Android’in gizli hazineleri!

Akıllı telefon kullanımında yaş bariyeri kalkıyor, akıllı özellikler daha fazla ofsaytta kalıyor. Bu hafta az bilinen ama faydalı Android özelliklerine bakıyoruz.

Haberin Devamı

Artık akıllı telefon kullanma yaşı 8-9’lara kadar düştü ancak asıl tehlike kullanımın aynı zamanda 70 yaşa kadar çıkmış olması... Yakın çevremiz eski akıllı telefonu ona devretmeyip internetten sattığı için (Ama hâlâ 1000 lira ediyor anneciğim) darılan anneanne ve babaannelerle dolu. Fatma hanım teyzedeki ekranın daha büyük olması dramlara neden olabilmekte, aile kurumları Candy Crush can isteğini görmezden gelen evlat ve torunların bir nankörlüğünü daha kaldıramıyor.
Uzun lafın kısası, akıllı bir telefonu satın almanın arkasında farklı motivasyonlar yatabiliyor. Bu nedenle işletim sisteminde yer alan birçok harika özellik gözden ve gönülden uzak yaşıyor.
Bu hafta Android’deki ‘az bilinen’ bazı gizli özelliklere göz atıp söz konusu yaraya parmak basalım o halde.

Eski eşi doğrudan telesekretere gönderin

Herkesin konuşmak istemediği insanlar vardır. Bazen bu insanlar ilişkinin bittiğinin farkına varmayan eski sevgili, bazen mesainin bittiğinin farkına varmayan patron, bazen yaşananın bir kerelik bir şey olduğunun farkına varamayan sapık şeklinde hayatınıza yerleşir. Her seferinde sesi kısmakla uğraşmayın, bırakın kirli işlerinizi akıllı telefon yapsın. Kişi kartını düzenledikten sonra ek bilgi kısmına gelip ‘Arayanı doğrudan sesli mesaj bırakmaya yönlendirme’yi seçin.

Daha kibar tersleyin

Bazen birini sevmediğiniz için değil müsait olmadığınız için konuşamazsınız. Arayan kişiye geri döneceğinizi söyleyen bir mesaj oluşturabilir (Telefon ayarları > Arama > Arama reddetme mesajlarını ayarla) ya da hazır mesajlardan kullanabilirsiniz. Telefon çaldığında ekranı yukarı kaydırmanız yeterli.

Haritayı kaydedin

İnterneti olmayan bir yere seyahat edecek olmanız Google haritasından faydalanamayacağınız anlamına gelmiyor. Seyahat öncesi gideceğiniz bölgeyi haritada işaretleyin. Arama kutucuğuna ‘OK maps’ yazdığınızda haritanın söz konusu bölümü telefona inecek ve internetsiz de haritayı kullanabileceksiniz.

Harcadığınız veriyi kontrol edin

Ay sonunda faturayı gördüğünüzde kısa bir bilinç kaybı yaşamak istemiyorsanız veri planının dışına çıkmamaya özen göstermelisiniz. Ayarlar’dan veri kullanım sekmesini tıkladığınızda en fazla datayı hangi uygulamanın sömürdüğünü görebilir, mobil verisine sınırlama getirebilirsiniz.

Etiket yapıştırın

Piyasada birçok telefon modeli mevcut, ancak bunların sadece iki adet ortak özelliği var. Bir, arama yapılabilmesi. İki, sahibi tarafından kaybedilmesi. Kimi zaman kayıp telefonu iyi niyetli bir vatandaş (şifreyi kıramadığını anladığında) iade etmek isteyebilir. Android, bir etiket oluşturup adınızı, e-posta adresinizi ve telefon numarasını kilitli ekrana koymanıza imkân sağlıyor. Ancak etikete numara olarak telefonun kendi numarasını yazmayın, olur mu?
(Samsung’larda ‘Ekranı kilitle’, diğer modellerde ‘Güvenlik’ bölümü altında işlemi gerçekleştirebilirsiniz.)

Yazarın Tüm Yazıları