Kaçak zeytinyağı alarmı

Güncelleme Tarihi:

Kaçak zeytinyağı alarmı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2014 00:53

SURİYE’den kaçak zeytinyağı getiriliyor. Ticaret odalarının Maliye Bakanlığı’na şikâyetleri üzerine Gümrük ve Ticaret Bakanlığı denetimleri arttıracak. Konu TBMM gündemine de taşındı.

Haberin Devamı

SURİYE kaynaklı sorunlara bu kez de kaçak zeytinyağı ticareti eklendi. Piyasada tanker ve bidonlarla getirilen kaçak zeytinyağlarının hem sağlık sorunu yarattığı, hem de yerli zeytinyağı üreticilerini zor duruma soktuğu iddia edildi. Bu iddia, Ege Bölgesinde zeytinyağ üreticisi illerin Ticaret Odaları tarafından gündeme getirildi.

DENETİMLER ARTTIRILDI

Odaların Maliye Bakanlığı’na şikâyet yazıları üzerine Gümrük ve Ticaret Bakanlığı devreye girdi. Konu, soru önergesiyle TBMM’ye de taşındı. Soruya yanıt veren Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, şikâyetler üzerine denetimin arttırıldığını dile getirdi. Eker, iç piyasada satışa sunulan zeytinyağının mevzuata uygun olup olmadığının denetlendiğini kaydetti. Eker, “81 il müdürlüğümüz kaçak zeytinyağına yönelik denetimlerin sıklaştırılması konusunda ve gerekli önlemlerin alınması hususunda talimatlandırılmış olup zeytiyağlarında fatura ve izlenebilirlik yönünden yapılan denetimlerde kaçak zeytinyağı ile ilgili olarak herhangi bir olumsuzluk tespit edilmemiştir” dedi.

Haberin Devamı

ODALAR ŞİKÂYETÇİ

Aydın Ticaret Borsası da Maliye Bakanlığı’na yaptığı başvurusunda şu görüşleri dile getirdi: “Suriye’de son 10 yılda zeytincilikte önemli yatırımlar yapılmış, buna bağlı olarak yıllık ortalama 150 bin tonun üzerinde zeytinyağı üretimi gerçekleşmektedir. Suriye, savaş sürecine girmesi ile birlikte yaklaşık 2 yıldır yaşamış olduğu ihracattaki düşüşünü Türkiye’ye yasal olmayan yollarla zeytinyağı sokarak tolore etmeye çalışmaktadır. İç piyasaya sürülen Suriye yağları Güneydoğu Anadolu üreticileri adına kesilen müstahsil makbuzlarıyla resmi hale getiriliyor, prim desteklerinden de yararlanıyor. Ülkemize sınırdan kontrolsüz küçük bidonlar ile giren Suriye yağları, daha sonra tankerler ile düşük fiyatlardan pazarlanıyor. Bu yağlar piyasayı bozduğu gibi zeytin üreticilerini de mağdur ediyor. Büyük zeytinyağı alıcıları dışında sektörün tamamı zarar görmektedir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!