Revizyon enflasyonu

Güncelleme Tarihi:

Revizyon enflasyonu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2014 22:33

MERKEZ Bankası Başkanı Erdem Başçı, 2014 yılı için enflasyon beklentisini yılın son enflasyon raporunda bir kez daha revize etti.

Haberin Devamı

Yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 7.6’dan yüzde 8.9’a çıkaran Başçı “2015’te başarı imkânımız daha yüksek” dedi.

MERKEZ Bankası Başkanı Erdem Başçı, 2015’in topyekün enflasyonla mücadele yılı olacağını belirterek, “Başarı sağlama imkanımız bu defa çok yüksek. 2015 başlarından itibaren enflasyonda belki de bizleri bile şaşırtan bir başarı elde edebiliriz” dedi.
Yılın son enflasyon raporunu dün İstanbul’da açıklayan Başçı, bir kez daha revizyon yaptı. Yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 7.6’dan yüzde 8.9’a çıkaran Başçı 2015 için beklentisini de değiştirdi. Gıda fiyatları öngörüsünü yükselten, petrol fiyatları için öngörüsünü düşüren Başçı’nın 2015 için enflasyon rakamı da yüzde 6.1 oldu.
Başçı toplantının ardından soruları yanıtladı. Enflasyon-faiz ilişkisine yönelik bir soruya cevap veren Başçı, 2009 öncesinde yüzde 8, 9, 10 seviyesindeki reel faizlerle ancak enflasyonu düşürmeyi başarabildiklerini kaydetti. Başçı, “Uzun vadeli faizler de dahil olmak üzere yüzde 2 civarında bir reel faizle yani enflasyonun 2 puan üzerinde faizle enflasyonu düşürebiliyoruz. Düşürebileceğimizi göreceksiniz” diye konuştu.

FAİZLERİN MALİYETİ

2009 öncesinde yüzde 6-7’ler seviyesindeki reel faizlerle düşürülen enflasyonun bugün yüzde 2’ler, 3’ler gibi reel faiz oranlarıyla düşürülmesi için makro ihtiyati politikaların desteğinin de gerektiğini kaydeden Başçı, enflasyon ile faiz oranlarındaki ilişkinin son derece teknik bir konu olduğunu vurguladı. Bu konunun içerisindeki unsurlardan birinin faizlerin bir üretim maliyeti unsuru olarak devreye girmesi olabileceğini kaydeden Başçı, meselenin tüm boyutlarıyla ele alındığında, talep kanalı, beklenti kanalı gibi birçok etkenin söz konusu olduğunu söyledi.
Gerçekleşen enflasyonun beklenen enflasyonun belirleyicilerinden biri olduğunu ifade eden Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, “Gerçekleşen enflasyon yükseldiğinde beklenen enflasyon da bir miktar yükselebiliyor. Türkiye’de geçtiğimiz sene çok konuşulan nicel genişlemenin sonunun etkileri konusunda bir beklenti oluştu ve gerçekleşen enflasyon da yükseldi. Sonuçta baktığımızda 2 yıl sonrasının enflasyon bekleyişlerine yaklaşık 1 puan bozulma var. Enflasyonun düşeceğine inanılması lazım” dedi.


2016’da %5 büyüme

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin yapısal reformları hayata geçirmesiyle birlikte 2016-2017’den itibaren yüzde 5’lik büyümeyi yakalayabileceğini kaydeden Başçı, “Arz yönlü politikalar ile. Arzı destekleyen politikalar ile bu yapılabilir gibi gözüküyor. Ama hiç bir zaman büyük konuşmamak gerekiyor. Erken konuşmamak gerekiyor. Bunlar projeksiyondur. Gelişmeleri izleyip şartlara göre hareket etmek icap ediyor” dedi.

Haberin Devamı


Zeybekci: Merkez faizi indirmeli

EKONOMİ Bakanı Nihat Zeybekci’den Merkez Bankası’na faiz indirimi çağrısı geldi. Zeybekci, Fed’in tahvil alımını sonlandırmasının ardından Merkez’in faiz indirimine gitmesi gerektiğini söyledi. Zeybekci, kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye ekonomisinin güçlü ve zayıf yanlarını değerlendirmek yerine siyasi açıdan baktıklarını söyledi. Zeybekci, “Türkiye’nin ekonomik, finans performansı ile ilgili yorumda bulunmuyor, siyasi istikrarla ilgili yorumda bulunuyorlar. Bu çalışmaları ciddi bulmuyorum” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!