Maden şirketinden Cumhurbaşkanı'na yanıt

Güncelleme Tarihi:

Maden şirketinden Cumhurbaşkanına yanıt
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2014 15:40

Ermenek'te 18 maden işçisinin mahsur kaldığı madeni işleten şirket, yaptığı ilk resmi açıklamada olayın nedenini "doğal afet" olarak açıkladı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "öğle yemeği içeride yensin baskısı var" açıklamasına da yanıt verdi.

Haberin Devamı

Has Şekerler Madencilik, yaptığı yazılı açıklamada, "Türkiye'nin tüm maden ocağında yemek saatleri içeride kullanılmaktadır ki, buna devlet ocakları da dahildir. Ayrıca torba yasayla gelen uygulamaların yürürlüğü 2015 yılbaşından itibaren başlayacaktır" denildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Ermenek'te olayın meydana geldiği madendeki incelemelerinin ardından yaptığı açıklamada, şirketin işçilere öğle yemeğini maden içinde yemeleri için baskı yapmasını eleştirmişti.

Erdoğan, "Bu olayın olduğu anda yemeğin aşağıda yenmesine yönelik baskılar böyle bir sıkıntıyı doğurmuştur. Bu 8 saatten, 6 saate inmesi bu tür işveren anlayışını farklı ele almamız gerektiğini ortaya koyuyor. Bu 6 saat kendisinin orada çalışma olayıdır. Siz kalkıp buradaki yemekle ilgili olayını bu 6 saate yedirmeye kalkarsanız bunun hesabını devletin sorması gerekir" demişti.

Son denetimi yapan müfettiş konuştu

Haberin Devamı

İŞTE O AÇIKLAMA

Has Şekerler Madenciliğin yazılı açıklaması şöyle:

"Bilindiği üzere 28.10.2014 günü şirketimize ait maden ocağında su baskını meydana gelmiş ve 18 işçi kardeşimiz maden ocağında mahsur kalmıştır. Bugüne kadar tek amacımız ve odak noktamız bu kardeşlerimizin sağ salim maden ocağından çıkarılması olmuştur. Bu sebeple de bu zamana kadar kamuoyuna bir açıklamada bulunamadık. İşletmekte olduğumuz maden ocağında tüm iş güvenliği tedbirleri alınmış, bu zamana kadar gerekli denetimlerin hepsi yapılmış, maden ocağı hukukun emrettiği şekilde işletilmiştir. Kazanın oluş nedeninin şu anda tespit edilmesi imkansız olmakla birlikte, içeriden kurtulan kardeşlerimizin bize verdiği bilgeye göre doğal bir afetten bahsedilmektedir. Türkiye'nin tüm maden ocağında yemek saatleri içeride kullanılmaktadır ki, buna devlet ocakları da dahildir. Ayrıca torba yasayla gelen uygulamaların yürürlüğü 2015 yılbaşından itibaren başlayacaktır. Bu konuda basında çıkan haberler ve diğer değerlendirmeler, bilgi kirliliğinden başka bir şey olmamakla birlikte bu soruların 18 kardeşimiz halen kurtarılmayı beklerken irdelenmesi gereken meseleler olmadığının da altını çizmek isteriz. Şu anki tek amacımız yıllardan beri breraber çalıştığımız, ailemiz, dostumuz, arkadaşımız olarak gördüğümüz emekçi kardeşlerimizin biran önce güvenle ocaktan çıkarılmasıdır. Bunun dışında hiçbir amaç ve çalışmamız yoktur. Enerji Bakanı, Ulaştırma Bakanı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, kamu kurum ve kuruluşları ve STK'lara kurtarma çalışmalarına verdikleri desteklerden dolayı, ayrıca manevi olarak yükümüzü paylaşan tüm dostarımıza teşekkür ederiz. Tüm şirket yetkilileri ve çalışanları olarak tüm önceliğimizin bu husus olduğunu bildirir, bu çalışmaları tamamlayıp işçi kardeşlerimizin sağ salim kurtarıldıktan sonra incelemelerin ve kazanın oluşumunun titizlikle inceleneceğini, şirket yetkilileri olarak maden ocağında bulunduğumuzu ve ilk andan itibaren fiiflen tüm çalışmalara katıldığımzı, kurtarma çalışmalarının biran evvel sonuçlandırılması için gerekli tüm işlermleri gerçekleştirdiğimizi kamuoyunua saygıyla bildiririz. "

Haberin Devamı

TANER YILDIZ: KİMSE KUSURA BAKMASIN BU BİR DOĞAL AFET DEĞİL

Taner Yıldız ve Lütfi Elvan Ermenek’te yaşanan maden kazası ile ilgili son gelişmeleri paylaştı.

İşte bakanların açıklamasından satır başları:

TANER YILDIZ:

7-8 metrelik çamur tabakasını atmamız gerekiyor. Raylar üzerinden çamur dışarı atılıyor. Üç vardiyalı ekiplerimiz çalışmalarına devam ediyorlar.

Tabi iki tane ayrı noktadan ocağa müdahale edebiliyorduk. Dışardan o tepenin daha da arkasından ayrı bir sondaj vurma hissettik. MTA’nın sondaj ekipleri yola çıktılar. Üçüncü noktada bu çalışmayı yönetmek üzere, en dipteki su veya çamurun üçüncü yolla dışarıya atılmasına yönelik bir işlem. Ama en az 3-4 günlük bir işlem. Dağdan gireceğiz, ayrı bir müdahale ortamı oluşturmak istedim. Çalışmalar gece boyunca da devam edecek. Güvenlik konusuna da bütün arkadaşlarımızın dikkat etmesi gerektiğini söyledik.

LÜTFİ ELVAN:

Haberin Devamı

Ben de şunu ifade etmek istiyorum. Özellikle yer altında kaza sonrası müthiş bir yıpranma söz konusu. Tahkimatlarda ve su patlaması neticesinde oluşan çok yoğun bir çamur tabakasının toplanması ve bunun yüksek mertebelerde olması bunun daha da uzayacağını gösteriyor. Önümüzdeki yapı neye çıkar, nasıl bir sonuçla karşılaşırız şu anda bir şey söylemek mümkün değil. çamurda ilerlemek oldukça güç. Arkadaşlarımız çamurda ilerlemeye gayret ediyorlar. Malzemeleri boşaltmaya çalışıyorlar. Şu anki yapı itibariyle ilerlemenin daha yavaş olmak zorunda olduğunu yer altında çalışanların güvenliğini de dikkate aldığımızda çalışmanın biraz daha yavaş şekilde ilerlemek zorunda olduğunu ifade etmek istiyorum.

Haberin Devamı

Aşağı doğru bir iniş söz konusu. Çamur kitle yukarı taşınıyor biliyorsunuz. Suyu deşarj etmek kolay ama çamur kil tabakasını dışarı taşımak daha güç.

İŞLETME SAHİBİNİN AÇIKLAMASI OLDU DOĞAL AFET BENZETMESİ

TANER YILDIZ:

Hiç kusura bakmasın bu afet falan değil. her şeyi kamuoyuyla doğru şekilde paylaşmamız lazım. Biz özellikle eğer bir sel felaketi bir deprem gibi elimizde bulunmayan nedenlerden dolayı bir işlem olmuşsa bu doğal afettir deriz. Ama burası bir doğal afet değil arkadaşlar. Kusur var demektir. Kusur kimdedir, bunun adli idari soruşturmaları yaptıktan sonra netleşir. Ama buraya bir doğal afet tanımlaması yapmak bu olayı geçiştirmek anlamına gelir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!