Peşmerge, Kobani'ye geçmeye başladı

Güncelleme Tarihi:

Peşmerge, Kobaniye geçmeye başladı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2014 12:13

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi tarafından gönderilen Peşmergeler, Türkiye üzerinden Kobani'ye geçmeye başladı.

Haberin Devamı

Reuters'ın haberine göre, Londra merkezli Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü yaklaşık 10 Peşmerge'nin, Suriye'nin Kobani ilçesine girdiğini belirtti.

Örgüt, kalan Peşmergelerin de "önümüzdeki saatlerde" Kobani'ye geçmesinin beklendiğini bildirdi.

BARZANİ'DEN AÇIKLAMA
Bu arada Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, Peşmerge güçlerinin Türkiye'nin yardımı ve ABD'nin desteğiyle Kobani'ye gittiğini ifade etti.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; Barzani, yaptığı yazılı açıklamada, Kobani'nin terör örgütü IŞİD'in eline geçmemesi için "dost ülkelerle" görüşerek yoğun çaba gösterdiklerini vurgulayarak yaşanan sürece ilişkin şunları belirtti:

"Türkiye'nin rızası ve yardımıyla, ABD'nin desteği olmasaydı Peşmerge güçlerinin Kobani'ye gitmesi mümkün değildi. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, yaptığımız telefon konuşmasında, 'Peşmerge’nin, Türkiye üzerinden Kobani'ye gitmesi için görüşme halinde olduklarını ve anlaşmaya yaklaştıklarını' bize iletti. Geçiş için ABD, Türkiye ve Kürdistan bölgesi arasında üçlü ve ikili yoğun görüşmeler yapıldı. Müzakereler neticesinde Türkiye, Peşmerge’nin Kobani'ye gidişi için her türlü kolaylığı sağlayacağını resmi olarak tarafımıza bildirdi. ABD de bu sürece desteğini ifade etti."

Haberin Devamı

Peşmerge, Kobaniye geçmeye başladı

CİHAN'ın haberine göre, üst duzey komutanların yer aldığı Peşmerge heyeti Kobani'de incelemelerde bulundu. Heyetin, Peşmerge'nin silahlı birliklerinin ve askeri araçlarının geçişi için ön hazırlık yaptığı belirtildi.

Peşmerge, Kobaniye geçmeye başladı

"YİNE GÖNDEREBİLİRİZ"
Dış desteğin alınmasının ardından IKBY Parlamentosu'nun Peşmerge’nin gönderilmesi yönünde karar aldığını hatırlatan Barzani, açıklamasına şöyle devam etti:

"Ayrıca Demokratik Birlik Partisi (PYD) yöneticileriyle çok sayıda Peşmerge’nin Kobani'ye geçmesi için görüştük. Onlar, 'savaşacak Peşmerge'ye değil, kendilerine destek olacak bir güce ihtiyaçları olduğunu' bize bildirdi. PYD'nin talebi üzerine Kobani'ye destek için Peşmerge gücü gönderilmesine karar verildi."

Haberin Devamı

Kobani'ye sadece "destek kuvveti ve silah" gönderildiğini belirten Barzani, "Cephedeki şartlar değişir ya da bizden bir daha güç talebinde bulunulursa ve izin verilirse Suriye'nin kuzeyindeki teröristlerin bozguna uğratılması, Kobani'deki kardeşlerimizin savunulması için Peşmerge göndermekten çekinmeyiz" ifadelerini kullandı.

Peşmerge, Kobaniye geçmeye başladı

Peşmerge, Kobaniye geçmeye başladı

BAKMADAN GEÇME!