Başkent’te sahne darbesi

Güncelleme Tarihi:

Başkent’te sahne darbesi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2014 01:12

Devlet Tiyatroları’nın kullandığı Şinasi ve Akün Sahnesi’ni bünyesinde barındıran binanın satılmasının ardından sanat camiasından tepkiler yükselirken, Bakan Faruk Çelik, “Satışa ilişkin hile, şüphe iddiası varsa, böyle birşey ortaya çıkarsa ben üzerime düşeni yaparım” dedi.

Haberin Devamı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Devlet Tiyatroları’nın (DT) kullandığı Şinasi ve Akün Sahnesi’ni bünyesinde barındıran binanın 33 milyon 200 bin TL’ye satıldığını açıkladı. Bakan Çelik satış ile ilgili olarak, “Benim ihaleye müdahil durumum olmadı, konuyu gazetelerden öğrendim. Ancak satışa ilişkin hile, şüphe iddiası varsa, böyle birşey ortaya çıkarsa ben üzerime düşeni yaparım” dedi.
SGK-Kızılay-THY ve AOÇ ortaklığından oluşan Emek İnşaat, DT’nin kiralık olarak kullandığı iki sahneyi bünyesinde barındıran binanın satışını yaptı. 15 gün önce davet usulüyle yapılan ihaleyi 33 milyon 200 bin TL’lik teklifi veren işadamı Ahmet Meriç kazandı. Bakan Çelik, Ankara’nın sembolleşmiş sahnelerinin yer aldığı binanın satışı ile ilgili olarak şunları söyledi:

Haberin Devamı

BENİM DAHLİM DIŞINDA

“Bu konuda gazetelerde haberler çıkınca Emek İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yazıcı’yı aradım. İşin aslı nedir diye sordum. Binanın içerisinde çok sayıda tadilat yapılmış ve çok fazla gideri olmuş. İhale bedelinin bu giderleri de karşılaması beklenmiş. Bu giderler için de 30 milyon TL’lik bir sınır çizilmiş. Bu nedenle de dört kere satış için ihaleye çıkılmış ve bunlar teklif altında kalmış. Kamu yararının altında olduğu için satış gerçekleşmemiş. Şimdi son ihale gerçekleşmiş. 33 milyon 200 bin TL’lik bir teklif verilmiş. Bu rakam tadilat masraflarını da karşıladığı için satışına karar verildi. Benim bu süreçle herhangi bir ilgim yok. Biz sadece Emek İnşaat’ın ortaklarından biri olarak görünüyoruz. Ben süreci gazete haberleriyle öğrendim. Satışa ilişkin herhangi bir hile, şüphe iddiası varsa, böyle bir şey ortaya çıkarsa üzerime düşeni yaparım. Bu ortak olduğumuz şirketlerdenden biri benim dahlim dışında. Hatta biz Devlet Tiyatroları’na sözleşmesini bir yıldan üç yıla çıkaralım diye teklifte bulunmuştuk. Kamu yararını gözeterek pozisyon alıyoruz.”

ANLAŞIRLARSA DEVAM EDEBİLİR

Emek İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yazıcı ise ihale süreci ile ilgili şunları aktardı:
“Binayı 15 gün önce davet usulüyle yaptığımız ihale sonrasında sattık. Ancak tapu devir işleminin gerçekleşmesinin ardından içindeki kurum ve kuruluşlar 1 yıl daha kalacaklar. Sonrasında binanın yeni sahibiyle anlaşırlarsa, kiracılık devam edebilir. Daha önce verilen teklifler 18 milyon TL civarında kalıyordu. Son dönemde ise bazı firma ve işadamları ilgilendiğini söyleyince davet usulüyle ihale yaptık. ‘DT’ye bağlı Akün ve Şinasi sahnesini sattık’ demek çok doğru olmaz. İçinde Akün ve Şinasi sahnesinin de yer aldığı kendi binamızı sattık. İhale rakamı 31 milyon 200 bin TL olarak gerçekleşti. Bizim yaptığımız 2 milyon TL’lik tadilat da eklenince rakam, 33 milyon 200 bin TL artı KDV oldu. Binanın yeni sahibi de Ahmet Meriç isimli bir işadamı oldu.”

Haberin Devamı

KAMU İÇİN EN BÜYÜK ZARAR

Binanın satışının ardından sanat camiasından tepkiler geldi. İlk tepkiyi veren ise DT’nin uzun yıllar genel müdürlüğü görevini üstlenen Lemi Bilgin oldu. Bilgin, şunları söyledi:
“Böyle bir satış kabul edilemez. Bu Ankara, Türkiye için büyük bir kayıp. Kamu zararından bahsediyor Bakan. Bu binaların yok olması, kamu için en büyük zarardır. İlgili ilgisiz herkesin bu konuda düşünmesi gerekir. Sanatçılar ve seyirciler olarak, bu sahnelerin kapanmaması için her türlü girişimin, direncin gösterileceğinin bilinmesi gerekiyor. Satılan iki sahne değildir. İki binadan çok daha fazla şey satılmış oldu. Bir an önce bu yanlıştan dönülmeli. Şinasi ve Akün, Ankara’nın en önemli, seyircisi en fazla olan iki sahnesi. Yalnız DT’nin değil, özel tiyatroların da evi. Binayı satın alan şirketin, hangi binayı, niçin aldığının ve nasıl zararlar vereceğinin bilincinde olması gerekir.”

Haberin Devamı

SANATA KARŞI SAVAŞ

Kültür Sanat Sen Özerk Sanat Konseyi ise yaptıkları açıklamada satışın “yangından mal kaçırma” olduğunu belirterek şunları kaydetti:
“Şinasi ve Akün sahneleri gizlice satıldı. O denli gizliydi ki ihale şartnamesi duyurulmadı. Yapılanlar kendi sanatçısı, kendi sanatı olmayan iktidar erkinin tehdit diye gördüğü sanatçı ve sanatsever kesimin tepkilerinden ne denli çekindiğinin en açık itirafı. Sanata ve sanatçıya karşı bir savaşa girişildiği ortadadır.”

37 YILDIR HİZMET VERİYOR

Akün Sahnesi, 1975 yılında Akün Sineması olarak hizmet vermeye başladı. Hababam Sınıfı ile seyircilerine merhaba diyen sinema, 2002 yılına kadar faaliyet gösterdi. Ankara’nın en büyük sineması olan tek salonlu Akün, yine Hababam Sınıfı ile seyircilerine veda etti. Akün Sineması daha sonra DT’ye devredildi ve Akün Sahnesi olarak 12 yıldır tiyatro seyircisine hizmet veriyor. Şinasi Sahnesi, 1988 yılında Mediha isimli oyunla açıldı. Sahne önce Çağdaş Sahne olarak anıldı. Çağdaş Sahne, 15 yıla yakın bir süre Başkentlilere, ağırlıklı olarak sinema alanında hizmet verdi. Bu tarihten sonra Ankara DT’nin Kavaklıdere’deki ilk tiyatrosu olarak Şinasi Sahnesi adını aldı. Şinasi Sahnesi’nin 490, Akün Sahnesi’nin ise 475 koltuk sayısı bulunuyor.

Haberin Devamı

Başkent’te sahne darbesi

İHALEYE HAYIR PROTESTOSU

Başkent Dayanışması Bileşenleri, Akün ve Şinasi sahnelerinin satışa çıkarılmasını temmuz ayında Akün Sahnesi önünde protesto etmişti. Satış ihalesinin yapıldığı saatlerde Akün Sahnesi önünde toplanan dayanışma üyeleri ve çok sayıda sanatçı ‘Sanata evet ihaleye hayır’ sloganları atarak Akün ve Şinasi sahnelerinin satışına tepki göstermişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!