22. büyük buluşma

Güncelleme Tarihi:

22. büyük buluşma
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2014 11:08

Bu yıl 4-5 Kasım’da Lütfi Kırdar’da yapılacak 22. PERYÖN İnsan Yönetimi Kongresi’nde, 100’ü aşkın oturumda, yerli yabancı pek çok konuşmacı yer alacak. Akkök Holding İcra Kurulu Başkanı Ahmet C. Dördüncü, fütürist, teknoloji gurusu ve gazeteci Ben Hammersley, Dr. Piotr Bednarczuk, oyun konusundaki çalışmalarıyla tanınan bilim adamı Prof. Dr. Artin Göncü bu isimlerden bazıları. PERYÖN Başkanı Sevilay Pezek Yangın, kongre öncesinde sorularımızı yanıtladı.

Haberin Devamı

22. büyük buluşma
Bu yılki kongrenin diğerlerinden farkı nedir?
Bu yıl dünya çapında tanınan bir kongre olmak için hazırlanıyoruz. 2016 yılında PERYÖN olarak İnsan Yönetimi Dernekleri Dünya Federasyonu (WFPMA) tarafından düzenlenen Dünya İnsan Yönetimi Kongresi’ne İstanbul’da ev sahipliği yapacağız. WFPMA, içinde SHRM ve CIPD derneklerinin de yer aldığı dünya genelinde 600 bin İK profesyonelini temsil ediyor ve bünyesinde 90 ulusal insan yönetimi derneği bulunuyor. WFPMA önceki dönem başkanı Pieter Haen ve Avrupa İnsan Yönetimi Federasyonu (EAPM) Başkanı Izy Behar da kongrede bizimle birlikte olacaklar.

4 ayrı oturumda iş güvenliği konuşulacak
Kongrenin ana konulardan biri de iş sağlığı güvenliği olacak. PERYÖN’ün bu konuya yaklaşımı nedir? Son dönemde artan iş kazaları hakkındaki görüşleriniz?
İş güvenliği ve sağlığı PERYÖN olarak her zaman önem verdiğimiz ana çalışma alanlarımızdan biri. Kongremizde de iş sağlığı ve güvenliğinin (İSG) yasal boyutunun çok ötesinde insani bir sorumluluk olduğu ve aslında bu uygulamalar ile negatif sonuçlanabilecek pek çok olayın engellenebileceğine dikkat çekmek istiyoruz.

Yasal düzenlemeler yapılsa bile kazaların önüne geçmek için iş güvenliğinin yerleşik bir kültür haline gelmesi gerekiyor. Son iki yıldır, iş sağlığı ve güvenliği için kültür değişimini KOBİ’lerle birlikte yaratmak üzere çalışmalar yapıyoruz. KOBİ’lere İSG konusunda yol gösterici olmak, iş güvenliği kültürünü toplum geneline yaygınlaştırmak hedefiyle Doç. Dr. Erdem Özdemir’in liderliğinde İSG Çalışma Grubu oluşturduk. İK profesyonelleri, iş güvenliği sağlığı uzmanları, akademisyenlerden oluşan bu grubumuz şirketlere uygulamalarında yardımcı olacak detaylı bir kılavuz hazırladılar ve eğitimleri tasarladılar. Kongrenin birinci günü, öğleden sonraki bir saat dilimindeki 4 paralel oturumun tamamını da iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili konulara ayırdık. Tüm katılımcılarımızın aynı anda bu konuda çalışmasını hedefledik. Oturumlarda iş sağlığı ve güvenliği; yeni İSG yasasının yasal ve insani boyutu ile çalışana ve işverene getirdiği yükümlülükler, taşeron kullanımı, liderlerin İSG uygulamalarındaki rolü, başarı öyküleri, ülkemizde trafik güvenliği ve çalışma hayatına etkisi gibi farklı yönleriyle ele alınacak.

Türkiye’de İK son 20 yılda nereden nereye geldi?
Türkiye’de kurumsal ve kurumsal olmayan şirketler olarak İK gelişimini ayırmak gerekiyor. Kurumsal şirketlerde yurtdışına da paralel olarak İK son dönemde önemli bir dönüşüme girdi. İnsanın öneminin giderek artması, yetenek konusunda şirketlerin girdiği yarış, 2000’lerde başlayan İK’nın yükselişini bu yıllarda da devam ettiriyor. Yine kurumsal şirketlerde IK bir destek departmanı olmanın ötesine bir karar ortağı konumuna geçti. İK’nın şirketle ilgili kritik, stratejik kararların alınmasına destek vermesi ve şirketin sürekliliğini sağlayacak insan kaynakları yapısını oluşturacak sistem ve süreçlerin tasarımını yapması bekleniyor. Türkiye’de kurumsal olmayan şirketlerde hâlâ personel yönetimi yapıldığını görüyoruz hatta çoğu şirkette İK departmanı bile bulunmuyor ya da finans departmanının altında bordrodan sorumlu bir kişi bulunuyor.

İK’nın altında iletişim departmanı yer alıyor
Sosyal medya nasıl etkiledi sektörü?

Sosyal medyanın gelişimi de iletişimi ve şeffaflığı artıran önemli bir unsur oldu. Yetenekler artık işleri seçmeye ve şirket seçerken de internette ya da sosyal medya gruplarını kullanarak şirketlerle ilgili bilgi almaya başladı. Bu nedenle de İK’nın yetenekleri çekme çabası iletişim alanına da girmesini gerektirdi. Birçok şirkette bugün İK altında da iletişim departmanlarının olduğunu görüyoruz. İK’nın temel fonksiyonları arasına kurum içi iletişim ve işveren marka iletişimi de yer alıyor.

PERYÖN olarak Türkiye’de insan yönetimini geliştirmek için neler yapıyorsunuz?
İnsan yönetimi dediğimiz zaman konu doğru insanın seçiminden, eğitimine, yetenek yönetimine; liderlik eğitimleri ve etkinliklerinin artırılması, insan yönetimi profesyonellerinin gelişimine; iş güvenliği ve sağlığından endüstriyel ilişkilere uzanan çok geniş bir yelpazeyi kapsıyor. Yeni dönemde KOBİ’lerde insan yönetimi ve kadın liderlerin gelişimi başta olmak üzere üyelik ve iş geliştirme, kamu ilişkileri ve yetenek yönetimine odaklanacağız.

Kongre katılımcılarına tavsiyeleriniz var mı?
Kongre ile ilgili tüm gelişmeleri www.peryonkongre.com ve PERYÖN sosyal medya adreslerinden, Twitter’da @PERYONMERKEZ hesabımızdan ve #peryonkongre hashtag’iyle, Facebook ve LinkedIn’den izleyebilirler. Akıllı telefonları üzerinden de kolayca izleyebilmeleri için kongre için hazırladığımız uygulamayı telefonlarına indirerek kongre heyecanını an be an yaşayabilir, tüm programa, konuşmacı ve içerik bilgilerine kolayca ulaşabilirler. Ayrıca bu yıl Twitter’da da interaktif bir kampanya yaptık. PERYÖN İnsan Yönetimi Kongresi katılımcıları ve konuşmacıları, #PERYONKONGRESINDEYIMCUNKU etiketiyle çektikleri videoları Twitter’da paylaştılar. Tüm katılımcıları videolarını paylaşmaya ve etkinliği gerek yerinde gerekse sosyal medya üzerinden aktif bir şekilde izlemeye ve katılmaya çağırıyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!