İngiltere’den Kahramanmaraşlı Türk işadamına ‘Freeman’ payesi

Güncelleme Tarihi:

İngiltere’den Kahramanmaraşlı Türk işadamına ‘Freeman’ payesi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2014 11:44

İngiltere’nin başkenti Londra’da Kahramanmaraşlı Türk işadamı İbrahim Uzun’a, İngiliz geleneklerine göre başarılı işadamlarına verilen ‘Freeman’ payesi verildi.

Haberin Devamı

İbrahim Uzun, İngilizlerin saygıda kusur etmediği Sultan Abdülaziz, Bolulu işadamı Kazım Akkuş ve Kastamonulu işadamı Remzi Gür’den sonra bu payenin sahibi Türk ‘Freeman’ oldu. Uzun’a ‘Freeman’ plaketini düzenlenen özel bir törenle, İngiliz hakim Muray Craig takdim etti. Londra kent merkezindeki tarihi, ‘The Chamberlain’s Guildhall’da, öğleden sonra gerçekleştirilen törende, Uzun’un işyerinin de bulunduğu Westminster Belediyesi’nde bir dönem başkanlık yapan Harvey Marshall, kendisi gibi ‘Freeman’ ünvanı sahibi olan iş ortağı Kazım Akkuş, eşi Ellie Uzun ve kardeşleri ile yakın dostları hazır bulundu.

KILIÇLA DOLAŞABİLECEK, İPEK SİCİMLE ASILABİLECEK!

Türkiye’de ‘Fahri Hemşehrilik ve Dokunulmazlık Beratı’ olarak bilinen “Freeman Onur Ödülü” bir bölgeye yaptığı yatırım ve başarılı girişimleriyle o bölge yönetimi tarafından onore edilmenin benzeri bir müessese olarak biliniyor.
İngiltere’de uzun bir tarihi geçmişi olan Freeman Payesi, “Freedom of The City London” tarafından veriliyor. Paye verilirken görkemli bir tören düzenleniyor.

Freedom müessessesi eski dönemlerde Londra’nın yerlilerine ve soylularına köprü, geçit gibi şehrin imkanlarından ücretsiz olarak yararlanma, şehir içerisinde kılıçla dolaşma ve hatta asılırken ipek ip tercih etme ile şehirde tutuklama korkusu ‘olmadan’ dolaşma gibi imkanlar tanıyan paye, birtakım değişikliklere uğrayarak günümüze kadar geldi.

Şimdilerde Londra’da faaliyet gösteren ve şehre herhangi bir şekilde hizmet veren kişilere sunulan Freeman Payesi tarihi Chamberlains Court’ta düzenlenen törenle sahibini buluyor.

Haberin Devamı

FREEMAN PAYELİ İLK TÜRK: SULTAN ABDÜLAZİZ

Mazisi 1300’lü yıllara uzanan “Freeman Onur Ödülü”, 1867 yılında Sultan Abdülaziz’e verildi. 1998 yılında işadamı Kazım Akkuş ve 2003 yılında da Ramsey’in sahibi Remzi Gür bu ödülün sahibi oldu.

İngiliz arşivlerinde yer alan belgeye göre, Londra Belediye Meclisi, İngiltere’yı ziyaret eden Sultan Abdülaziz’i 18 Temmuz 1867’de konuk Etti ve “Freeman Payesi” verdi. Düzenlenen törende, yapılan konuşmalar, İngilizlerin Sultan Abdülaziz’e olan hayranlığını da ortaya koyuyor; “Meclisimiz, ülkemizle dost olan müttefik yabancı ülkelerin egemenliğine saygı göstermeyi ciddi bir şekilde arzulamaktadır. Sultan Hazretlerinin bu şehri ziyaret etmek üzere olduğunu öğrenmiş bulunuyoruz. Majestelerine bir davet gönderilerek, meclisimizin kendilerini bir ziyafetle (eğlence) şehrin locasında ağırlamasına izin vermesini talep etme fikrindeyiz.”

Haberin Devamı

KAHRAMANMARAŞ’DAN İNGİLTERE’YE GELDİ

Aslen Kahramanmaraş’ın Bakış köyü (1968) doğumlu olan İbrahim Uzun’un, 7’si erkek 10 kardeşi var. 1991 yılı başında mülteci olarak geldiği Londra’da konfeksiyon sektörü, marketçilik gibi farklı işler yaptı. Londra şehir merkezinde 1972 yılından bu yana hizmet veren Kazım Akkuş yönetimindeki Efes Restaurant’a ortak olan Uzun, Doğu Londra’da aynı restaurantın ikinci şubesini açtı.

Evli ve Said (27), Nazlı (21) ve Martin (4) olmak üzere 3 çocuk babası olan Uzun, 11 yıldır Ellie Uzun ile evli.

‘Freeman’ payesinin sahibi olan Uzun, plaketini aldıktan sonra yaptığı açıklamada, böyle bir ünvana 1994 yılından bu yana tanıdığı İngiliz siyasetçi Harvey Marshall’ın teklifi ile sahip olduğunu belirtti. Marshall’ın iyi bir Türk dostu olduğunu kaydeden Uzun, kendisine bu ünvana layık görülmesine vesile olduğu için müteşekkir olduğunu ifade etti.

TÖRENE TÜRKİYE’DEN DE DAVETLİLER KATILDI

İbrahim Uzun’a verilen Freeman paye törenine işadamının kardeşleri, Hacı, Hüseyin ve Ahmet Uzun; Türkiye’den mimar, işadamı Coşkun Aksu, eşi Mine Aksu, Alihan Koç, gazeteci Hasan Arslan ile Türk gazeteciler katıldı.
Uzun, ‘Freeman’lik ünvanını tören sonrası Doğu Londra’da, sahibi olduğu Commercial Road üzerindeki Efes Restaurant’ta verdiği yemekle kutladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!