Yargı süreci sil baştan

Güncelleme Tarihi:

Yargı süreci sil baştan
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2014 01:07

Bakanlar Kurulu’nun Danıştay’ın iptal gerekçelerini dikkate alarak, Saraçoğlu’nda ikinci kez aldığı ‘riskli alan’ kararı da mahkemelik olurken, bilirkişi raporu tamamlandı. Avukat Asım Özcan, bilirkişinin ‘mahallenin riskli yapıların bulunduğu bir alan niteliği taşımadığı, bu konuda yeterli tespit bulunmadığı’ yönünde rapor hazırladığını söyledi.

Haberin Devamı

Cumhuriyet tarihinin ilk toplu konut projesi olan Saraçoğlu Mahallesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ATO ve Mimarlar Odası Ankara Şubesi geçtiğimiz günlerde ulusal fikir proje yarışması düzenleme kararı alırken, mahalle sakinlerinin Bakanlar Kurulu’nun mahalleyi ‘riskli alan’ ilan eden kararına karşı açtığı davada bilirkişi raporu tamamlandı.
Mahalledeki dönüşüm tartışmaları ilk olarak Şubat 2013 tarihli Bakanlar Kurulu’nun ‘riskli alan’ kararıyla başlamıştı.
Ancak yapılan itiraz sonucu Danıştay 14. Daire, ‘riskli alan’ kararını iptal etmşti. Ardından Bakanlar Kurulu Danıştay’ın iptal gerekçelerini dikkate alarak yeni bir kararla 18 Kasım 2013’te bölgeyi yeniden ‘riskli alan’ ilan etmiş, bu karar da mahkemelik olmuştu.
Danıştay, kararla ilgili yürütmeyi durdurma kararı verirken, Avukat Asım Özcan, bilirkişinin raporunu tamamladığını ve ‘mahallenin riskli yapıların bulunduğu bir alan niteliği taşımadığı, bu konuda yeterli tespit bulunmadığı’ yönünde rapor hazırladığını söyledi. Özcan, şunları söyledi:

Haberin Devamı

VERİLERDE HATALAR VAR

“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 5 mühendisin imzasıyla bir bilgisayar çalışması yapmış. Raporlarda ‘binaların riskli olduklarını saptadık’ diyorlar. Binalarda tespit yaparken girdikleri verilerde bazı hatalar var. Buradaki tüm binaların alt katlarındaki bodrumlar zemine gömülü durumda. Risk analizi yapılırken bodrum katların hesap dışı bırakılması gerekiyor. Buradaki 2 katlı binayı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 3 katlı bina olarak hesaplıyor. Böylece risk faktörünü artırmış oluyor.

SONUÇTAN UMUTLUYUZ

Bu binalar yığma tuğla yarı betonarme olarak yapılmış. Yığma tuğlanın arası da çimentolu harçla örülmüş. Bu harç çok sağlam. Bilirkişiler de tespit ettiler keşif sırasında. Buna rağmen bakanlık, hazırladığı simülasyonda en düşük kalitede harçla yapılmış gibi sisteme veri girmiş. Ama tüm bunlara rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı rapora göre bile riskli çıkmıyor. Bu nedenle sonuçlar lehimize geldiği için umutluyuz. 2. Bakanlar Kurulu kararına karşı açtığımız davayı da kazanacağımızı umuyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!