Veysel Eroğlu: İstanbul için no problem

Güncelleme Tarihi:

Veysel Eroğlu: İstanbul için no problem
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2014 12:00

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu İstanbul'da barajların doluluk oranı ve su sıkıntısı sorularına "No problem" diyerek cevap verdi.

Haberin Devamı

İstanbul’da A ve B planından sonra olası su sıkıntısı için devreye sokmayı plandığı C Planı’nın “Yeraltı ve kuyu suları” olduğu ortaya çıktı. Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, bu yaz İstanbul’da barajların doluluk oranının azalması sonucu ortaya çıkan su sıkıntısı nedeniyle, B Planı olarak devreye soktukları “Sakarya Nehri”nden sonra, gerekirse devreye sokacağını belirttiği C Planı’nı da açıkladı. Eroğlu, bu yıl “Orta derece kuraklık” yaşanan İstanbul’da sadece B planını devreye soktuklarını, C planını ise Yalova’da hayata geçirdiklerini söyledi.

Küçükçamlıca’daki DSİ Salonu’nda düzenlediği basın toplantısında Türkiye’nin su meselesini masaya yatırıp, kuraklık nedeniyle alınan önlemleri açıklayan Prof. Dr. Eroğlu, 2021 yılında da büyük bir kuraklık beklediklerini belirtip “Sudan sebeplerle bahane olmaz. Kuraklıkla ilgili C Planını bu yıl Yalova’da devreye soktuk. İstanbul’da sade B planını uyguladık, C Planı’na gerek kalmadı. Yalova’da 15 adet yeraltı su kuyusundan 6 milyon metreküp su çıkararak, Yalova’yı C planı ile kurtarmanın sevincini yaşadık. İstanbulda bugün itibariyle 250 metreküp su var. Sakarya, Melen 1-2 ve Yeşilçay regülatörlerinden günlük 1,5 milyon metre su çekilmekte. İstanbul günde, 2,8 milyon metreküp, Ankara günde 1,3 milyon metreküp su kullanıyor” dedi.

1 Ekim 2013 - 30 Eylül 2014 arasını kapsayan su yılında Türkiye genelinde yağışlarda normaline göre yüzde 5,8 azalma meydana geldiğini anlatan Eroğlu, özetle şu bilgileri verdi:

BARAJLARDAKİ DOLULUKLAR ORANI YÜZDE 36,5

“Tüm Türkiye’de 85 adet içmesuyu maksatlı barajın doluluk oranı yüzde 36,5. Bu barajlarda toplam 7,1 milyar metreküp su bulunuyor. 214 adet sulama maksatlı barajın doluluk oranı yüzde 32. Bu barajlarda 16,5 milyar metreküp su bulunmakta. 92 adet enerji maksatlı barajın doluluk oranı ise yüzde 32,6. Bu barajlarda bulunan su miktarı ise 21 milyar metreküp.
SU YATIRIMLARI 2002-2013 yılları arasında 268 baraj, 53 gölet, 305 sulama tesisi, 76 içmesuyu, 1061 taşkın koruma ve diğer tessiler olmak üzere toplam bin 763 adet tesisin inşaatı tamamlandı. DSİ Genel Müdürlüğü’nce yürütülen GÖL-SU 1000 günde 1000 Gölet Projesi kapsamında gelecekte meydana gelebilecek su sıkıntılarına karşı çok maksatlı gölet projeleri hayata geçiriliyor.

76 İL SUSUZ KALACAKTI

81 il için hazırlanan ve en az 30 yılın ihtiyacı dikkate alınarak İçmesuyu Eylem Planı ile, 376 adet içmesuyu tesisi ile takriben 41 milyon kişiye içmesuyu sağlandı. Bu tesisler olmasaydı, İstanbul dahil 76 şehir susuz kalacaktı. İnşaatları devam eden 36 adet proje tamamlandığında 18 milyon kişiye daha içmesuyu sağlanmış olacak.

MELEN, İSTANBUL NUFUSU 35 MİLYONA ÇIKSA BİLE YETECEK

Haberin Devamı

Melen Sistemi ile İstanbul’a 2071 yılına kadar 1 milyar 77 milyon metreküp su temin edilecek. İstanbul’un mevcut su kaynakları yıllık yaklaşık 1 milyar 367 milyon metreküp olup, 2035 yılına kademeli olarak devreye alınacak Büyük Melen II ve III, Osmangazi ve Sungurlu Barajları ile de kadar yaklaşık 1 milyar 772 milyon metreküp ilave su sağlanacak. Toplam 3 milyar 139 milyon metreküp su ile 35 milyon nüfusun su ihtiyacı karşılanacak.”

Haberin Devamı

KUTU: BELEDİYE BAŞKANLARI FESTİVAL DÜZENLEYECEĞİNE YATIRIM YAPSIN

Ülke genelinde içmesuyu şebekelerinde kayıp kaçak oranının yüzde 50’lerde olduğunu ve yaşanan su kayıplarına son vermek için seferberlik başlattıklarını anlatan Bakan Eroğlu, belediye başkanlarına, festivaller düzenlemek yerine, altyapı yatırımlarına önem vermeleri çağrısında bulundu. Eroğlu, “İçme Suyu Temin ve Dağıtım Sistemlerindeki Su Kayıplarının Kontrolü Yönetmeliği” doğrultusunda, su kaybının kabul edilebilir seviyelere çekilebilmesi için altyapı yatırımlarına ağırlık vermelerini istediği belediye başkanların festival davetlerine gitmediğini söyleyip şöyle dedi:

TÜRKİYE’NİN 157 GÜNLÜK SUYU ŞEBEKELERDE KAYBOLUYOR

Türkiye’de 2012 yılında belediyeler tarafından içme ve kullanma suyu şebekesi ile dağıtılmak üzere 4,9 milyar metreküp su çekildi. Bu suyun 2 milyar metreküpten fazlası gelir getirmeyen su olarak kaydedildi. İçmesuyu şebekelerinde kaybolan bu su miktarı ise Türkiye’nin, 157 günlük su ihtiyacına karşılık geliyor. Yüzde 43’e olan bu kayıp oranı, gelişmiş yüzde 10-20 arasında.
Bu yönetmelik ile su idareleri ve belediyeler su kayıp oranlarını büyükşehir ve il belediyelerinde 5 yıl içerisinde en fazla yüzde 30, takip eden 4 yıl içerisinde ise en fazla yüzde 25 düzeyine indirecek. Diğer belediyelerin ise 9 yıl içerisinde en fazla yüzde 30, takip eden 5 yıl içerisinde ise en fazla yüzde 25 düzeyine indirmeleri hedefleniyor.

TAŞKINLARLA MÜCADELE

Son 20 yılda ülkemizde meydana gelen 568 adet taşkın vakasında 466 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 5.500.000 dekar arazi zarar görmüştür. Bu taşkınların maddi zararı 2,5 milyar TL oldu. Başbakanlık tarafından 2006 ve 2010 yıllarında Taşkın Genelgesi ile, akarsu yatakları üzerinde yapılacak bütün mühendislik çalışmalarında DSİ’nin bilgisi ve onayının alınması mecburi kılındı. DSİ Genel Müdürlüğü tarafından son 12 yılda bin 384 adet taşkın koruma tesisi tamamlanarak 2,5 milyon dekar alan taşkından korundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!