Milli tank kalkansız kalıyor

Güncelleme Tarihi:

Milli tank kalkansız kalıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2014 10:41

ANTİTANK silahlarının bölge ülkelerdeki çatışmalar nedeniyle kontrolsüz olarak el değiştirmesi riski Türkiye’nin milli imkanlarla üretmeye çalıştığı Altay Tankı projesini de etkiledi.

Haberin Devamı

Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Altay tankının üzerinde “Aktif koruma sistemi” istemesine rağmen ilk üretilecek tanklara bu sistemin entegresi için gerekli çalışmalar tamamlanamadı. Sistem, tankı hedef alan füze ya da mermiyi tanka temas etmeden önce yok etme prensibiyle çalışıyor. Edinilen bilgiye göre yaklaşan antitank füzelerini tankın yakınında patlatarak imha etmeye yarayan sistem, Altay’ın 2017’de başlayacak seri üretim dönemine yetişmeyecek. Kara Kuvvetleri Komutanlığı ise aktif kalkan sisteminin tankın üzerinde mutlaka olmasını istiyor.

Altay’a entegre edilmesi planlanan aktif koruma sistemi “soft kill” ve “hard kill” yöntemleriyle çalışıyor. Soft kill yöntemi devreye girdiğinde tanka yaklaşan füzeye lazerle hedef saptırma yapılıyor. Bu etkili olmazsa tankı hedef alarak yaklaşan roket parça tesiri etkisi yaratan bir mühimmatla perde edilerek yok ediliyor. Hard kill yöntemiyle çalışan sistemde ise yaklaşan antitank roketine karşı direk onu hedef alan mühimmat ateşleniyor. Antitank füzesi, tanka temas etmeye fırsat bulamadan havada yok ediliyor. Aktif koruma sistemleri konusunda dünyanın en büyük üreticisi ise İsrail.

Haberin Devamı

EL DEĞİŞTİRME RİSKİ
Kara Kuvvetleri Komutanlığı, bu sistemin yeni üretilecek Altay tanklarına “standart” olarak eklenmesini özellikle istedi. Omuzdan atılan, elde taşınabilen antitank füzelerinin ve roketatarların bölge ülkelerindeki çatışmalar nedeniyle artık daha kontrolsüz bir şekilde el değiştirebileceğini belirten askeri kaynaklar sistemin gerekliliğine dikkat çekti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!