İki asgari ücret ödenmeyince madenci iş bıraktı

Güncelleme Tarihi:

İki asgari ücret ödenmeyince madenci iş bıraktı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2014 01:26

ZONGULDAK’ın Ereğli İlçesi’ne bağlı Kandilli Beldesi’ndeki özel maden ocağında, Torba Yasa gereği geçen ay en az iki asgari ücret alan işçiler, bu ay bu yükümlülüğü yerine getirmeyen işverenin geçen ay ödediği ücreti de kestiği gerekçesiyle iş bıraktı. Maden ocağı önünde bekleyen işçiler, duruma tepki gösterdi. Amasra'da da durum farksızdı; Özel bir şirketin işlettiği maden ocağında çalışan yaklaşık 150 işçi, torba kanunun getirdiği iyileştirmelere rağmen işverenin maaşlarını eksik yatırdığını iddia ederek ocağa inmeme eylemi yaptı.

Haberin Devamı

Genel Maden İşçileri Sendikası’nın (GMİS) örgütlü olduğu Hema Kömür İşletmeleri’ne ait maden ocağında çalışan yaklaşık 650 işçi, sabah iş bırakma eylemi başlattı. Torba Kanun gereği geçen ay en az iki asgari ücret alan işçiler, bu ay şirketin bu yükümlülüğünü yerine getirmediği gibi geçen ay ödediği parayı da ücretlerinden kestiğini ileri sürdü. Gece vardiyasından çıkan ve gündüz vardiyasına girecek olan işçiler, yasa ile kendilerine tanınan haklarını alıncaya kadar ocağa girmeyeceklerini söyledi.

GMİS Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu, Torba Kanun gereği yer altında asgari ücretin iki katından düşük ücretle işçi çalıştırılamayacağını, geçen ay işverenin en az iki asgari ücreti ödediğini kaydetti. Mutlu, şunları söyledi:

"Fakat bu ay yatan ücretlerimizle şoke olduk. İşveren şunu diyor: Ben iki asgari ücreti ödemem. Yani yeni Torba Yasa’yı tanımam, Cumhurbaşkanı’nı tanımam, Başbakan’ı, bakanı takmam diyor. Acımasızca, geçen ay verdiği iki asgari ücreti bu ayki maaşlarımızdan keserek bize maaş vermeme küstahlığını gösterdi. Biz burada çile çekerken bizim sırtımızdan 15 bin lira maaş alan o genel müdürler gelsinler bu çileyi görsünler. Onlar, bizim sırtımızdan milyarlarca lira maaş alırken biz burada ölümle savaşıyoruz. Biz haklarımızdan asla tavir vermeyeceğiz. Ermenek’te arkadaşlarımızın cesetlerini hala bulamadılar. Onlar orada öldü, biz burada evimizde çoluğumuzla-çocuğumuzla ölüyoruz. Maaş alamayan madenci 1 ay boyunca ne yapacak?"

Yasa çıktığından bu yana işçilerin daha çok mağdur olduğunu savunan İsa Mutlu, şöyle devam etti:

"İşverenler bu yasaya karşı olduğu için işçiyi sömürmeye devam ediyor. Bugün, maaşlarımızın ne olduğu belli olmayacak bir aşamaya geldik. Ermenek’te yaşanan maden faciası nedeniyle bakanlarımız her gün orada açıklama yapıyor. ’Torba Yasa kapsamında haklarını madenciye vermeyen işverenlerden bunun hesabını sorarız’ diyorlar. Bu açıklamalar yapılırken işverenler hangi kaynaktan güç alarak işçileri sömürmeye devam ediyor? Kimden feyz alarak Cumhurbaşkanı’nın, Başbakan’ın ve bakanların açıklamasına rağmen asgari ücretin iki katını vermemek gibi bir girişimde bulunuyorlar anlayamıyoruz."

Bu ay hesabına sadece 16 lira yattığını belirten maden işçisi 2 çocuk babası Sertan Mert Gökyeşil, "Bu para ile ne yapabilirim ki? Onu da kessinler. Şirket onu da alsın. Çocuğum okula gidiyor. Hiç ücret almayan, hatta eksiye düşen bile var" dedi.

Torba Yasa ile maden işçilerinin ücretlerinin, ’iki asgari ücretten az olamayacağı’ maddesi yürürlüğe girdi. Günlük çalışma sürelerinin 6 saate indirilmesi ve bazı düzenlemeler ise 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren uygulanacak.

İki asgari ücret ödenmeyince madenci iş bıraktı


AMASRA'DA DA 150 İŞÇİ İŞ BIRAKTI

Amasra ilçesinde özel bir firmaya ait kömür ocağında çalışan işçiler, maaşlarının eksik yatırıldığı gerekçesiyle madene inmedi.

Özel bir şirketin işlettiği maden ocağında çalışan yaklaşık 150 işçi, torba kanunun getirdiği iyileştirmelere rağmen işverenin maaşlarını eksik yatırdığını iddia ederek ocağa inmeme eylemi yaptı.

Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alabaş, gazetecilere, Soma'da meydana gelen maden faciasının ardından madencilerin haklarında düzenleme yapıldığını hatırlattı.

İşçilere iki asgari ücret uygulaması ve fiili hizmet zammı gibi haklar verilmesine karşın kanunun işverenler tarafından farklı yorumlandığını öne süren Alabaş, "Maalesef, 2 asgari ücret uygulaması çalışma hayatında yeni kaos
oluşturdu. Bir kamu kurumu olmasına rağmen Türkiye Taşkömürü Kurumu başta olmak
üzere birçok işveren, iki asgari ücret uygulamasını farklı anlayarak, farklı uygulamalar peşinde koştu" dedi.

Çalışanlara geçen ay işveren tarafından iki asgari ücret uygulandığını belirten Alabaş, bu ay iki asgari ücret uygulamadıkları gibi geçen ayki
uygulamadan doğan farkı maaşlardan kestiklerini öne sürdü.

Çalışanların bir aylık emeklerinin karşılığı olarak 30-60 lira gibi ücret aldıklarını bildiren Alabaş, "Bu sorunun düzeltilmesi için işverenle görüşme yaptık, en azından kesintilerin yapılmamasını isteki. Konuyu yargıya taşıyacağımızı ifade ettik" diye konuştu.

İşçiler, gün boyu eylem yaptıktan sonra mesai saatinin dolması nedeniyle madenden ayrıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!