Dışı hareketli içi lezzetli

Zamanı dar olanlara fayda sağlasa da “hızlı tüket” kültürü, maalesef “lezzet” beklentilerini karşılayamıyor. Bu durumda birbirinin kopyası mekanların yan yana dizildiği semtler, keyif için değil sadece zorunluluktan gidilen adreslere dönüşüyor.

Haberin Devamı

Bir dönem simit ve çiğköfte dürümün hüküm sürdüğü, Ankara’nın hareketli muhiti Kızılay ve çevresi bu duruma örnek teşkil ediyordu. Fakat son zamanlarda ardı ardına açılan mekanlar, semtin kaderini değiştireceğe benziyor. Bölgede oluşturulan şık alternatifler, Kızılay’ın eski ihtişamlı günlerine göz kırpıyor. Bu hafta Kızılay’dan Tunalı’ya uzanan güzergahta, dışarıdan bakıldığında kolayca keşfedilemeyecek bir mekanı ziyaret ettim.

Dışı hareketli içi lezzetli

AVOKADO VE FÜME SOMON

Tunus Caddesi’nin girişinde bulunan Holiday Inn Otel’e gizlenen Monde Restaurant’ın gözlerden uzak bir lezzet durağı olmayı başardığını belirtmem gerekiyor. Mutfak ve servis, her daim hareket ve trafiğin hakim olduğu Tunus Caddesi’nden kilometrelerce uzaktaymış gibi hissettiriyor. Otelin giriş bölümüne konuşlanan mekanda yemeğe, avokado ve füme somon ile başladım. Elips formlu bir tabakta servis edilen başlangıçta, önce salatalık dilimleri zemine seriliyor. Avokado parçaları incecik füme somona sarıldıktan sonra ufak silindirler halinde zeminin üzerindeki yerini alıyor. Hardal sos, yeşillik, kapari ve çıtır yufka parçaları lezzetli silindirlere eşlik ediyor. Hafif bir başlangıç yapmak isteyenler deneyebilir. Öğün atlatırken kaloriyi düşük tutma telaşında olanlara önerim ise mozarella ve kuşkonmaz salatası olacak. Görüntüsü ile merak uyandıran salatada, ortadan ikiye bölünen domatesler ızgarada piştikten sonra üzerlerine mozarella peyniri oturtuluyor. Bu yapının üzerine çıkılan kuşkonmaz katı, lezzet üçlüsünü tamamlıyor. Salatanın orta bölümünde yer alan yeşilliklere ballı hardal sosu ekleniyor.

Haberin Devamı

YOĞUN ROKFOR SOS

Menüde yer alan ana seçenekler arasından kırmızı et severleri mutlu edecek iki yemek denedim. Bunlardan ilki, Monde usulü dana bonfile oldu. Zeytinyağı, sarımsak, tane karabiber ve deniz tuzu ile marine edilen bonfile, orta kıvama gelene dek ızgaranın üzerinde kalıyor. Ispanak sote üzerinde tabaktaki yerini alan bonfileye rokfor sos, fırın patates ve çıtır soğan eşlik ediyor. Etin yumuşaklığı ve rokfor sosun yoğunluğu ile iz bırakan bir lezzet... Yabancı konuklara “Turkish kebab” adıyla sunulan yaprak kebabı ise tadına baktığım ikinci ana yemek oldu. Yaprak, dananın evde pişirilmesi riskli olan kontrfile bölümünden elde edilen etlerle hazırlanıyor. Yağsız olması nedeniyle, doğru koşullarda pişirilmediğinde sert kalma ihtimali bulunan kontrfile hassas bir çalışma ile ince ince dilimleniyor. Kritik pişme süreci tamamlandıktan sonra patlıcanlı süzme yoğurt ve kibrit patates katmanları üzerine yerleştiriliyor. Domates sos ve tereyağı ile çeşnilendirilen yemek, karşı konulması güç bir lezzete dönüşüyor. Et, yoğurt ve domates sos üçlüsünü içinde barındırdığı için Türk damak tadına yüzde yüz hitap edebilen yemek, hafızaya yerleşiyor.

Haberin Devamı

FRANSIZ MUTFAĞINA BURSA DOKUNUŞU

Monde’de tatlı kapanışı Fransız mutfağına Bursa dokunuşu yapılarak hazırlanan kestaneli ve bademli parfe ile gerçekleştirdim. Görüntüsü ile dikkat çeken tatlının yoğun bölümüne, kestane ve badem parçacıkları ekleniyor. Altına ince bir dilim kek serilen tatlı, üzerindeki kestane şekeri ve kanat şeklindeki gofret ile uçmaya hazırmış gibi görünüyor. Monde’nin mutfağı, 25 yıllık deneyimini birçok ödül ile taçlandıran şef Mehmet Ali Menemen tarafından yönetiliyor. Şef Menemen’in doğma büyüme Bolu Mengenli olduğunu da hatırlatmakta yarar var.

MENÜDE NE VAR

- Avokado ve füme somon 20 TL
- Kuşkonmaz salatası 19 TL
- Dana bonfile 40 TL
- Yaprak kebabı 29 TL
- Kestaneli parfe 16 TL

Yazarın Tüm Yazıları