Rus gazında kritik imza

Güncelleme Tarihi:

Rus gazında kritik imza
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2014 00:54

Rusya ile Ukrayna arasında 2006 ile 2009 kış aylarında yaşanan ve bazı Avrupa ülkelerini de olumsuz yönde etkileyen anlaşmazlıkların benzerinin yaşanmaması için Avrupa Birliği, Rusya ve Ukrayna arasında aylardır sürdürülen müzakereler sonunda dün akşam saatlerinde anlaşmayla sonuçlandı.

Haberin Devamı

Taraflar arasında varılan uzlaşı Rus doğal gazının kesintisiz bir şekilde Ukrayna’ya arzına olanak sağlayacak bir içeriğe sahip.
Anlaşmaya varılmasının önündeki en önemli engellerden birini Ukrayna’nın Rusya’ya olan borcu oluşturuyordu. Taraflar arasında varılan anlaşma gereği 3.1 milyar dolar tutarındaki borç iki dilimde ödenecek. Ödemenin 1.5 milyar dolarlık kısmı hemen geri kalan 1.6 milyar dolarlık kısmı ise yılsonunda yapılacak.

Kasım ayından Mart 2015’e kadar geçerli olacak anlaşmaya göre Rus doğal gazının bin metreküpü için 385 dolar ödenecek ve anlaşma süresince Moskova fiyatta değişikliğe gidemeyecek. Rusya, kriz öncesinde Ukrayna’dan bin metreküp doğalgaz için 268.5 dolar talep ederken kriz sonrasında bu fiyatı 485 dolara yükseltmişti.Ukrayna’nın, Rus doğal gazından yararlanabilmek için her ay bir sonraki ayın ödemesini yapacak olması da anlaşmanın unsurları arasında yer alıyor. Anlaşmanın mali kapsamı 4.6 milyar dolar tutarında.
AB ülkelerinin büyük bölümü Rus doğal gazı için bin metreküp başına 300-350 dolar arasında ödeme yapıyor.

Anlaşmanın, AB Komisyonu’nun Enerjiden Sorumlu Üyesi Günther Öttinger, Rusya Enerji Bakanı Aleksander Novak ve Ukrayna Enerji Bakanı Yuri Prodan tarafından imzalanmasının ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, belgenin Rusya ile Ukrayna arasındaki güveni artırmaya katkıda bulunacağını belirterek, “Taraflardan, üzerinde anlaşılan maddelere uymalarını ve güvenilir ortaklar olmalarını istiyorum” dedi.
Ukrayna’nın ödemeleri yapacak mali kaynağa sahip olduğunun altını çizen Öttinger, anlaşmanın Avrupa ülkelerini de olumlu yönde etkileyeceğini ifade ederek “AB vatandaşları bu kış üşümeyecek” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!