‘Karakter’li strateji

Güncelleme Tarihi:

‘Karakter’li strateji
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2014 00:53

CHP’nin Ekonomi Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, partisinin ekonomi stratejilerini ‘Çiftçi Süleyman Amca, Emekli Anneanne, Sanayici Tayfun, Kaderine terk edilen Mehmet ve Girişimci Elif’ karakterleri üzerinden anlattı.

Haberin Devamı

CHP’nin Ekonomi Politikalarından Sorumlu yeni Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, partisinin ekonomi alanındaki stratejisini beş farklı ‘ekonomik’ karakter üzerinden formüle etti. Partisinin Antalya kampında milletvekillerine bir sunuş yapan Böke, “Çiftçi Süleyman Amca, emekli anneanne, sanayici Tayfun, kendi kaderine terk edilen Mehmet ve girişimci Elif” karakterleri üzerinden partinin ekonomi politikalarını anlattı. Türkiye’nin, “Gerçekçi kalkınma politikaları ve kapsamlı bir sosyal demokrat programa” ihtiyacı olduğunu vurgulayan, kaynakları uzun vadede kalkınmaya ve yerel ihtiyaçlara yönlendirilmesi gerektiğini savunan Böke’nin “ekonomik karakter” tanımlaları özetle şöyleydi:

ÇİFTÇİ SÜLEYMAN AMCA

Avrupa’nın en fakir çiftçisi ama Avrupa’nın en pahalı mazotunu kullanıyor. Tarlası bölüne bölüne küçücük kaldı, verimli üretim yapamıyor. Çocuğu artık yanında değil, Adana’da özel güvenlik görevlisi. Ürününü tüketiciye değil aracıya ve değerinden düşüğe satıyor. Sulama alt yapısı yetersiz, hava koşullarına bağlı üretime mahkum.

Haberin Devamı

EMEKLİ ANNEANNE

Sıhhiye pazarından aldığı meyve/sebzenin fiyatından da, Kızılay’daki Et ve Süt Kurumu’ndan aldığı etin fiyatından da şikayetçi. Anneannem yalnız değil: her 10 kişiden 4’ü tarım sektöründeki bu durum sebebiyle iki günde bir et/balık tüketimi karşılayabilecek durumda değil. Bu sadece bir gelir sorunu değil, temel ihtiyaçların erişelemez olması sorunu, aynı zamanda bir hayat pahalılığı sorunu.

SANAYİCİ TAYFUN

Şirketinin kârlılığı az, vergi yükü ve girdi maliyeti yüksek. Yatırımlarını öz kaynaklarından finanse etmesi mümkün değil. Ama bankadan borç alabilmesi için de teminata ihtiyacı var. Varını yoğunu bu teminat için taşa toprağa yatırıyor. Ancak kısa vadeli borç alabiliyor. Artan enflasyon bankalardan döviz borçlanma baskısını arttırıyor ama Tayfun Türk Lirası kazanıyor. Ürettiği ürünü ihracat pazarlarına eriştiremiyor. Oğlu için kurduğu hayal ‘’bir sanayici olmasın da ne olursa olsun, AVM’de franchising bir kafe işletmesi fena fikir değil’.

KADERİNE TERK MEHMET

Verimliliği düşük. Günümüz teknolojilerinden haberdar değil. Muhasebe sistemi yok. Bilgi-iletişim-teknoloji yatırımlarından yoksun. Devlet destekleri onların sorunlarına ulaşamıyor. Dış pazarlardan uzak. Çocukları için hayali memur olmaları.

Haberin Devamı

GİRİŞİMCİ ELİF

İnovasyon döngüsünün ileri safhalarında. İyi bir fikri var, prototip üretimi var ama finansman bulamıyor. Bu yüzden de ürününü ticarileştiremiyor, kârlılığını arttıramıyor. Birçok fikir sahibi insan var, ama Elif’i görünce cesaretleri kırılıyor ve devlet kapısında işe girmeye çalışıyor. Yenilik yapmayı teşvik etmeyen bir yasal sistem var. Fikri mülkiyet hakları çerçevesi sorunlu. Katma değeri yüksek markalar yaratılamıyor. Elif’in çocuğu için hayali yurtdışına gitmesi, böylece kendi hayallerine gerçekleştirebileceği bir geleceğe sahip olması.

3’üncü sanayi devrimini yakalarız

SELİN Bayek Böke, CHP’nin istihdam garantili, kaliteli örgün eğitim politikası uygulayacağını belirtiyor. Böke, “Politikalarımızın sonucunda ortaya çıkacak olan yeni sanayileşme ile nitelikli istihdam, yüksek katma değerli üretim ve sürdürülebilir istihdam yaratacak, gençlerimizin geleceği güvence altına alınacak. Türkiye ekonomisinin sağlıklı bir büyüme patikasına oturması için sanayiyle büyümek şart. Üçüncü sanayi devrimini kaçırmayacak, Türkiye’yi dijital devrimin parçası yapacağız. Yeni üretim zincirleri tanımlanırken çalışanlarımızı yaşam boyu öğrenme anlayışı çerçevesinde bu dönüşüme hazırlayacağız, geçiş döneminde aktif istihdam politikaları ile işini kaybeden istisnasız tüm çalışanlarımızı koruyacağız. Yeni gelen sanayi devriminin ihtiyaçlarını şimdiden öngören müfredatlar tasarlayacak, gençlerimizi yarınlara hazırlayacağız. Yeniden istihdam yaratan yatırımlara imkan verecek hukuki düzenlemeler yapacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

Vergi incelemeleri ceza aracı olmayacak

BAĞIMSIZ vergi denetimi ile vergi incelemelerinin iktidarın cezalandırma aracı olarak kullanılmasına engel olacaklarını da kaydeden Böke, “İnovasyon sadece bir bütçe meselesi değildir. İnovasyon bir iklim meselesidir, bu iklimi yaratacağız. İnovasyonların gerçekleşmesi için doğru teşvikleri vereceğiz. Eğitim, Teknoloji, Yerelleşme, Hukukun üstünlüğü, AB ve Denetleyen/düzenleyen ve gerektiğinde müdahele eden kamu müdahalesi” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!