abim (Najib) dışında tüm ailem hayatını kaybetti” diye konuştu.

Haberin Devamı

KARADAN DA ARANIYOR

Bu arada kayıp kaçakları arama çalışmaları karadan da sürüyor. Sahil Güvenlik, denizde arama çalışmasına devam ederken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kurtarma Birliği de kaçakların bulunabileceği kıyı şeridini karış karış inceliyor.

Haberin Devamı

Afgan konsolos: O geceden beri uyumadık
.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!