Bekir Bozdağ: Yargıtay'a 8, Danıştay'a 2 yeni daire

Güncelleme Tarihi:

Bekir Bozdağ: Yargıtaya 8, Danıştaya 2 yeni daire
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2014 13:33

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, iş yükünü azaltmak için Yargıtay'da 8, Danıştay'da ise 2 yeni daire kurulacağını açıkladı. Teklif bugün TBMM Başkanlığı'na verilecek. Bu yeni daireler için Yargıtay'a 128, Danıştay'a da 39 yeni üye seçilecek.

Haberin Devamı

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ NTV'de katıldığı televizyon programında gündeme ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

İşte Bozdağ'ın açıklamaları:

KARAMAN’DAKİ MADEN KAZASI

Burada kusura ihmali olan kim veya kimlerse mutlaka hesap yargı önünde hesap verecektir.

ÇÖZÜM SÜRECİ

Birileri çözüm sürecinden suç işleme özgürlüğü gibi bir algı içinde giriyorsa bu fevkalade yanlıştır. Kamu düzeni yok olsun diye kamu düzeni ve güvenliği bir daha ihlal edilmesin diye ortaya koyduğumuz bir süreçtir. Kim saldırırsa bunun karşılığı neyse hukukun içinde o karşılığı görecektir. Toplantı ve gösteri yapmak haktır yeter ki yasaların koyduğu kurallara uygun gösteri yapılsın

HDP’NİN RANDEVU TALEBİ OLMADI

HDP’lilerin benden randevu talebi olmadı. Ama diğer bakanlarımızdan randevu talebi olup görüştüler mi bilmiyorum. Arınç’ın açıklamalarının bir bütün olarak okunması lazım. Bu yakan, yıkan, öldüren polisimize, askerimize kalleşçe saldıran yapılarla ilgili ne gerekiyorsa yapılacaktır. Çözüm süreci var diye bu hunharlıklara seyirci kalınmayacaktır. Çözüm süreci demek terör eylemi yapmak değildir.

Haberin Devamı

Çözüm süreci eşi ile pazarda alışveriş yapan bir güvenlik görevlisini arkadan haince şehit etmek olarak algılıyorlarsa bizim çözüm sürecinden anladığımız bu değil.

İMRALI İÇİN TALEP GELİRSE…

İmralı için bize gelen talep yok. Ama ortalık yıkılırken böyle işler yapılırsa biz elbette ki bu talebi bir daha düşünürüz. Görüşmelerle ilgili konuyu bir kez daha düşünürüz.

HDP şiddete teröre çağrıdan vazgeçer, barış dilini sadece TV’lerde değil fiiliyatta da egemen kılarsa elbette biz de bundan memnun oluruz. Bunlarla ilgili işler yapılmazsa bizim tavrımız da ona göre olur. Biz devletiz. Ankara’da da başka bir ilde de kamu düzenini sağlamakla yükümlüdür devlet. Devlet bir yeri yakmak isteyenlere karşı müdahale edecektir.

SİLAHSIZ ASKERLERİN ŞEHİT EDİLMESİ

Şiddetle, terörle bugüne kadar kimse bir şey elde edemedi. Biz hukuk ve demokrasi anlayışı içinde insanlarımızın haklarını koruyan adımları kararlılıkla atıyoruz. Adımlarımızı terör örgütü istedi diye atmıyoruz. Çözüm sürecini PKK’nın içinde de istemeyenler var. PKK dışında başka yapılar da sürecin başarısız olması için gayret sarf ediyorlar.

Haberin Devamı

MGK TOPLANTISI

Devlet kurumları arasında farklı görüş yok. Birlik, mutabakat var. MGK’nın uzun sürmesinin nedeni gündemdeki konuların yoğunluğudur.

PARALEL YAPIYLA MÜCADELE: LEGAL GÖRÜNEN İLLEGAL YAPILAR VAR

MGK toplantıları gizlidir. Oradaki konuşmalar orada kalır. Bildiriye yansıdığı gibi legal görüntü altında illegal işler yapan yapılar var. O zaman yasaları istismar ederek legal bir kılıf içinde her türlü suçu işleyenlere karşı elbette devletin tedbir alması devlet olmanın gereğidir. Yargı görevi yapan kişi soruşturma açayım mı açmayayım mı diye gidip başkalarına soruyorsa elbette devlet burada diyecek ki ‘anayasayı korumak benim vazifem’ Hükümetimizin paralel yapıyla yaptığı mücadelenin bir adı devletin, milletin hukukunu korumaktır.

Haberin Devamı

YÜKSEK YARGININ YAPISINI DEĞİŞTİREN DÜZENLEMELER

Yargıtay’da şu anda 38 daire var. Daha önce çıkardığımız bir yasayla dairelerin hukuk ve ceza dairesinin değiştirilmesinde karar verme yetkisini Yargıtay’a verdik ama Yargıtay bu yetkiyi kullanmadı. Yargıtay’daki iş yükünün doğurduğu zaruret Yargıtay’da daire ve üye sayısını arttıran bir adım atıyoruz. Yargıtay’da 8 yeni daire kuracak bir teklifi arkadaşlarımız bugün TBMM Başkanlığı’na sunacak. Bu da yeni üye seçimi demektir. Danıştay’da da iki yeni daire kurulacak. Danıştay’da da dava yükü fazla.

YARGITAY’A 128, DANIŞTAY’A 39 YENİ ÜYE


Yargıtay ve Danıştay’daki üye sayısının yetmemesi nedeniyle bazı dairelerde bölüm halinde çalışma imkanı yok. Eksik olan üyeler de var. Yargıtay’ın eksik olan üyelerini tamamlamayı da içeren bir düzenleme olacaktır. Yargıtay’a 128, Danıştay’a 39 yeni üye seçilmesi öngörülmektedir.

BU YIL 3500 HAKİM VE SAVCI ALACAĞIZ

Adli yargıda 12 bin 500 civarında hakim ev savcı var. İdari yargıda da 1400 kusür hakim görev yapmaktadır. Avrupa ile kıyaslanınca bizim çok büyük bir açığımız olduğu ortada. Bu sene 3500 civarında hakim ve savcı alımı yapacağız. Önümüzdeki yıl da yine yüksek sayıda alım yapacağız. Kaynak konusunda da farklılaşmaya gidiyoruz. Avukatlardan hakim ve savcı alımına kademeli geçiş sürecini başlattık. 5 yıl fiili avukatlık yapma şartı aranıyor. Biz bunu 2 yıla çekiyoruz. Amacımız daha çok avukatın hakim ve savcılık sınavına müracaat etmesi.

Haberin Devamı

GÜVENLİK PAKETİ

Molotof konusunda Türkiye’nin yaptığı AB üyesi ülkelerde olan düzenlemeyi bizim hukukumuza taşımaktır. Bizim yasalarımızda da var. Ama mahkemenin takdirinde bu. Bu düzenleme kanuna açıkça yazarak bu farklılığı ortaya koyuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!