Oyunu savunmada kabul edin

Soğuk algınlığı ölümcül süper enfeksiyonlara karşı savunmasız hale gelmenize neden olur. Uyarıcı semptomları öğrenerek nezle ve gribe karşı kendinizi mükemmelen savunabilirsiniz

Haberin Devamı

Boğaz ağrısı, sinüs dolması, burun akması gibi soğuk algınlığıyla alakalı semptomlar kimse için hoş değildir. Ancak bu, başınıza gelebileceklerin en kötüsü değil. Soğuk algınlığı dediğiniz basit hastalık sizi ölümcül süper enfeksiyonlardan birine sürükleyebilir. Üstelik soğuk algınlığı sadece 3-7 gün arası sürerken süper enfeksiyonlar haftalar, hatta aylarca sürüp; bazı durumlarda ölümcül bile olabilirler.


Süper enfeksiyon nedir?


Vücudunda enfeksiyon olan bir kişide aynı mikroorganizmanın ikinci bir enfeksiyona daha yol açmasıdır. Vücudunuza girebilecek en az 200 farklı nezle virüsü vardır. Savunma olarak, vücudunuza giren virüsleri zapt edebilmek için bağışıklık sisteminiz B ve T hücrelerini de içeren bir akyuvar ordusu yollar. Ancak bu ordular nispeten zararsız nezle virüsleriyle savaşmakla meşgulken, süper enfeksiyona dönüşen daha güçlü ve tehlikeli mikroplara karşı savunmasız hale gelirsiniz.

Haberin Devamı


Soğuk algınlığı ve süper enfeksiyon


Ne zaman nezle veya grip olsanız belirtileri atlattıktan sonra iyi hissetmeye başlarsınız. Süper enfeksiyon olduğundaysa aniden vuran ikinci bir belirti dalgası gelebilir. Diyabet, obezite gibi kronik rahatsızlıkları, hatta kalp ve damar hastalıkları olan insanlar süper enfeksiyonlara karşı daha hassas olurlar. Nezlenizin süper enfeksiyona dönüşüp dönüşmediğine karar vermek için bu tehlikeli virüslerin en çok nereden darbelediklerini bilmeniz gerekiyor.


Direnen kazanır ve gribi atlatır


Soğuk algınlığından ve süper enfeksiyondan korunmak için vücut direncini artırmalısınız.


Fazla şekerden kaçının


Araştırmalara göre şeker, akyuvarların vücudunuzu istila eden bakterilere karşı tepkisini engelleyebilir. Fazlasından kaçınmak için günde altı çay kaşığından fazlasını tüketmemeye özen gösterin.


Kendinizi şekle sokun


Vücut kitle endeksi 40’ın üzerinde olanların grip veya nezleye yakalanma riskleri daha yüksektir. Çünkü fazla kilo, bağışıklığın sağlıklı işlemesi için önemli olan hormonal dengeyi bozar.
Her devrin kötüsü: Stres
Aşırı stres, bağışıklık sisteminize savaş açar. Baskı altındaki insanların gribe yakalanma riski yüzde 75 daha fazladır. Belirtiler arasında baş ağrısı, uyku problemleri, asabiyet ve kontrolden çıkma hissi bulunuyor.

Haberin Devamı


Buruna dikkat


Burnunuzun akması iyi bir şeydir. Islak, şeffaf mukus bakterilerin dışarı atılmasına yardımcı olurken kuru, akmayan bir burun bağışıklık savunmasını engelleyebilir. Sinüsleri nemli tutmak ve burun yollarını temizlemek için buhurdan kullanmayı deneyin.
Eller temiz olmalı
Ellerinizi sık yıkamanın, bakterileri köşeye sıkıştırdığını biliyorsunuz. Yıkama işlemini ılık sabunlu suyla 20 saniye veya daha fazla süre boyunca yapın. Sonrasında ellerinizi iyice kurulayın çünkü bakteriler ıslak ellerinizde çoğalabilirler.

AKCİĞERLER


Akciğerleriniz süper enfeksiyonlardan biri olan zatürreeye karşı hassastır. Belirtiler arasında, 38 derecenin üzerinde ateş, göğüs ağrısı, öksürük, nefes darlığı ve titreme nöbetleri bulunur. Zatürree olduğunuzu düşünüyorsanız acilen doktorunuzu arayın. Dudaklarınızın morumsu bir renk alması, yeteri kadar oksijen almadığınızı gösterir. Böyle bir durumda derhal acil servise ulaşmalısınız.


BOĞAZ

Haberin Devamı


Süper enfeksiyonun boğaza yerleşmesi çok yaygındır ve iltihap en klasik vakadır. Dikkat edilmesi gereken belirtiler arasında boğaz ağrısı, yutmada güçlük, ateş, baş ağrısı ve lenf bezlerinin şişmesi bulunur.


SİNÜSLER


Akut bakteriyel sinüzit (sinüsleri etkileyen en yaygın süper enfeksiyon) yeşil renkte mukus, özellikle başınızı öne eğdiğinizde veya alnınıza bir baskı uyguladığınızda oluşan baş ağrısı ve ateşle kendini belli eder. Kurtulmak için antibiyotik kullanmanız gerekecektir.

Yazarın Tüm Yazıları