Bir asır sonra anma

Güncelleme Tarihi:

Bir asır sonra anma
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2014 01:09

ÇANAKKALE Savaşları’nın başlangıcı olarak kabul edilen 3 Kasım 1914’te, İngiliz ve Fransız donanmalarına ait gemilerin boğazın girişini bombardımanı sırasında, Seddülbahir Kalesi’nde şehit düşen 5 astsubay ve 81 er, 100 yıl sonra ilk kez resmi törenle anıldı. Osmanlı İmparatorluğu’nun Birinci Dünya Savaşı’ndaki bu ilk şehitlerinin anıtına karanfil bırakılıp, Kuran-ı Kerim okundu.

Haberin Devamı

Çanakkale Valiliği öncülüğünde, 2015 Koordinasyon Merkezi ve Eceabat Kaymakamlığı tarafından Gelibolu Yarımadası’ndaki Seddülbahir Köyü’ndeki İlk Şehitler Anıtı’nda düzenlenen törene Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Gelibolu’daki 2’nci Kolordu Komutanı Korgeneral Yıldırım Güvenç, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Nihat Doğan, Çanakkale Belediye Başkanı CHP’li Ülgür Gökhan, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Mehmet Gürkan, Eceabat Kaymakamı Nurettin Dayan, MHP’li Eceabat Belediye Başkanı Adem Ejder, muharip gaziler, daire müdürleri, askerler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

İlk Şehitler Anıtı’na çelenklerin sunulmasıyla başlayan tören, saygı duruşu ve saygı atışının ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Vali Ahmet Çınar yaptı. 100 yıl önce, yeniden büyük Türkiye’nin var oluş noktası Çanakkale Seddülbahir’de 81 erbaş ve 5 subayın şehit verildiğini hatırlatan Çınar, "Onlar, Çanakkale Savaşları’nın ilk şehitleriydi. Çanakkale Savaşları insanlığı en çok etkileyen çetin savaşlardan birisi. Çanakkale Savaşları, saldıranlar açısından çok zalimce ve ahlaksızcaydı. Çanakkale barışın kentidir. Çanakkale Savaşı, barış için büyük bir sebeptir. Bundan herkesin ders almış olduğunu umuyorum" dedi.

Haberin Devamı

Çanakkale Nedime Hanım Kız Meslek Lisesi Seramik ve Cam Teknoloji Öğretmeni ve Alan Kılavuzu Fikret Tunç’un ’Mehmet Toprak Oldu’ adlı şiiri okumasının ardından törene katılan muharip gaziler ve şehit yakınları, İlk Şehitler Anıtı’na 86 karanfil bıraktı. Şehitler için Kuran-ı Kerim okunmasıyla tören sona erdi.

İLK BOMBARDIMAN, İLK ŞEHİTLER

Rusya’ya 1 Ağustos 1914’te savaş ilan eden Almanya ile ittifak anlaşması imzalayan Osmanlı İmparatorluğu’na verilen ’Goeben’ ve ’Breslau’ gemileri, 27 Ekim 1914 tarihinde Rus limanlarını bombaladı. Bunun üzerine Rusya, Fransa, Sırbistan, Belçika ile birlikte İtilaf Devletleri arasında yer alan Birleşik Krallık’ın Donanma Bakanı Winston Churchill, 1914 yılı Eylül ayında Çanakkale Boğazı’nın donanmayla geçilerek İstanbul’un işgalini öngören bir plan hazırladı. Birleşik Krallık ve Fransa gemilerinden oluşan bir donanma, Rus limanlarının bombalanmasına misilleme olarak 3 Kasım 1914’te Çanakkale Boğazı’na ilk saldırısını gerçekleştirdi. Toplam 8 İngiliz ve Fransız kruvazörünün boğazın giriş kısmını 16 dakika bombalaması sonucu 5 Türk subay ve 81 er şehit oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!