KREDİ ALANLARA MÜJDELİ KARAR

Güncelleme Tarihi:

KREDİ ALANLARA MÜJDELİ KARAR
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2014 11:49

Almanya’da bankalar, taksitle kredi alan müşterilerinden yüksek faizin yanında bir de yüklü işlem parası kesiyordu. Alman Yargıtay’ı bankaları haksız buldu. Ama parayı geri isterken, çok dikkat!

Haberin Devamı

ALMANYA’da bankalar, kredi alan müşterilerinden yüklü işlem parası kesiyordu. İşlem parası deyince, öyle birkaç Euro değil. Alınan net kredi üzerinden yüzde

KREDİ ALANLARA MÜJDELİ KARAR
1 ile 3 arasında değişiyordu. Ortalama 600 Euro ile bin 500 Euro veya daha da üzerinde tutuyordu. Bu da yetmez, bazı bankalar işi kurnazlığa dökerek, işlem parasını ana paraya ekleyip kredi gibi faiz alıyordu.

2004’TEN BERİ

Mahkemeler bu uygulamayı haksız buldu, ama bankalar parayı geri ödemeyince, olay Federal Yargıtay’a gitti. Federal Yüksek Mahkeme mayıs ayında verdiği kararda ‘İşlem parası haksızdır’ dedi. Bankalar bu sefer üç yıl önce alınan kredi işlem paraları zaman aşımına uğradı diye 2011 öncesi kestikleri işlem paralarını ödemek istemediler. 7 bin banka müşterisi yeniden davacı oldu. Federal Yargıtay, önceki gün bankaları haksız bulan kararına bir yenisini daha ekledi. Yargıtay, ‘Müşteriler haksız işlem parasından 2013, 2014 yıllarında haberdar oldular. Burada geriye dönük 10 yıl zaman aşımı yasası geçerlidir ve bankalar 2004 yılından beri alınan işlem paralarını geri ödemek zorundadır’ dedi.

Haksız işlem parasını geri almak isteyen müşterilerin en geç yıl sonuna kadar bankasına başvurması gerekiyor. Yargıtay’ın karar numarası şöyle: Az. XI ZR 348/13 ve 17/14.
Şimdi bankalara başvuru yağacak. Stiftung Warentest kuruluşunun hesaplarına göre bankalar, geçmiş 10 yıl içinde haksız yere kestikleri 13 milyar Euro civarında parayı geri ödemek zorunda kalacak.

AMAN DİKKAT

Bankadan kredi almış ve henüz kredi borcu bitmemiş olanlar için çok önemli tavsiye: Bankaya işlem parası için başvurun, ama işlem parasını geri almak yerine bankayla kredi sözleşmenizi yenileyin. Çünkü bazı bankalar işlem parasını ana kredi parasına yüklüyordu. Böylece işlem parasını kredi gibi göstererek, bu miktar üzerinden faiz kesiyordu. Şimdi bu kararla müşteriler işlem parasına geçmişte kesilmiş faizleri de geri alma hakkına kavuştu. Yargıtay’ın kararı ayrıca yüksek orandaki faiz oranını şimdi düşük olan faiz oranına çekme fırsatı da sunuyor. Bu nedenle bankanızla görüşün. Eğer anlaşamazsanız, Bankalar ve Sparkassen Birlikleri’ne giderek, ombudsmanlara danışın.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!