Rakamlarla derbiye doğru

Güncelleme Tarihi:

Rakamlarla derbiye doğru
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2014 12:48

Spor Toto Süper Lig'de Beşiktaş ile Fenerbahçe arasında yarın yapılacak derbi öncesinde Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, başkan sıfatıyla Beşiktaş karşısında 20 galibiyet, 15 de yenilgi gördü.

Haberin Devamı

Aziz Yıldırım'ın ilk kez başkanlık görevine seçildiği 15 Şubat 1998 tarihinden itibaren iki takım arasında yapılan toplam 44 maçın 20'sini Fenerbahçe, 15'ini Beşiktaş kazanırken, 9 maç berabere sona erdi. Sarı-lacivertli takım, Yıldırım döneminde Beşiktaş'a toplam 71 gol atarken, kalesinde ise 62 gol gördü.

Beşiktaş ise 25 Mart 2012 tarihinde yapılan kongrede başkan seçilen Fikret Orman yönetiminde Fenerbahçe ile oynadığı 6 derbi maçtan 2'sini kazandı, 2'sini yitirdi, 2'sinde de berabere kaldı.

Siyah-beyazlılar bu maçlarda toplam 9 gol atıp, 11 gol yedi.

Kasım ayında 40. derbi

Beşiktaş ile Fenerbahçe arasında yarın yapılacak derbi maçın oynanacağı kasım ayındaki rekabette Beşiktaş'ın kılpayı üstünlüğü var.

İki takım 336 maçın sığdığı 90 yıllık rekabette kasım ayında daha önce 39 kez karşılaştı. Beşiktaş, kasım derbilerinde galibiyet sayısında Fenerbahçe'ye 12-11 üstünlük kurdu, taraflar 16 maçta da eşitliği bozamadı. Kasım ayında Beşiktaş'ın toplam 48 golüne, Fenerbahçe 44 golle yanıt verdi.

Taraflar kasım ayında en son, geçen sezonun ilk yarısında, 30 Kasım 2013 tarihinde karşılaştı. Kadıköy'deki Süper Lig maçı 3-3 bitti.

Rekabette gol atan 8 faal futbolcu var

İki takımın bu sezonki kadrolarında daha önce Beşiktaş-Fenerbahçe rekabetinde gol atan toplam 8 futbolcu bulunuyor.

Beşiktaş'ta Olcay Şahan (2) ve Ramon Motta, Fenerbahçe'de ise Moussa Sow (6), Gökhan Gönül (2), Selçuk Şahin, Egemen Korkmaz (Beşiktaş forması giyerken), Emmanuel Emenike ve Dirk Kuyt, rekabette gol attı.

Bu arada, Kuyt ve Egemen Korkmaz (Beşiktaş forması giyerken) kendi kalelerine gol atma şansızlığı yaşayan oyuncular oldu. Hollandalı oyuncu Kuyt, 2012-2013 sezonunda Beşiktaş'ın 3-2 kazandığı maçta kendi kalesine gol attı. 2011-2012'de Beşiktaş forması giyen Egemen Korkmaz ise Süper Final mücadelesinde Fenerbahçe'nin 2-1 galibiyetle ayrıldığı mücadelede aynı şansızlığı yaşadı.

Bilic ile Kartal ilk kez rakip

Her iki takımın teknik direktörleri derbi tarihinde ilk kez birbirlerine rakip olacak.

Beşiktaş'ta ikinci sezonunu geçiren Hırvat teknik adam Slaven Bilic ile Fenerbahçe'de Ersun Yanal'ın yerine sezon başında göreve getirilen İsmail Kartal, rekabet tarihinde ilk kez saha kenarında birbirlerine karşı taktik mücadelesine girecek.

İki teknik adam da derbi galibiyeti görmedi

Her iki teknik adam da Türkiye kariyerlerinde teknik direktör olarak derbi galibiyeti göremedi.

Bilic, Beşiktaş'ın başında geçen sezon ligde 4 derbiye çıktı. Siyah-beyazlılar, Galatasaray'a her iki maçta da, biri hükmen olmak üzere mağlup oldu, Fenerbahçe ile de her iki maçta berabere kaldı.

Kartal yönetimindeki Fenerbahçe ise bu sezon başında Manisa'da oynanan TFF Süper Kupa maçında Galatasaray ile normal süre ve uzatma bölümünde 0-0 berabere kaldı, sarı-lacivertliler seri penaltı atışları sonucu kupayı müzesine götürdü. Fenerbahçe, sezonun ilk derbisinde ise Galatasaray'a 2-1 mağlup oldu.

Volkan Demirel, Beşiktaş'a karşı 22. derbiye çıkacak

Volkan Demirel, Fenerbahçe formasıyla Beşiktaş'a karşı 21 derbide kaleyi korudu.

Siyah-beyazlı takıma karşı 19 Süper Lig, 1 Türkiye Kupası, 1 de TFF Süper Kupa maçında Fenerbahçe'nin kalesine geçen Volkan, bu maçlarda toplam 23 gol yedi.

Milli kalecinin forma giydiği Beşiktaş derbilerinde Fenerbahçe 12 galibiyet, 4 yenilgi, 5 de beraberlik aldı.

Bülent Yıldırım, rekabette ilk kez düdük çalacak

Derbi maçın hakemi Bülent Yıldırım, kariyerinde ilk kez Beşiktaş-Fenerbahçe derbisi yönetecek.

Kariyerinde daha önce 3 kez Beşiktaş-Galatasaray, 5 kez de Fenerbahçe-Galatasaray derbilerinde görev yapan FIFA kokartlı 42 yaşındaki hakem Bülent Yıldırım, Beşiktaş-Fenerbahçe rekabetinde ilk kez düdük çalacak.

Atatürk Olimpiyat Stadı'nda 3. maç

Beşiktaş ile Fenerbahçe, derbinin oynanacağı Atatürk Olimpiyat Stadı'nda 3. kez sahaya çıkacak.

İki takım arasında Atatürk Olimpiyat Stadı'nda ilk maç 2 Ağustos 2009 tarihinde yapıldı. TFF Süper Kupa maçını Fenerbahçe, Alex de Souza'nın golleriyle 2-0 kazanarak, kupayı müzesine götürdü.

Spor Toto Süper Lig'de geçen sezon yapılan derbi ise Moussa Sow ve Ramon Motto'nın karşılıklı golleriyle 1-1 bitti.

Son 5 maçtan 2'sini sadece kadınlar ve çocuklar izledi

Beşiktaş ile Fenerbahçe arasındaki son 5 lig maçından 2'sini evsahibi takımların seyircisiz oynama cezaları nedeniyle sadece kadınlar ile 12 yaş ve altı çocuklar statta izleyebildi.

2011-2012 sezonu Süper Final Şampiyonluk Grubu'nda BJK İnönü Stadı'ndaki maçtan Beşiktaş 1-0 galip ayrıldı, 2012-2013 sezonunun ilk yarısında Kadıköy'deki derbiyi Fenerbahçe 3-0 kazandı.

İlk gole dikkat

Beşiktaş-Fenerbahçe rekabetinde oynanan son 17 karşılaşmada ilk golü atan takım sadece 2 kez yenildi.

Rekabette 15'i Süper Lig, 1'i TFF Süper Kupa, 1'i de Türkiye Kupası olmak üzere son 17 randevuda öne geçen takım sahadan 2 kez mağlup ayrıldı.

Bu karşılaşmalarda skorda öne geçen taraf 11 kez kazandı, 4 kez berabere kaldı. Bu süre içinde sadece 2011-2012 sezonu Süper Final Şampiyonluk Grubu'nda Kadıköy'de yapılan maçta Beşiktaş, Egemen Korkmaz'ın golüyle öne geçmesine rağmen, Stoch ve Egemen Korkmaz'ın kendi kalesine attığı gollerle 2-1 yenildi. 2012-2013 sezonunda BJK İnönü Stadı'ndaki son derbide ise Sow ile öne geçen Fenerbahçe, Olcay Şahan'ın santrası bile yapılmayan son saniye golüyle 3-2 mağlup oldu.

Goller yabancılardan

Beşiktaş ile Fenerbahçe arasında yarın yapılacak derbi öncesi iki takım arasında oynanan son maçlarda gollerin büyük bölümü yabancı oyunculardan geldi.

90 yıllık rekabetteki son 22 randevuda filelere giden toplam 65 golden 49'unda (yüzde 75) yabancıların imzası bulunuyor.

İki takım arasındaki 17'si Süper Lig, 3'ü Türkiye Kupası, 2'si de TFF Süper Kupa olmak üzere son 22 resmi maçta Fenerbahçe'nin 37 golünden 29'unu, Beşiktaş'ın ise 28 golünden 19'unu yabancı futbolcuları kaydetti. Fenerbahçeli Kuyt da bir kez kendi kalesine gol atma şanssızlığını yaşadı.

Beşiktaş derbi galibiyetini özledi

Galatasaray ve Fenerbahçe'ye karşı son yıllardaki lig derbilerinde galip gelmekte bir hayli zorlanan Beşiktaş, bu rakipleriyle son 9 sezonda yaptığı 40 lig maçında sadece 8 galibiyet alabildi.

Söz konusu dönemdeki derbilerden 22'sini yitiren, 10'unda berabere kalan siyah-beyazlılar, bu süre içinde Süper Lig'de taraftarlarına sadece 8 kez derbi galibiyeti izlettirebildi.

Beşiktaş, son 40 lig derbisinde rakiplerine toplam 50 gol attı, kalesinde ise 69 gol gördü.

Siyah-beyazlılar Süper Lig'de Galatasaray ve Fenerbahçe ile yaptığı son 3 sezondaki 16 derbiden ise sadece 2'sini kazanabildi.

Son 22 maç golsüz bitmedi

Beşiktaş-Fenerbahçe rekabetinde oynanan son 22 maç golsüz bitmedi.

İki takım arasında 0-0 biten son maç 19 Kasım 2006'da oynandı. Kadıköy'de golsüz biten Süper Lig maçının ardından oynanan son 22 randevuda futbolseverler en az bir gol izledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!