Mavi kartlılar, ücretsiz ulaşım hizmetinden yararlanamayacak

Güncelleme Tarihi:

Mavi kartlılar, ücretsiz ulaşım hizmetinden yararlanamayacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2014 16:21

ALMANYA’da yaşayan ve Türk vatandaşlığından çıkan 69 yaşındaki Naci Şahin, Kayseri’de bir süreden bu yana yararlandığı 65 yaş üstü ücretsiz ulaşım hizmetinin Mavi Kart sahibi olduğu gerekçesiyle iptal edilmesine tepki gösterdi. Şahin, "Kendi ülkemizde de yabancı olduk. Konuyu İçişleri Bakanlığı’na taşıyacağım" dedi.

Haberin Devamı

Naci Şahin, 65 yaş ve üzeri olanlara tanınan ücretsiz toplu taşıma hizmetinden yaklaşık 5 ay süreyle yararlanmasından sonra kartının iptal edildiğini anlatırken bu duruma tepki gösterdi. Yurt dışında yaşadığı için ’Mavi Kart’ sahibi olduğunu belirten Şahin, şöyle konuştu:

"Kayseri’de evim var ve buraya sık geliyorum. 30 Mart seçimleri döneminde yasa çıkınca başvurumu yaptım ve pasomu aldım. Bir süre önce otobüse binerken pasoyu cihaza okutmak. Hata verdi ve şoför tarafından ‘kara listeye alındığımı’ öğrendim. Daha sonra belediye paso merkezine giderek, durumu anlattım. Mavi Kart sahibi olduğum için bu haktan yararlanamayacağımı söylediler. Benim gibi yaklaşık 1000 kişi varmış. Onların pasolarının da 1 günde iptal edildiği söylendi. Böyle bir şey vardı da neden yaklaşık 6 ay, bu hizmetten faydalandık. Kendi ülkemizde de yabancı olduk."

Mavi Kart sahiplerinin sadece seçme ve seçilme, kamu görevlerine girme gibi haklara sahip olmadığını, bunun dışında diğer Türk vatandaşları ile aynı haklara sahip olduğunu belirten Şahin, "Bu kart Türk vatandaşlığını doğumla hak edip, daha sonra izin alarak vatandaşlıktan çıkanlara veriliyor. Bu kart sahipleri, Türk vatandaşlarına tanınan haklardan aynen yararlanmaya devam eder. ’Ülkemiz ilk kez bize sahip çıktı, insan yerine konulduk’ diyecektim, o da kursağımda kaldı. Yıllarca gurbette çalıştık, ülkemize döviz getirdik ama bize verilen değer yine ortaya çıktı" diye konuştu.

İçişleri Bakanlığı’na başvuracağını ve hakkını arayacağını ifade eden Şahin, "Yurt dışında çalışıyoruz diye yabancı mı olduk? Bu durum benim gibi diğer insanları da üzdü. Kendi ülkemizde de yabancı yerine koyulduk" dedi.

Yetkililer bazı vatandaşların Mavi Kartları’nda sadece yaşadıkları yurt dışındaki ülke vatandaşı olduklarına dair ibarelerin yer aldığını belirterek, Türkiye Cumhuriyeti nüfus cüzdanı olmayan, çifte vatandaşlığa sahip olmayanların ücretsiz ulaşımdan yararlanamadıklarını söyledi. Yetkililer, ayrıca ilk etapta gözden kaçan ve daha sonra bu şartları taşımadıkları belirlenen kişilerin kartlarının iptal edildiğini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!