Ev aletlerine enerji testi

Güncelleme Tarihi:

Ev aletlerine enerji testi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2014 01:09

Ankara Üniversitesi Çevre Koordinatörlüğü, Teknoloji Geliştirme Bölgesi ve Mühendislik Fakültesi işbirliğinde, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın hibe proje desteği ile Gölbaşı 50’nci Yıl Kampüsü’nde enerji verimliliği laboratuvarı kuruldu.

Haberin Devamı

Yeni tesis sayesinde elektrikli ev aletlerinin enerji verimliliği ölçülebilecek. Laboratuvar, KOBİ’lere hizmet verecek ve öğrenciler için enerji verimliliği derslerine ev sahipliği yapacak. Tüketiciler laboratuvarda enerji verimli ürünlerini test ettirebilecek. Vatandaş, “Satın aldığım her A++ sınıfı ürün elektrik faturama olumlu yönde yansıyor mu?” sorusunun cevabını bu laboratuvarda bulacak.

BİLİMSEL ARAŞTIRMA İMKANI

Merkezden öğrenciler de faydalanabilecek. Laboratuvar ile hem üniversite bünyesinde “Elektrikli Ev Aletlerinde Enerji Verimliliği” üzerine bilimsel araştırmalar artacak hem de Ankara’daki firmalara bu konuda bilimsel araştırma desteği sağlanacak. Bu anlamda araştırma merkezi ve laboratuvar, tasarlanan enerji verimliliği derslerine olduğu kadar bölgedeki KOBİ’lere de ürünlerini test ettirebilmeleri için olanak sunacak. Laboratuvar, öncelikle elektrikli fırın ve buzdolabı gibi eşyalar için test olanakları ile donatıldı, yakın gelecekte ise farklı ürün gruplarının da enerji verimliği testlerine olanak sağlayabilecek şekilde tasarlandı.

Haberin Devamı

ÜLKE EKONOMİSİNE KATKI

Laboratuvarın açılış konferansında konuşan Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nden sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayhan Elmalı, enerji verimliliğinin sürekli olması halinde ülke ekonomisine gelecek katkıya dikkat çekti. Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş ise şunları söyledi:
“Kullanılan enerjinin yüzde 80’i fosil yakıtlara dayandığı için enerjinin bilinçsizce kullanılması çevre kirliliği ve küresel ısınmaya yol açıyor. Bu nedenle Ankara Üniversitesi olarak enerji konusuna önem ve hassasiyetle yaklaşıyoruz. Üniversitemizin enerji sektörü ile işbirliğini önemsiyoruz. Bu anlamda da ilgili sektörlerle çalışmalarımızı yoğunlaştırdık."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!