‘Çocuk gelinin kocası yanar’

Güncelleme Tarihi:

‘Çocuk gelinin kocası yanar’
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2014 01:11

Çocuk gelin Hilal Ünal’ın intihar etmesi üzerine, bu konuda yapılması gereken çalışmalar yeniden gündeme geldi.

Haberin Devamı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, öncelikle nüfusa kaydedilmeyen çocukların kayıtlarının yapılması için İçişleri Bakanlığı ile erkek yurtlarında “erken evlenirsen yanarsın” broşürü dağıtılması için Gençlik ve Spor Bakanlığı ile çalışma başlattı. Çocuk Gelinler Platformu’nun da üyesi olan Uçan Süpürge Yönetim Kurulu Üyesi Halime Güler, “Bu çocukların düğününe gidenler de yargılansın. Bu konuda yasa çıkarılsın” dedi.

15 SORU EKLENDİ

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı son dönemde, kızların çocuk yaşta evlendirilmelerini önlemek için yeni bir çalışma başlattı. Öncelikle Kadına Yönelik Şiddet araştırması kapsamına, erken yaşta ve zorla evliliklerle ilgili 15 soru ekleyen bakanlık, MEB ile çocukları eğitim sistemi içinde tutabilmek için rehberlik ve danışmanlık hizmetlerine ağırlık verecek bir proje üzerinde de çalışıyor.

Haberin Devamı

DÜĞÜNE GİDEN YARGILANSIN

Uçan Süpürge Yönetim Kurulu Üyesi Halime Güler, çocuk gelinlerle ilgili önce rakamların doğrulanması gerektiğini savundu. “TÜİK evliliklerin yüzde 24’ünün, Hacettepe Nüfus Etütleri yüzde 28’inin çocuk yaşta olduğunu belirtiyor” diyen Güler, şöyle devam etti: “Kız çocuğu gelişimini tamamlamışsa tehdit olarak görülüp hemen evlendirilmek isteniyor. Bu konuda bilinçlendirme şart. Biz uluslararası çocuk sözleşmelerine imza attık. Bu nedenle bir yasayla çocukların düğünlerine gidenler de yargılanmalı.”

NİĞDE’DE ÖZEL ÇALIŞMA

Bu arada, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, 13 yaşındaki çocuk gelin Hilal Ünal’ın intiharı sonrasında Niğde Valiliği’nden çocuk gelin konusunda tam bilgi toplamasını istedi. Bakanlık yetkilileri, “Aile Destek Programı çerçevesinde çalışma yapılırken Niğde’de erken yaşta nişanlanma sorunu olduğunu gördük. Ayrıca bazı insanların yurt olmadığı için çocuklarını üniversiteye göndermediğini tespit ettik. 2015’te kız çocuklarının kalabileceği bir kız yurdu da devreye girecek” bilgisini verdiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!