Ben değil hiç kimse karışamaz

Güncelleme Tarihi:

Ben değil hiç kimse karışamaz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2014 01:24

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 4 eski bakanla ilgili oluşturulan soruşturma komisyonunun İstanbul’da şüpheli ve tanıkların ‘ayağına gittiği’ yönündeki eleştirileri ve davet edilenlerin komisyona bilgi vermemesini değerlendirdi.

Haberin Devamı

Komisyonun savcı gibi çalıştığını vurgulayan Çiçek, “Sadece ben değil, hiç kimse komisyon çalışmalarına karışamaz. Ankara savcısına müdahale edemiyorsam, onlara da edemem. Meclis’teki bu soruşturma kamuoyunun hassasiyeti göz önüne alınarak sonuçlandırılacak” dedi. Hürriyet’e konuşan Çiçek, şunları söyledi:

ANKARA SAVCISI GİBİ

“Soruşturma komisyonları TBMM’nin yaptığı yargısal işlemlerden biridir. Yasama faaliyetlerinden değildir. Soruşturma komisyonlarına Meclis Başkanı dahil, hiç kimse ‘niye öyle yapıyorsunuz, niye böyle yapmıyorsunuz’ diyemez. Bu müdahale anlamına gelir. Ankara savcısının soruşturmasına kimsenin karışmamasının gerektiği gibi... Adalet Bakanı’nın savcıyı araması geçmişte nasıl sorun olduysa, bu da aynı sonucu doğurur.

HERKES DESTEK BEKLİYOR

Haberin Devamı

Ben Meclis Başkanı olarak kimsenin politikasının bir parçası olamam. Türkiye’de herkes, Meclis Başkanı’nın kendi görüşüne destek vermesini bekliyor. Meclis Başkanlığı olarak bizim soruşturmanın bir parçası olmamamız gerekiyor. Aksi durumda soruşturmayı Meclis Başkanı’nın müdahalesine açık hale getirirsiniz ki bunun siyasi sonuçları olur.

KAMUOYU HASSASİYETİ

Meclis başlattığı soruşturma çalışmasını tamamlayacaktır. 2 ay süreleri daha var. Onu da kullanabilirler. Benim kanaatime göre, komisyon süreyi ekonomik kullanmak, zaman kaybetmemek için İstanbul’a gitme ve soruşturmanın başlatıldığı adliyede tanık niteliğindeki kişileri dinlemeye karar verdi. Bu onlara Ceza Muhakemeleri Kanunu tarafından verilmiş bir yetkidir. Ankara’ya da çağırabilirlerdi, orada da dinleyebilirler. Süratle işi tamamlamak için bu yolu seçmiş olabilirler.

DEMİREL DE İFADE VERMEMİŞTİ

Tanık sıfatıyla çağrılanların bir kısmı ifade veriyor, bir kısmı vermiyor. Kimseyi zoraki ifade verdiremezsiniz. Hatırlarsanız, Süleyman Demirel de 28 Şubat soruşturmasında tanıklık yapmayacağını söylemiş ve gitmemişti.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!