Kilisede yaşam mücadelesi

Güncelleme Tarihi:

Kilisede yaşam mücadelesi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2014 01:08

IŞİD’in Musul’a saldırmasının ardından evlerini terk eden Hiristiyan aileler, Erbil’de bir kiliseye sığındı.

Haberin Devamı

Hıristiyan mahallesi Ankawa’daki Saint Joseph Kilisesi’ne yerleşen çoğu çocuk ve kadın bin 300 kişi, 2 aydır burada yaşam mücadelesi veriyor. Terör örgütü Irak-Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Kobani’ye saldırması başta Türkiye olmak üzere dünya gündemini oluştururken, Irak’ın her bölgesinde IŞİD teröründen kaçan Ezidi, Hıristiyan, Türkmenlerin dramları devam ediyor.

Asimilasyon Önlemi

Çoğu çocuk ve kadın olmak üzere binlerce aile, aradan aylar geçmesine rağmen evlerine dönemedi. Bazıları kurulan kamplara yerleştirilirken Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) başkenti Erbil’e gelen Hıristiyan ailelere ise kilise kapılarını açtı. Erbil’in Hıristiyan mahallesi Ankawa’daki Saint Joseph Kilisesi’nde yerleşen 130 Hıristiyan ailesi burada hayatta kalma mücadelesi veriyor. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Erbil’de kültürel çeşitliliği korumak için önemli bir karara imza attı. Erbil’de Hıristiyanların yaşadığı Ankawa Mahallesi’nde Hıristiyanlar dışındakilerin ev ve arsa almaları yasaklandı. Hıristiyanların kültürlerini rahat yaşamaları, asimile olmamaları için bu kararın alındığı kaydedildi. Öte yandan IŞİD saldırıları nedeniyle, Kuzey Irak’ta silah fiyatlarının ikiye katlandığı belirtiliyor.

İğrenç pazarlık

Haberin Devamı

IŞİD militanlarının kaçırıp köle yaptıkları Ezidi kadınları paylaştıklarına dair yeni bir video ortaya çıktı. IŞİD karargâhı olduğu tahmin edilen bir evde toplanan militanlar kendi aralarında bölüştükleri Ezidi kadınları silah karşılığında satıyor. Bazıları da kadınların sahip olduğu özelliklere göre ‘fiyat biçiyor’. Militanlara göre ‘Ezidi kadınların en değerlileri’ renkli gözlü ve çocuk yaşta olanlar. Videoda bir militan “Bugün dağıtım günü. Herkes payınadüşeni alacak” derken bir diğeri “kim kölesini (Ezidi kadın) satmak istiyor, talibim” diyor. IŞİD daha önce Ezidi kadınların ‘cariye yaptığını’ açıklamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!