Körfez’e düşenin vay haline

Haberin Devamı

İZMİRLİ’yi denizle buluşturacak Körfez Kıyı Tasarım en iddialı projelerden birisi. İzmirlileri denizle buluşturacak proje bazı yerlerde kendini göstermeye başladı bile . Örneğin Güzelyalı sahil şeridi yeni oturma yerleri, bisiklet yolları ve modern heykelleriyle farklı bir görünüm aldı.
Ancak bu güzelliklere gölge düşebilir. Bir denizci çok önemli bir uyarıda bulunuyor. Uzun yıllar uzak yol kaptanlığı yapmış, İzmir Deniz Ticaret Odası Başkan eski başkan yardımcılarından olan ve halen Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu’nda denizcilik dersleri veren Bülent Onural “Körfez’e düşenin vay haline” diyor. Körfezi çepeçevre saran setlerden biri denize düşse çıkmasının mümkün olmadığını söyleyen Onural “Özellikle yaz aylarında akşam saatlerinde çoluk, çocuk binlerce kişi deniz kıyısında. Ama biri düşse, yüzme bilse bile yüksek setler nedeniyle çıkması mümkün değil. Denizle ilgili böyle projelerde denizi bizzat yaşayanların görüşleri alınsa olası tehlikelere karşı uyarılar yapılır, belirli aralıklarla emniyet çıkışları gibi önlemler önerilir ” diyor.
Onural’ın uyarıları çevresi tam 40 km. olan Körfez Kıyı Tasarım projesinin her metresi için geçerli. Denizle buluşmak çok güzel ama dikkat denizle şakası olmaz, önce emniyet sonra güzellik.

Haberin Devamı

----

Kordon’dan utandım

Önceki hafta Zeytin Hasat şenliği için Akhisar’a gelen gazeteci dostum Vahap Munyar’la sohbet ederek Kordon’da uzunca bir süre yürüdük. İzmir’i her zaman seven Munyar bir kez daha Kordon’a hayran olup duygularını dile getirdi.
Ancak Cumhuriyet Meydanı’ndan, Gündoğdu’ya doğru geldikçe utancımdan yerin dibine girmeye başladım.

Körfez’e düşenin vay haline

İzmir’in en gözde yeri Kordon’da yürüyüş yolları bizim “çiğdem” demeye bayıldığımız ayçiçeği kabuklarından geçilmiyordu. Öyle bir, iki yer değil neredeyse tüm yürüyüş parkuru “Bu şehirde oturanlar hiç medeniyetten nasibini alamamış” dedirtecek kadar pislik içerisindeydi.
Tam bu sırada bir satıcı elindeki torbayı “ Taze ay çekirdek” diye burnuna uzatmaz mı. Satıcıya “Bari müşterilerine bir de poşet ver. Belki o zaman kabukları yere atmamayı akıl ederler ” gibi bir şeyler geveleyip yürüyüp gittim.
İzmir’e gelen ziyaretçilerin ilk uğrağı Kordon’a bu çirkinlikler hiç yakışmıyor.

Yazarın Tüm Yazıları