Y kuşağı, Obama’ya sırtını çevirdi

Obama’yı 2008 yılında destekleyerek ABD’nin ilk siyah başkanı olarak seçtirmeyi başaran “Y” ya da “Millennials” kuşağı diye adlandırılan 1977-1981 arası doğumlu gençlerin, gelecek hafta hafta yapılacak olan ara seçimlerde Başkan Obama’ya sırt çevirmeleri ne rağmen yine Demokrat Parti’yi desteklenmeleri bekleniyor.

Haberin Devamı

Harvard Üniversitesi’nin 18-29 yaş arası gençler arasında yaptığı nakete göre, ” Y Kuşağı” ne Cumhuriyetçileri ne de Demokratları desteklemediği halde yine Demokrat Parti’nin önderliğinde (50-43) bir ABD kongresi tercih ediyor.

ABD’de Vietnam savaşını bilmeyen ve ilgilenmeyen bu kuşak kürselleşmenin de etkileriyle tüm dünyaya yayıldı. Yeni iletişim teknolojilerinin de bu neslin alt temasını oluşturmasında önemli rol oynadığı Y kuşağı, beklenenin aksine siyaset ile de çok yakından ilgileniyor.

IŞİD için hiç endişeleri yok
Harvard Üniversitesi, Siyaset Enstitüsü’nün yayınladığı anket sonuçlarına göre, 2012 ABD Başkanlık seçimlerinde Yüzde 53’ü Barack Obama, Yüzde 33’ü ise Cumhuriyetçi aday Mitt Romney lehine oy veren Y kuşağı, bu defa Obama’nın güvenoyunu yüzde 43’e indirmiş durumda. Genel olarak ekonomi Y kuşağını en çok kaygılandıran konu olarak yüzde 18 ile öne çıkarken, işsizlik (8), Savaşlar ve sağlık (7), eğitim ve göçmenlik ise yüzde 6’yı endişelendiriyor. Bu gençlerin ulusal güvenlik ve IŞİD için kaygıları sadece yüzde 3.

Türk Millenial’ların çevre tutkusu küresel ortalamanın üstünde
Obama’nın başkan seçilmesinde öneml rol oynayan Y kuşağını, Türkiye’de de ilk defa Gezi Parkı olaylarında tanımıştık. Türk Y kuşağının çevreye olan tutkusu yüzde 83 ile küresel ortalama olan yüzde 77’inin üzerinde çıkmış, ve yine yüzde 86’sı Türkiye’de yaşamaktan gurur duyduklarını belirtmişlerdi.

İcraatlardan hiç memnun değiller
ABD’de ekonomiden (36-60) tututunda, sağlık (37-59), Federal Cari Açık (31-69) Dış politika (35-60), Göçmenlik (35-61) ve Irk ilişkileri (47-49) konusunda hükümetten memnun olmadıklarını kaydeden Y kuşağı’nın Sosyal medya’da kullandıkları platform tercihleri de oldukça ilginç.

Instagram’ı Twitter’a tercih ediyorlar

ABD’li Y kuşağı, Twitter’den (Yüzde 38) çok Instegram’ı (yüzde 39) tercih ediyor. Facebook’u kullanaların oranı ise yüzde 80’e çıkmış vaziyette. Diğerleri ise şöyle sıralanıyor; Google + ((45), Pinterest (30), Snapchat (28), Tumbir (13), Foursquare (5).

24 saat açıklar
Bu haftaki Time Dergisi’nde yer alan bir araştırmanın sonuçlarına göre ise Y kuşağı çalışanlarının yüzde 73’ü ister mesai içi, isterse dışı olsun, saat gece kaç olursa olsun isle ilgili e-maill ya da teks mesajlara cevap verebileceklerini, daima temas içinde olacaklarını söylüyorlar. Zaten yukarıdaki sosyal medya kullanma oranları da bu kuşağın bu konudaki yüksek eğilimlerini gösteriyor. Zaten yine bu ankette yüzde 79 şimdiki işini bırakmaktan çekinmeyeceğini, yüzde 82’sinin ise teknolojinin kendi işlerini başlatma imkanı olanakları sağladığına inandıklarını belirtiyor.

Emlak krizinden sorumlu tutuluyorlar
Bencil olmaları ve çalışma alışkanlılıklarının farklılığı yüzünden daha geri kuşaklar tarafından eleştirilen Y kuşağı’nın yüzde 40’ı işsiz olmasına rağmen, çoğunun öğrenci olması bu durumu elbette normal kılıyor. ABD’de emlak sektörünün bir türlü krizden kurtulamamasından da yine bunlar sorumlu tutuluyor. Büyük şehirlerde, küçük apartmanlarda yaşamak isteyen bu kuşak için evlilik ve çocuk sahibi olmanın, yani tipik Amerikan rüyası için hiç aceleye gerek yok. Ancak, verilere göre ABD’de bu yıl Y kuşağına mensup 28 milyon kişi işe başlayacak. En çok çalışmayı hayal ettikleri işyerleri içinde ilk 5 şu şekilde sıralanıyor; St. Jude Children's Kanser Araştırma Hastanesi, The Walt Disney, Hastane, Google ve Apple.

Türkiye, ti'ye alıyor
Deloitte’nin 28 ülkede yaptığı 2014 Millennial Anketi sonuçlarına göre ; geleceğin iş liderlerinin yüzde 70’i şimdiki iş organizasyonunu beğenmiyor, birbirine daha bağımsız dijital ortamdaki iş düzenini tercih ediyor. Ayrıca, yüzde 75’i ise kurumların daha fazla geleceğin lideri yetiştirmek için çok gayret göstermesi gerektiğini belirtirken, Türkiye şimdilik bu ku kuşağı tiye alıyor.

Yazarın Tüm Yazıları