"Bize özür borçlular"

Güncelleme Tarihi:

Bize özür borçlular
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2014 15:03

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret içeren bir karikatürün Baden Württemberg Eyaleti'ndeki yardımcı ders kitaplarında yer verilmesine ilişkin, "Biz bunu kabul etmiyoruz. İnanıyorum ki Alman makamları da bu yanlıştan döneceklerdir" dedi.

Haberin Devamı

Bakan Kılıç, Alman Federal Meclisi milletvekilleri ve Avrupalı Türk Demokratlar Birliği'nden (UETD) oluşan heyeti makamında kabul etti.

Kılıç, kabulde yaptığı konuşmada, Almanya'da "Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung" adlı gazetede Kasım 2011'de yayımlanan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Almanya'da yaşayan Türk toplumuna hakaret içeren karikatürün, Baden Württemberg Eyaleti'ndeki okullarda okutulan yardımcı ders kitaplarında yer verilmesini eleştirdi.

Bu olayın Türkiye ile Almanya arasındaki karşılıklı ilişkilerin güzelliğine yakışmadığını vurgulayan Kılıç, "Bu konudaki duruşumuzu çok açık dile getirdik. Biz bunu kabul etmiyoruz. İnanıyorum ki Alman makamları da bu yanlıştan döneceklerdir. Bunun fikir hürriyetiyle, eğitimle hiçbir alakası yok. Özellikle daha dikkatli olunması gereken konular üzerinde görüş alışverişi içinde dikkatlice yolumuza devam etmeliyiz" ifadelerini kullandı.

Bakan Kılıç, Avrupalı Türklerin Almanya'nın geleceğine çok büyük katkı sunduğuna işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Burada temel olan şey şu; iki ülke arasında çok farklı kardeşlik, birliktelik, geçmiş var. 50 yılı aşkın orada yaşayan Türkiye kökenli kardeşlerimiz mevcut. Alman toplumuna, ekonomisine büyük katkı sağlıyorlar. Örneğin Cemile Yusuf Hanım, Almanya'ya göç etmiş ailenin üyesi olarak milletvekili göreviyle Almanya'yı temsil ediyor. Bu bizim için tabii ki olumlu bir gelişme ama istiyoruz ki herkes üstüne düşen görevi dikkatlice yerine getirsin."

Türk ve Alman heyetler arasındaki ziyaretlerin artmasıyla ilişkilerin çok daha farklı noktaya taşınacağının altını çizen Kılıç, "Bu tip ziyaretler, Türkiye'nin nereden nereye geldiğinin görülmesi, güzel ülkemizin nasıl bir başarı elde ettiğine birinci elden tanık olunması anlamında önemli" diye konuştu.

Kılıç, Almanya'da birçok değerli isimle iletişim halinde olduklarını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Parlamento, iş dünyası ve spor camiasında gerçekten çok farklı karşılıklı alışverişimiz var. Hem gençlik hem de spor anlamında Almanya ile yapacağımız çok büyük işbirliği var. Bu konuda Alman makamı ve sivil toplumuyla iyi bir ivme yakalamış durumdayız. Yakında Almanya ile alakalı bir çalışma ziyareti yapıp, orada hem gençlik hem de spor anlamında olsun çalışmalar yapacağız. Önümüzdeki sene içinde daha yoğun birlikteliği sağlayacağımızı ümit ediyorum. Avrupa Birliği (AB) bağlamında da Almanya'nın çok büyük önemi var. AB ile müzakere sürecinde yoğun bir çalışma var. Avrupa Birliği Bakanımız yoğun mesai harcıyor. Biz de kendi alanlarımızda tecrübelerimizle çalışmalarımıza devam edeceğiz."

ÖZÜR BORÇLULAR
Heyet adına konuşan CDU CSU Ruhr Bölgesi Sözcüsü Oliver Wittke ise Suriye sınırı ziyaretinde Türkiye'nin mülteciler konusunda titiz davrandığına şahitlik ettiklerini anlattı.

Türkiye-AB ilişkilerinin ivme kazanmasını temenni ettiklerini belirten Wittke, karikatür konusunda da Baden Württemberg Eyaleti'nin Türkiye'ye özür borcunun bulunduğunu vurguladı.

Wittke, ülkelerin saygı ve hoşgörü çerçevesinde birbirlerine yaklaşmaları gerektiğini vurgulayarak, Baden Württemberg Eyaleti'ni sorumlu davranmaya çağırdı.

Görüşmede Bundestag Milletvekili Cemile Yusuf, UETD Genel Başkanı Süleyman Çelik, UETD Genel Başkan Yardımcısı Filiz İşler, Meclis Araştırma Görevlisi Dennis Gremm, AK Parti Brüksel Temsilcisi Zafer Sırakaya, AK Parti Dış İlişkiler Uzmanı Mehtap Çevik, Dış İlişkiler Dairesi Görevlileri Gizem Girişmen ve Şükran Yalçın da yer aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!