30 saat 25 dakika sonra 230’uncu metre

Güncelleme Tarihi:

30 saat 25 dakika sonra 230’uncu metre
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2014 01:24

Madenin üç çıkışından birine ait olan ve faciadan 30 saat 25 dakika sonra çekilen bu fotoğrafta, kurtarma ekipleri 18 maden işçisine ulaşmak için çabalıyor. Dün akşam saat 18.40’ta çekilen bu fotoğraftaki yer, işçilerin çalışmalarını tamamlayıp çıktıkları, nefeslik ve nakliye için kullanılan yaklaşık 350 metrelik bölüm. Çalışmalar 230’uncu metrede devam ediyor. İşçiler ise 350 metrelik bölüm geçildikten sonra, aşağıya inen 50 metrelik bölümdeler.

Haberin Devamı

30 saat 25 dakika sonra 230’uncu metre
BU fotoğraf, 18 maden işçisini yutan kömür ocağına ait. Dün akşam saat 18.40 sıralarında çekildi. İşçilerin çalışmalarını tamamlayıp çıktıkları, nefeslik ve nakliye için kullanılan yer. Bu bölüm, yaklaşık 350 metreden oluşuyor. Çalışmalar 230’uncu metrede devam ediyor. İşçiler ise 350 metrelik bölüm geçildikten sonra, aşağıya düz olarak inen 50 metrelik bölümdeler.

30 saat 25 dakika sonra 230’uncu metre
UYAR MADENCİLİK YÜZLERCE İŞÇİNİN PARASINI ÖDEMEDİ; 2 YIL SONRAYA SENET VERDİ

İŞTE İŞÇİLER BU SUYUN ALTINDA / Foto Galeri

Madenin üç çıkışından birine ait ve faciadan 30 saat 25 dakika sonra çekilen bu fotoğrafta, kurtarma ekipleri, 18 maden işçisine ulaşmak için çabalıyor. Ancak işleri hiç de kolay değil. Zira çalışmalar güçlükle yürüyor. Kurtarma ekibinde yer alanlardan biri de A.K. Kazanın ardından çağırılan A.K., tahlisiye ekibinden. Dün sabah saat 03.30’da 12 kişilik ekiple birlikte madene inmiş. Sabaha karşı yaşadıklarını şöyle anlatıyor: “Kurtarma çalışmaları başladıktan sonra sabaha karşı 02.30’da telefonla arayıp acele ocağa çağırdılar. Aşağı indiğimizde 03.30’du. Sabah 09.30’a kadar aralıksız çalıştık. Aşağıya sabaha kadar su borusu çektik dalgıç, motor, pompa indirdik. Toplam dört motor çalıştı.”

Haberin Devamı

MOTORLAR BALÇIK YÜZÜNDEN BOZULDU

Ancak kurtarma ekibi sadece suyla mücadele etmiyor. Balçık, işlerini hayli zorlaştırıyor. A.K. bununla ilgili şöyle devam ediyor: “Monte ettiğimiz motorlardan ikisi su artık balçık halini aldığından, mil yüzünden bozuldu. Yeni dalgıç motorlar sallandırıldı. 220-230 metreye kadar indik. Daha 90-100 metrelik bölüm aşağıya kadar su doluydu. Suyu çektikçe yeniden su geliyor. Bizim olduğumuz saatlerde ancak 2 buçuk metre su çekilebildi. Balçığa çakılması çalışmaları zorlaştırıyor. Arkadaşlarımızın bunun da altında olan anayol düzlüğünde olduğu tahmin ediliyor. Dinlenip akşamüstü 18.30’da tekrar indim.”

A.K., çalışmalarını tamamlayıp madenden çıktıktan sonra yaşadığı zorluğu ise şöyle anlatıyor: “Aşağıda da yukarı çıkınca da zor anlar yaşadık. Ailelerin hepsi yanımıza koşuyor, haber bekliyor. Ama en acısı kimsenin yüzüne bakıp da bir şey diyemiyoruz.”

Haberin Devamı

OCAKTA MAHSUR KALANLAR

Osman Çoksöyler, Hüsnü Çolak, Ali Haznedar, Kerim Haznedar, Mehmet Tokat, Hüseyin Çolak, İsa Gözbaşı, Bahri Üzer, Kamil Yaman, Tezcan Gökçe, Uğur İlhan, Hüseyin Gültekin, İsmail Gürses, Mehmet Baha, Mehmet Özcan, Hasan Tuncer, Recep Çiloğlu, Ömer Cansu.

30 saat 25 dakika sonra 230’uncu metre
'Su basması madenciliğin tabiatında var ancak öngörülebilir'

30 saat 25 dakika sonra 230’uncu metre
CHP'li vekiller taburede sabahladı

Dalgıçlar 3-4 metre giremedi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız Dalgıçlar indiler, baktılar çok fazla girmelerinin anlam ifade edemeyeceğini, orada 3-4 metre bile dalamayacaklarını söylediler. Daha sonra kendi can güvenlikleriyle ilgili sıkıntının doğacağı anlaşıldı. Biz buna rağmen ‘girin’ talimatı veremeyiz. Onlar da bizim için son derece önemli, yapılan tetkiklerde hem masada hem de suyun yanında böyle bir sonuca varıldı. Aşağıda 10-12 bin ton su var. Suyun ne kadar beslendiğini bilmiyoruz. O yüzden boşaltma konusunda zaman veremeyiz.

30 saat 25 dakika sonra 230’uncu metre
Ateş de su da toprak da hava da onları vurdu

30 saat 25 dakika sonra 230’uncu metre
Karaman'da kömür ocağında çok sayıda işçi mahsur

Haberin Devamı

Balıkadamları tehlikeye atamayız

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik Biz aşağıda iken tahliye hattında bir sorun oldu. Plastik boru işlevsiz hale geldi. Bu bir zaman kaybı. Su baskınının nasıl olduğunu ancak su atımından sonra bir neticeye ulaştırmak mümkün olabilir. Teknik olarak herkes ne yapması gerekiyorsa geldi, baktı. Eğer yapacakları bir şey var ise yapacaklar. Daha içeriyi görmeden konuşmak doğru değil. Balıkadamların hayatlarını da tehlikeye atmak doğru değil. Onlar ne yapacaklarını biliyorlar. Yapılacak bir görev varsa onun için gelmişler zaten. Eğer yapamıyorlarsa şartlar uygun değil.

3 SAVCI GÖREVDE

GÜNEYYURT’ta meydana gelen maden kazasını soruşturmak amacıyla 3 savcıdan oluşan bir ekip kuruldu. Savcılık kaynakları, Hürriyet’e, “Hak, hukuk ne gerektiriyorsa o yapılacak, kimsenin endişesi olmasın” diyerek, soruşturmayla ilgili şu bilgileri verdi: “Kazanın ardından 3 ayrı Cumhuriyet savcısı olay mahalline giderek, şirketin tüm evraklarına, haritalarına, bilgisayarlarına el koydu. Üniversiteden ve Adli Tıp Kurumu’ndan oluşan iki ayrı heyet kuruldu. Kurtarma işlemleri tamamlandığı takdirde güvenlik önlemi alınacak ve heyet ile birlikte madene inerek ilk incelemeler yapılacak.”Nurettin KURT / ANKARA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!