Gülay Hanım'ın çevre zaferi

Güncelleme Tarihi:

Gülay Hanımın çevre zaferi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2014 17:54

ÇEŞME’de rüzgar enerji santrali (RES) kurulması için verilen acele kamulaştırma kararının iptali için Çeşme Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvuran çevreciler, aynı mahkemede görevli iki hâkim için, objektif olmadıkları gerekçesiyle ‘reddi hâkim’ talebinde bulundu.

Haberin Devamı

Dönüşümlü olarak davalara bakan hâkimler, çevrecilerin bu taleplerini ‘kötü niyetli’ bulup, en üst sınırdan 5 bin lira para cezası verdi. Yargıtay’a itiraz eden davacılardan Gülay Kabadayı, temyiz dilekçesinde, “Hâkimin tarafsızlığı demek, yargılama yaparken yan tutmaması, taraflara karşı objektif olması ve kişiliğinden sıyrılabilmesidir. Aynı davada taraflar başka, kişiler başka, hâkim başka olsa da, eğer aynı karar verilecekse tarafsızlık söz konusu demektir” görüşlerine yer verdi.

‘Usul ve kanuna aykırı’
Kabadayı, ayrıca kendisini ‘matbu’ dilekçe kullandığı için ‘kötü niyetli’ olduğu gerekçesiyle cezalandıran hâkimlerin de sadece isimlerle belli bölümlerini değiştirdiği mahkeme kararlarının matbu olduğunu ileri sürdü.
Gülay Kabadayı’nın başvurusunu inceleyen Yargıtay 20. Hukuk Dairesi’nden, çevreci ve arazi sahiplerini sevindiren sonuç geldi. Daire, davanın temyiz itirazlarının kabulüne ve merci kararlarının bozulmasına oy birliğiyle karar verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!