Dünya kentler yarışmasında ikincilik

Güncelleme Tarihi:

Dünya kentler yarışmasında ikincilik
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2014 11:56

TÜRKİYE’deki kıyı şeritlerinin kullanımını çeşitlendirmeye yönelik bir öneri olarak, İzmir Ekonomi Üniversitesi öğretim görevlileri tarafından tasarlanan "Yüzer Aktivite İskelesi", Birleşmiş Milletler Habitat ve The Guardian Gazetesi’nin işbirliği ile gerçekleştirilen "2014 Dünya Kentler Günü Yarışması"nda ikinci oldu.

Haberin Devamı

İzmir Ticaret Odası’nın desteği ile İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü öğretim görevlileri Gudjon Erlendsson, Can Sucuoğlu, Elif Ensari ile Mezun Ertunç Hünkar tarafından tasarlanan iskele, 36 ülke arasından sıyrıldı. Yarışmada, birinciliği Brezilya’nın Porto Alegre kenti alırken, ikinciliği İzmir’den yüzer iskele tasarımı kazandı. Üçüncülüğü de Kolombiya’dan Bogoto, İngiltere’den Londra ve Nottingham kentleri paylaştı.

Geçtiğimiz aylarda İzmir’de Pasaport İskele’de tanıtımı İEÜ Mütevelli Heyet Başkanı Ekrem Demirtaş, İEÜ Rektörü Prof. Dr. Oğuz Esen tarafından Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Geza Dologh, İEÜ Mütevelli Heyet Üyeleri, akademisyenler ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirilen yüzer aktivite iskelesi, 2. İstanbul Tasarım Bienali’nde sergileniyor. Yarışma ve sergilenme hakkında bilgi veren İEÜ Mütevelli Heyet Başkanı Ekrem Demirtaş, "İlk tanıtımını İzmir’de gerçekleştirdiğimiz yüzer aktivite iskelesi, 2. İstanbul Tasarım Bienali’nde sergileniyor. Yüzer aktivite iskelelerinde tasarımcılarımız, Türkiye’nin kıyı kentlerinin denizle kurdukları ilişkiye dair alternatifler üretmeyi amaçladı. İzmir Ekonomili tasarımcılarımız bir kez daha uluslararası düzeydeki başarılı çalışmalarını tescillettirdi" dedi.

Haberin Devamı

Dünya kentler yarışmasında ikincilik

UCUZ, HIZLI VE HAFİF İSKELE

İEÜ Mimarlık Bölümü Öğretim Görevlisi Gudjon Erlendsson, iskelenin İzmirliler tarafından sergilendiği dönemde büyük ilgi gördüğünü belirterek, tasarım ile Birleşmiş Milletler Habitat ve The Guardian Gazetesi’nin işbirliğinde gerçekleştirilen "Dünya Kentler Günü Yarışması"’na katıldıklarını ifade etti. Türkiye’ye ikincilik kazandırdıklarını aktaran Erlendsson, şunları söyledi:

"Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde, çoğu planlama ve tasarım kararı yukarıdan gelen direktiflerle veriliyor. Bu yaklaşım tasarlanamayacak kadar büyük projeleri beraberinde getiriyor. Biz tasarım ve şehircilikte tam zıt ölçekte çalışmaya inanıyoruz. Yüzer aktivite iskeleleri, kamusal mek?n tasarımı ve üretimine; ucuz, hızlı ve hafif bir alternatif yöntem üretiyor. Projemizin hedefinde, su üzerinde yüzen, özelleşmiş alanlar oluşturarak, kıyı kullanımını çeşitlendirmek yer alıyor. Yarışmaya Türkiye’den biri İstanbul’dan diğeri de İzmir’den iki tasarım katılmıştı. Tasarımımız, Dünya Kentler Günü Yarışması’nda 36 ülkeden katılımcılar arasında Türkiye’yi, İzmir’i temsil etti ve ikincilik ödülünü aldı."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!