Kırmızı Kitap 15-20 güne hazır

Güncelleme Tarihi:

Kırmızı Kitap 15-20 güne hazır
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2014 23:20

Türkiye’ye yönelik iç ve dış tehditlerin yer aldığı, kamuoyunda ‘Kırmızı Kitap’ olarak bilinen Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’nin (MGSB), 30 Ekim’de yapılan Cumhuriyet tarihinin en uzun Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında kararlaştırıldığı şekilde yenilenmesi çalışmalarına başlandı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Fransa dönüşünde açıkladığı gibi, ‘Kırmızı Kitap’ın yenilenmesi için 5 yıllık sürenin tamamlanması beklenmeyecek. Her 5 yılda bir yenilenen Kırmızı Kitap en son 2010’da güncellenmişti.

ASKERDEN GÖRÜŞ ALINACAK

Edinilen bilgiye göre hükümet, MGK’nın birinci gündem maddesi olan ve ‘Paralel Yapı’ olarak nitelenen Gülen Cemaati’nin devlet içindeki örgütlenme yöntemi, ağırlıklı örgütlendiği kurumlar ve buna karşı alınan ve alınacak tedbirlere ilişkin tüm ilgili birimlere ayrıntılı çalışma talimatı verdi. İlgili birimlerin hazırlayacağı ayrıntılı raporları, MGK Genel Sekreterliği Kırmızı Kitap’a girecek şekilde düzenleyip son karar için hükümete iletecek. Hükümetin, Gülen Cemaati’nin asker içinde örgütlenmesiyle ilgili Genelkurmay’la da yakın çalışma içinde olacağı ve Kitap’ın tamamlanmasından sonra görüş almak için Genelkurmay Başkanlığı’na da göndereceği öğrenildi.
Konuyla ilgili bilgi veren bir yetkili, “Eğer bu çalışmalar hızlı şekilde sürdürülürse, 15-20 gün içinde tamamlanır. Bunun hükümetin tavsiyesi haline gelmesi de 1 ayı bulur” dedi. Aynı yetkili, 2010’da yenilenen Kırmızı Kitap’ta etnik ve kökten dinci terör tanımının kullanıldığına dikkat çekerek, “Etnik terör tanımı PKK’yı, KCK yapılanmasını zaten içeriyor. Dolayısıyla PKK ve KCK kitapta tehdit unsurları olarak kalmaya devam edecektir” diye konuştu.

Haberin Devamı

SURİYE VE IRAK GİRECEK

Yenilenecek Kırmızı Kitap’ta, dış tehdit algılamalarında yeniden ülke sıralamasına da gidilebileceği belirtildi. Suriye ve Irak’tan kaynaklanan tehditler nedeniyle bu 2 ülkenin yeniden MGSB’ye alınmasının tavsiye edileceği bildirildi. Kıbrıs Rum Kesimi’nin Doğu Akdeniz’de doğalgaz arama çalışmaları ve buna Yunanistan’ın da destek vermesi nedeniyle bu iki ülkenin de Kırmızı Kitap’ta, Türkiye ve KKTC’nin güvenlik ve menfaatleri açısından ‘riskli’ ülkeler olarak sıralanması bekleniyor. 2010’da yapılan yenilemede dış tehdit ve risklerde herhangi bir ülke sıralaması yapılmamıştı. 2005’teki Kırmızı Kitap’ta ise İran ve Irak yer almıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!