C Planı kuyu suyu

Güncelleme Tarihi:

C Planı kuyu suyu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2014 22:10

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, bu yaz İstanbul’da barajların doluluk oranının azalması sonucu ortaya çıkan su sıkıntısı nedeniyle, B planı olarak Sakarya Nehri’ni devreye soktuklarını açıkladı.

Haberin Devamı

Eroğlu, “Bu yıl orta derece kuraklık yaşandı. Gerekirse C planı hazır. O da kuyu suyu” dedi.

ORMAN ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul’da A ve B planından sonra olası su sıkıntısı için devreye sokmayı plandığı C Planının “Yeraltı ve kuyu suları” olduğunu açıkladı. Eroğlu, B Planı olarak devreye soktukları “Sakarya Nehri”nden sonra C Planının da hazır olduğunu açıkladı.

ASIL KURAKLIK 2021’DE

Küçükçamlıca’daki DSİ Salonu’nda düzenlediği basın toplantısında Türkiye’nin su meselesini masaya yatırıp, kuraklık nedeniyle alınan önlemleri açıklayan Eroğlu, 2021 yılında da büyük bir kuraklık beklediklerini belirtip, şunları anlattı: “Sudan sebeplerle bahane olmaz. Kuraklıkla ilgili C Planını bu yıl Yalova’da devreye soktuk. İstanbul’da sade B planını uyguladık, C Planına gerek kalmadı. Yalova’da 15 adet yeraltı su kuyusundan 6 milyon metreküp su çıkararak, Yalova’yı C planı ile kurtarmanın sevincini yaşadık. İstanbulda bugün itibariyle 250 metreküp su var. Sakarya, Melen 1-2 ve Yeşilçay regülatörlerinden günlük 1.5 milyon metre su çekilmekte. İstanbul günde, 2.8 milyon metreküp, Ankara günde 1.3 milyon metreküp su kullanıyor.”

DOLULUK ORANI YÜZDE 36.5

1 Ekim 2013-30 Eylül 2014 arasını kapsayan su yılında Türkiye genelinde yağışlarda normaline göre yüzde 5,8 azalma meydana geldiğini anlatan Eroğlu, özetle şu bilgileri verdi: “Tüm Türkiye’de 85 adet içmesuyu maksatlı barajın doluluk oranı yüzde 36,5. Bu barajlarda toplam 7,1 milyar metreküp su bulunuyor. 214 adet sulama maksatlı barajın doluluk oranı yüzde 32. Bu barajlarda 16,5 milyar metreküp su bulunmakta. 92 adet enerji maksatlı barajın doluluk oranı ise yüzde 32,6. Bu barajlarda bulunan su miktarı ise 21 milyar metreküp.
2002-2013 yılları arasında 268 baraj, 53 gölet, 305 sulama tesisi, 76 içmesuyu, 1061 taşkın koruma ve diğer tessiler olmak üzere toplam bin 763 adet tesisin inşaatı tamamlandı. DSİ Genel Müdürlüğü’nce yürütülen GÖL-SU 1000 günde 1000 Gölet Projesi kapsamında gelecekte meydana gelebilecek su sıkıntılarına karşı çok maksatlı gölet projeleri hayata geçiriliyor.
81 il için hazırlanan ve en az 30 yılın ihtiyacı dikkate alınarak İçmesuyu Eylem Planı ile, 376 adet içmesuyu tesisi ile takriben 41 milyon kişiye içmesuyu sağlandı. Bu tesisler olmasaydı, İstanbul dahil 76 şehir susuz kalacaktı. İnşaatları devam eden 36 adet proje tamamlandığında 18 milyon kişiye daha içmesuyu sağlanmış olacak.”

FESTİVAL YERİNE YATIRIM YAPIN

Ülke genelinde içmesuyu şebekelerinde kayıp kaçak oranının yüzde 50’lerde olduğunu ve yaşanan su kayıplarına son vermek için seferberlik başlattıklarını anlatan Bakan Eroğlu, belediye başkanlarına, festivaller düzenlemek yerine, altyapı yatırımlarına önem vermeleri çağrısında bulundu. Eroğlu, su kaybının kabul edilebilir seviyelere çekilebilmesi için altyapı yatırımlarına ağırlık vermelerini istediği belediye başkanların festival davetlerine gitmediğini söyledi.


Yüzde 30.42’si dolu

Haberin Devamı

İSTANBUL’un kurak geçen ilkbahar ve yaz aylarında doluluk oranları hızla düşen barajları, sonbahar yağmurları ile dolmaya, su seviyeleri yükselmeye başladı. İSKİ verilerine göre, ağustos ayında yüzde 17.23’e kadar gerileyen İstanbul barajlarındaki toplam doluluk oranı, dün itibariyle yüzde 30.42’ye ulaştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!