Soma'da 'golf' tartışması

Güncelleme Tarihi:

Somada golf tartışması
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2014 14:23

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç'a 301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma'nın ihtiyacı zengin sporu olarak bilinen 'golf sahası' mıdır, diye sordu. Yanıt Türkiye Golf Federasyonu Başkanı Ahmet Ağaoğlu'ndan geldi.

Haberin Devamı

Ağaoğlu, "Vatandaşın ruh ve beden sağlığını korumak için spor yaptırmak Anayasa hükmüdür, Beyefendi okusun. Biz oraya 18 delikli golf sahası yapmayacağız. Bizim için kapalı spor salonu yeter. Aralık'ta spor salonlarını tespit edip eğitime başlayacağız" dedi.
CHP Milletvekili Özel, Türkiye Golf Federasyonu Başkanı Ahmet Ağaoğlu'nun Somaspor Yönetim Kurulu başkanı Sinan Vardar ile katıldığı bir spor programında Soma'ya destek için golf sahası yapma taahhüdünde bulunduğunu anımsatarak, Soma'nın yarım kalan devlet hastanesinden, çevre yolundan, tarımsal üretimin bitmek üzere olduğundan söz etti. Ardından da "Soma halkının öncelikli ihtiyaçları dikkate alındığında 'zengin sporu' olarak adlandırılan, araç-gereçleri, eğitimi ve sahasının yapım maliyetinin yaklaşık 6-15 milyon € olan golf sahasının yapılmasının öncelikli ve gerekli bir ihtiyaç olmadığı aşikardır. Ayrıca bir golf sahasının kurulması için çok büyük alanlara ihtiyaç duyulması ve bu alanın yaratılması için birçok ağacın kesilmesi, ormanlık alanların yakılması göz önünde bulundurulsa bölgede olası bir doğa katliamının yaşanma tehlikesi de ortaya çıkacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç'ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde bu sahanın maliyetini, yerini, ne kadar ağaç kesileceğini, bu paranın Soma halkına iş sağlayacak Organize Sanayi Bölgesi'ne harcanıp harcanmayacağını sordu.

"18 DELİKLİ GOLF SAHASI SÖZÜ VERMEDİM"

Özel'in bu soruları üzerine aradığımız Türkiye Golf Federasyonu Başkanı Ahmet Ağaoğlu, "Bu işin derinliğini içeriğini bilmeden verilmiş bir önergedir. Sinan Vardar bana oradaki okullar için ne yapabileceğimizi sordu. Ben de federasyon olarak kapalı bir spor salonu varsa, Erzurum ve Ağrı'da yaptığımız gibi, kapalı alan golf eğitimi verebileceğimizi söyledim. Yani 18 çukur golf sahası sözü vermedim. Zaten öyle bir yetkim de bütçem de yok" dedi.

Bu eğitim için gerekli eğitici desteğini federasyonun; malzeme desteğini ise golfün altyapısını geliştirmek amacıyla Avrupa Golf Birliği'nden 'hibe' olarak alacaklarını anlatan Ağaoğlu, "Bu kapalı spor salonu olan her yerde verilebilen bir eğitim. Salon uzunluğunun 50 ila 100 metre olması yeterli. Eninin hiç önemi yok. Topun vurulacağı yerlere özel golf ağı germek suretiyle yapılabiliyor" dedi.

Kapalı bir spor salonunda golf eğitimi vermek için gerekli paranın 5 bin lira civarında olacağını anlatan Ağaoğlu, bir grupta 8 ila 10 çocuğun eğitim görebileceğini söyledi. İki saatlik eğitimde 25-30 çocuğun eğitilebileceğini, haftada 4-5 gün eğitim verilmesi halinde bu sayıların artacağını vurguladı.

"ARALIK'TA GOLF EĞİTİMİ BAŞLAYACAK"

24 Kasım'da Federasyon Genel Kurulu'nun yapılmasının ardından Aralık ayında Sinan Abi (Vardar) ile Soma'ya gideceklerini belirten Ağaoğlu, onun tespit ettiği okul spor salonlarında golf eğitimini başlatacaklarını açıkladı. "Golf rekreatif bir spordur, moral motivasyon sağlar. İnsanlar şunu anlamalı bir ülkede spor ille de şampiyon yetiştirmek için yapılmaz.
Biz Ağrı'da Erzurum'da yaptık. 10 bin 20 bin sporcu yetiştirirsiniz bunların içinden bir veya iki tane müsabaka sporcusu çıkar. Oysa sporcu ahlakına sahip, sosyal hayatın olumsuzluklarından etkilenmeyen, sigaradan uyuşturucudan uzak, ruh ve beden sağlığı yerinde gençler yetiştirmişsinizdir. İşte Soma'da da biz bunu yapmak istiyoruz" dedi.

"BEYEFENDİ ANAYASA'YI OKUSUN"

Bu konunun Bakan Kılıç'a neden sorulduğunu da anlamadığını belirten Ağaoğlu, "Bu sözü bakan değil; özerk Federasyon Başkanı olarak ben verdim. Spor eğitiminin yaygınlaştırılması Federasyonların da görev, yetki ve sorumlulukları içindedir. Beyefendi, Anayasa'nın amir hükmünü okusun:'Devlet, her yaştaki Türk vatandaşlarının beden ve ruh sağlığını geliştirecek tedbirleri alır, sporun kitlelere yayılmasını teşvik eder.' Anayasanın amir hükmünü uygulamak ne zamandan beri soru önergelerine konu olmaya başladı ben de bunu merak ediyorum" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!