HRW: IŞİD, Kobanili çocuk rehinelere işkence yaptı

Güncelleme Tarihi:

HRW: IŞİD, Kobanili çocuk rehinelere işkence yaptı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2014 14:36

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), IŞİD'in Kobani'de rehin aldığı çocuklara işkence ve kötü muamele yaptığını bildirdi. İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Türkiye'de görüştüğü dört çocuk, yaklaşık 100 çocukla birlikte alıkonuldukları dört ay boyunca yaşadıkları eziyetle ilgili detaylı bilgi verdi. IŞİD tarafından Eylül sonunda serbest bırakıldıktan sonra güvende olmak için kaçtıkları Türkiye'de ayrı ayrı görüşülen dört çocuk, sürekli hortum ve elektrik kablosuyla dövüldüklerini ve IŞİD'in kafa kesme ve saldırı videolarını izlemeye zorlandıklarını anlattılar.

Haberin Devamı

Yaşları 14 ila 16 arasında değişen bu dört çocuk, IŞİD’in Kobani'deki evlerine giderken kaçırdığı 153 Kürt çocuğun arasında bulunuyordu. Suriyeli Kürt makamları ve basında çıkan haberlere göre IŞİD, alıkoyduğu çocuklardan elinde bulunan son 25 çocuğu da 29 Ekim'de serbest bıraktı. IŞİD tarafından Eylül sonunda serbest bırakıldıktan sonra güvende olmak için kaçtıkları Türkiye'de ayrı ayrı görüşülen dört çocuk, sürekli hortum ve elektrik kablosuyla dövüldüklerini ve IŞİD'in kafa kesme ve saldırı videolarını izlemeye zorlandıklarını anlattılar.

Suriye’de baş gösteren ayaklanmanın ilk günlerinden itibaren çocukların, önce Esad hükümetinin şimdi de IŞİD'in elinde gözaltı ve işkence dehşetine maruz kaldıklarına” dikkat çeken İnsan Hakları İzleme Örgütü çocuk hakları özel danışmanı Fred Abrahams, “IŞİD'in çocuklara işkence ve kötü muamele yaptığına dair bu kanıtlar, neden kimsenin bu suç örgütüne destek vermemesi gerektiğini gösteriyor” dedi.

Haberin Devamı

HRW'nin açıklamasına göre, IŞİD 29 Mayıs'ta, Halep'te ortaokul sınavlarına girdikten sonra Kobani'deki evlerine dönmekte olan yaklaşık 250 Kürt öğrenciyi durdurdu. Gruptaki 100 kadar kız çocuğunun tamamını birkaç saat içinde serbest bırakan IŞİD, 153 erkek çocuğunu ise Kobani'nin 55 kilometre güneybatısında yer alan Manbij kasabasındaki bir okulda alıkoydu.

Çocukların 50 kadarı Haziran-Eylül ayları arasında kaçtı veya serbest bırakıldı. Serbest bırakılanlardan 15’inin PKK bağlantılı Halk Savunma Birlikleri'nin (YPG) elindeki IŞİD militanlarıyla değiş tokuş yapıldığı anlaşılıyor. IŞİD Eylül sonlarında ellerindeki çocuklardan yaklaşık 75'ini daha serbest bıraktı. Bu son grupta yer alan çocuklardan İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün görüştüğü dört çocuk, neden serbest bırakıldıklarını bilmediklerini söylediler.

AİLELERİNİN ADRESLERİNİ İSTEDİLER

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün görüştüğü dört çocuğun anlatımlarına göre, Manbij'deki okulda bulunan IŞİD muhafızları; kaçmaya çalışan, zorunlu din derslerinde başarısız olan veya yaramazlık yaptıklarını düşündükleri çocukları dövüyordu. Çocuklar IŞİD’in, özellikle YPG'de akrabaları olan ailelerden gelen çocuklara daha da kötü muamele ettiğini kaydettiler.

15 yaşındaki çocuklardan biri, “En büyük eziyeti aileleri YPG'ye yakın çocuklar çekti” dedi ve ekledi: “[IŞİD militanları] 'Kobani'ye gittiğimizde hepsini yakalayıp keseceğiz' diyerek onlardan ailelerinin, kuzenlerinin, amcalarının adreslerini vermelerini istediler. YPG’yi kâfir olarak görüyorlardı.”

15 yaşındaki çocuk, IŞİD’li muhafızların özellikle yaramazlık yaptıklarında çocukların ellerine, sırtlarına ve ayak tabanlarına elektrik kablosuyla vurduğunu anlattı. Aynı çocuğun aktardığı olaylardan biri ise şöyleydi:

"Başka bir grubun odasında yakalanan bir çocuk 'Anneciğim' dediği için ellerini arkasından bağladılar ve bir ayağını da ellerine bağlayarak astılar. Ona annesini değil Allah'ı yardıma çağırması gerektiğini söylediler."

Dört çocuk, IŞİD'in çocukları sekiz gruba ayırdığını ve her grubun farklı bir sınıfta uyuduğunu söyledi. Anlattıklarına göre, her çocuğun üç battaniyesi vardı: Battaniyelerden ikisi yere serip üzerine yatmak, biri de üstünü örtmek için. Muhafızlar çocukların iki haftada bir yıkanmalarına izin veriyordu. Günde iki defa yemek verilen çocuklardan bazılarının kaçması üzerine, geriye kalanların dışarıda oynamalarına da izin verilmemeye başlandı.

BAZI ÇOCUKLARIN AİLELERİ ZİYARETE GELMİŞ

Çocuklar alıkonuldukları süre boyunca zaman zaman anne babalarının ziyaretlerine geldiğini veya onlarla telefonda konuştuklarını aktardılar. İlk günlerde Kürtçe konuşmalarına da izin verilmiyordu.

Günde beş defa namaz kılmaya zorlandıklarını ve yoğun bir dini eğitimden geçtiklerini ifade eden çocuklar, ayrıca öğretmenler tarafından IŞİD'in çatışırken ve esirlerin kafalarını keserken çekilen videolarını izlemeye zorlandıklarını da söylediler.

ARABA LASTİĞİNİN İÇİNE SOKUP DÖVDÜLER

Çocuklar, okuldaki muhafızların ve öğretmenlerin Suriyeli Araplar ile Ürdün, Libya, Tunus ve Suudi Arabistan’dan gelenlerden oluştuğunu aktardılar. Dört çocuk da kendilerini en ağır dövenlerin Suriyeliler, özellikle Halep yakınlarından gelen Ebu Şehid adlı adam olduğunu söylediler. Çocuklardan 16 yaşında olanı sık sık gerçekleşen dayak vakalarıyla ilgili olarak şunları anlattı:

"Programa uymayanlar dövülüyordu. Bize ya yeşil bir hortumla veya kalın bir elektrik kablosuyla vuruyorlardı. Falakaya da yatırıyorlardı. Araba lastiğini daha az kullanıyorlardı. Beni bir keresinde lastiğin içine sokup dövdüler. Bazen bizi sebepsiz yere dövmek için bahaneler uydururlardı. En kötüsü Suriyeli muhafızlardı, en fena onlar dövüyordu. Bizi Kur’an'dan ayetler öğrenmeye zorluyor, beceremeyenlere dayak atıyorlardı. Bazı çocukların kaçmaya kalkışmasının ardından bize muameleleri kötüleşti. Hepimizi cezalandırdılar ve daha az yemek verdiler."

HARÇLIK VERİP SERBEST BIRAKMIŞLAR

Neden serbest bırakıldıklarına ilişkin olarak, dini eğitimlerini tamamladıkları dışında herhangi bir açıklama yapılmadığını kaydeden çocuklar, IŞİD’in kendilerine 150’şer Suriye lirası (yaklaşık 2,25 TL) ve dini içerikli birer DVD vererek serbest bıraktığını anlattılar.

Kobani civarından dört Kürt’ün İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne anlattıklarına göre, Mayıs'ta kaçırılan çocuklardan ayrı olarak, IŞİD Kobani yakınlarındaki köylerden başka çocuklarla sivil kadın ve erkekleri de kaçırdı. Görünüşe göre IŞİD bu rehinelerin bazılarını, YPG'nin elindeki savaşçılarının serbest bırakılmasına karşılık koz olarak elinde tutuyor.

BAKMADAN GEÇME!