7’şer bin Euro’ya 24 can

Güncelleme Tarihi:

7’şer bin Euro’ya 24 can
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2014 01:46

İstanbul’dan Romanya’ya gitmek için umut tacirlerine kişi başı 7’şer bin Euro ödeyen 42 Afgan, 12 metrelik tekneyle sabaha karşı İstanbul Boğazı’nı aşıp Karadeniz’e açıldı. Tekne birkaç mil sonra alabora oldu. Kaçaklardan 6’sını Sahil Güvenlik ekipleri ve balıkçılar kurtardı. Denizden 24 ceset çıktı, 13 kişi ise aranıyor. Kayıplar arasında Türk kaptan da var.

Haberin Devamı

EGE Denizi’nde peş peşe meydana gelen tekne faciaları ve sahil güvenlik baskınları nedeniyle insan kaçakçıları rotalarını Karadeniz yolu ile Bulgaristan ve Romanya’ya çevirdi. Sahil Güvenlik, Eminönü çevresindeki iskelelerden son bir ay içinde onlarca kaçak göçmeni daha yolun başında yakaladı. Bu facianın ayak sesleriydi.

7’ŞER BİN EURO VERDİLER

Gece yarısı Florya sahilinden 12 metrelik Torun isimli tekneye 7’si kadın, 12’si çocuk, 23’ü yetişkin erkek tam 42 Afgan bindi. Avrupa’ya gitmek istiyorlardı. Kişi başı 7’şer bin Euro ödemişlerdi. Parası olanlar can yeleği de satın almışlardı. Çocukların üzerinde şişme, Çin malı can yeleklerinden vardı. Tekne gece yarısı hareket etti.

7’şer bin Euro’ya 24 can


Haberin Devamı

NE TELSİZ NE DE RADAR

Her göçmen teknesinde olduğu gibi, para edebilecek tüm aletler sökülmüştü. İnsanların hayatını kurtarabilecek telsiz, radar bulunmayan tekne hiçbir ışığını yakmadan ilerledi. İstanbul Boğazı’nı aşarak Karadeniz’e açıldı. Romanya’ya gitmek üzere burnunu batıya çevirince dalgaları bordasından almaya başladı. Saat 05.00 sıralarında gelen büyük bir dalgayla tekne Rumeli Feneri’nin yaklaşık 3 deniz mili açığında alabora oldu.

7’şer bin Euro’ya 24 can

İLK İHBARDA BULUNAMADI

Saat 05.30’da avdan dönen balıkçılar denizin üzerindeki cesetleri fark etti. Durumu telsizle Sahil Güvenlik’e bildirdiler. Sahil Güvenlik teknesi gidip bölgeyi kontrol etti ancak bir şey göremedi. Geri döndü. Balıkçı tekneleri saat 07.30’da denizin üzerinin cesetle dolu olduğunu fark etti. İlk etapta 6 kişi sağ olarak kurtarıldı. Hepsi yetişkin erkeklerdi. Üzerlerinde can yeleği vardı.

BOĞULMAYIP DONDULAR

Telsiz çağrıları üzerine olay yerine hemen Sahil Güvenlik ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü botları sevk edildi. Sonra 24 kişinin cesetlerine ulaşıldı. Cesetler can yelekleri nedeniyle suya gömülmemişti, hepsi soğuk suda donarak ölmüşlerdi. Hava aydınlandıktan sonra facianın boyutları daha net ortaya çıktı. Denizin yüzeyi kayıp insanlardan arta kalan eşyalar ile doluydu.

Haberin Devamı

7’şer bin Euro’ya 24 can

ÖLENLERİN ÇOĞU ÇOCUK

Kurtarma çalışmalarına katılan balıkçılar gördükleri manzarayı anlattı:
- Kaptan Ali Saruhan: “Ölenlerin çoğu çocuklar. Rüzgâr çok kötü etkiliyor. Tekne küçük bir tekne, bildiğiniz sandal. İçine 40 kişi koymuşlar. Dehşeti gördük.”
- Kaptan Kadir Sert: “Can yelekleri vardı. Ancak her yer cesetti. Bebekler, çocuklar... 15-20 cesedi biz çıkardık. Bunu yapanları divan-ı harbe vermek lazım...”

7’şer bin Euro’ya 24 can

DAVUTOĞLU: MÜLTECİLER AVRUPA’NIN SORUNU

BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu, facia ile ilgili şöyle konuştu: “Tekne kazası haberi hepimizin yüreğini dağladı. Kaçak göçmenler konusu sadece Türkiye’de değil, bütün Avrupa’da özellikle Akdeniz havzasında olan ülkelerde en temel sorunlardan biri. Bütün araştırmaları yapacağız, inşallah daha fazla kayba
neden olmaz.”

Haberin Devamı

‘ROMANYA’YA GİDECEKTİK’

Kurtarılan kaçaklardan biri, “Ailemden 8 kişi ile birlikte tekneye Florya’dan bindik. Romanya’ya gidecektik. Kişi başı 7 bin Euro verdik” dedi. Başka bir kurtarılan ise tekneye Haliç’ten bindiğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!