IŞİD’e operasyon Esad’a da yarıyor

Güncelleme Tarihi:

IŞİD’e operasyon Esad’a da yarıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2014 01:20

ABD Savunma Bakanı Hagel, IŞİD’e yönelik hava saldırılarının Esad rejimini güçlendirebileceğini açıkladı. New York Times Gazetesi geçtiğimiz günlerde Hagel’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice’a mektup yazarak ABD yönetiminden Esad rejimine yönelik duruşunu da netleştirmesini istediğini öne sürmüştü..

Haberin Devamı

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel’dan ülkesinin Suriye politikası ile ilgili itiraf gibi bir beyan geldi. Hagel, terör örgütü Irak-Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) yönelik ABD öncülüğündeki hava saldırılarının Esad rejimine yarayabileceğini kabul etti. ABD Savunma Bakanlığı’nda (Pentagon) düzenlenen basın toplantısında konuşan Hagel, “Biz ve koalisyon, Iraklıların hükümetlerini güvence altına almalarına ve Ortadoğu’ya yardım etmek için IŞİD’i kovaladıkça Esad da tabii ki bundan bazı faydalar elde ediyor” dedi. Bununla beraber Bakan Hagel, Washington’ın Esad için herhangi bir role karşı çıkan uzun vadeli bir strateji izlediğine de işaret etti. ABD’nin halen Esad’ın görevi bırakmasını isteyip istemediği sorusuna Hagel, “Bu, hükümetin politikasıdır” yanıtını verdi.

MEKTUBA YANIT

Haberin Devamı

Basın toplantısında, Bakan Hagel’ın, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice’a geçen hafta yazdığı mektup da gündeme geldi. Amerikan New York Times gazetesinin haberine göre Hagel, mektupta Obama hükümetinin Esad rejimine karşı duruşunu netleştirmesine ihtiyaç olduğunu vurgulamıştı. Toplantıda mektubu ne doğrulayan ne de yalanlayan Hagel, kendisinin ve diğer üst düzey yetkililerin ABD Başkanı’na dürüst ve açık tavsiye sunma sorumluluğu bulunduğunu söyledi. Hagel, “Başkan’a ve Ulusal Güvenlik Konseyi’ne bu konuda en iyi fikirlerimizi aktarma borcumuz var. Ve bu, dürüst ve doğrudan olmalı” diye konuştu.

FAZLA DETAY ŞİKÂYETİ

Bu arada Washington’da Savunma Bakanlığı ile Beyaz Saray arasında olduğu iddia edilen görüş farklılıkları ülke basınında üst sıralarda yer buluyor. Amerikan Daily Beast haber sitesine göre ABD’nin IŞİD’e yönelik operasyonları dördüncü ayına girerken generaller ve Pentagon yetkilileri, Beyaz Saray’ın katı kurallarından rahatsız. Daily Beast’a konuşan savunma yetkilileri, Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice’ın yürüttüğü IŞİD’e yönelik savaşın karar süreçlerinin durumu daha da güçleştirdiğinden yakınıyor. Buna göre en küçük detay bile hesaba katılıyor. Sık ve ani toplantılarla operasyonel düzeyde dahi en küçük meseleleri kararlaştırmada ısrarlı olan Ulusal Güvenlik Konseyi’nden gelen soru yağmurları personelin iş yükünü arttırıyor. Bir üst düzey Pentagon yetkilisi Daily Beast’e yaptığı açıklamada, “Beyaz Saray’dan çok fazla mikro-yönetim yaklaşımına maruz kalıyoruz. Saatler alması gereken temel kararlar bazen günler alabiliyor” diyor. Pentagon ve ordu, Beyaz Saray’ın ılımlı Suriye muhalefetinden geriye kalanlarla çalışmak istememesinden de rahatsız.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!