Peşmerge’den önce ÖSO Kobani’ye vardı

Güncelleme Tarihi:

Peşmerge’den önce ÖSO Kobani’ye vardı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2014 01:24

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nden (IKBY) konvoyla karadan yola çıkan Peşmerge güçleri dün Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra Kobani’ye geçmek üzere Şanlurfa’nın Suruç ilçesine hareket etti. Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) 200 civarında militanı ise Peşmerge güçlerinden önce Suruç’tan Suriye’ye geçerek Kobani’ye gitti.

Haberin Devamı

Türkiye sınırında Suriye’nin kuzeyindeki Kobani kantonunda 15 Eylül’den beri terör örgütü Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarıyla çatışan PKK bağlantılı Demokratik Birlik Partisi’nin silahlı kanadı YPG birliklerine yardım için Peşmerge’den sonra Türkiye’nin destek verdiği Özgür Suriye Ordusu(ÖSO) da harekete geçti. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin başkenti Erbil’den önceki gün yola çıkan Peşmerge güçleri, Türkiye topraklarını kullanıp Kobani’ye varmadan önce ÖSO militanları kente geçiş yaptı. IKBY tarafından önceki gün gönderilen yaklaşık 150 kişilik Peşmerge grubundan hava yoluyla gelen 84 kişi, önceki gün saat 01.10’da Şanlıurfa Havalimanı’na indi. Grup, buradan sıkı güvenlik önlemleri altında saat 03.00’te Suruç’a ulaştı ve karayoluyla gelen grubu beklemeye başladı. Peşmergeler’in karadan yola çıkan grubu ise 05.45 sıralarında Şırnak’taki Habur Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye giriş yaptı. Yaklaşık 40 araçtan oluşan konvoyda uzun menzilli top, zırhlı araçlar, kamyonlar yer aldı.

Haberin Devamı

Peşmergeler Kobani'ye gidiyor


BAYRAKLI KARŞILAMA

Habur Sınır Kapısı önünde bekleyen yaklaşık 150 kişilik grup, Peşmergeleri ellerinde Irak Bölgesel Kürt Yönetimi bayrakları ile PKK flamalarıyla karşıladı. Peşmerge konvoyu polisin sıkı güvenlik önlemleri altında İpekyolu üzerinden Şırnak’ın Silopi, Cizre, Mardin’in Nusaybin, Kızıltepe ilçelerinden geçti. Cizre’de polis Peşmerge’yi karşılayan ve “dağılın ikazına” uymayan gruba müdahale etti. Konvoyun, Şanlıurfa’ya gidip buradan Suruç’a geçerek hava yoluyla gelip kendilerini bekleyen grupla birleşmesi bekleniyor. Peşmerge, daha sonra Mürşitpınar Sınır Kapısı’ndan Suriye’nin Kobani kentine gidecek. Peşmerge’lerden önce ise Kobani’ye ilk giren grup, Kilis’teki Öncüpınar bölgesinden Türkiye’ye geçtikleri belirtilen ÖSO militanları oldu. DHA’nın haberine göre sabah erken saatlerinde Suruç’un Mürşitpınar Mahallesi’ndeki ağaçlıklı bir alandan 10-12 kişilik gruplar halinde ÖSO militanları çıktı. Militanların Kobani’de YPG kontrolündeki batı bölgesine gittiği görüldü.

O komutan Kobani’de

Peşmerge’den önce ÖSO Kobani’ye vardı

Haberin Devamı

-Özgür Suriye Ordusu komutanlarından Abdülcebbar el-Akidi, dün yaptığı açıklamada YPG’yle işbirliği içinde 200 ÖSO militanın silahlarıyla birlikte dün şafak vakti Kobani’ye geçtiğini söyledi. Kendisinin de Kobani’nin Arapça ismi Ayn el Arab’da olduğunu söyleyen Akidi, ‘Bütün savaşçıları tek bir seferde sokmak mümkün olmadığı için bu sabah (dün sabah) Ayn el-Arab’a bir grup savaşçıyı soktuk” dedi.
-Akidi, Halep Askeri Konsey Başkanı iken geçen yıl “Her defasında PKK ile anlaşma yapmamıza rağmen hep sırtımızdan vurdular. Bundan sonra merhamet edilmeyecek. Acıma olmayacak. Eğer imkanımız olursa (PKK’nın) köklerini kurutacağız” demişti.

Çatışmalar sürüyor

Peşmerge’den önce ÖSO Kobani’ye vardı

Haberin Devamı

Kobani’deki çatışmalar ise devam ediyor. Peşmerge grubunun yaklaşması üzerine takviye yaptığı belirtilen IŞİD, dün YPG’nin kontrolünde bulunan bölgeleri yoğun top atışına tuttu. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre ise son iki günde Irak ve Suriye’deki IŞİD hedeflerine önceki gün ve dün 14 saldırı düzenlendi. Dün 12.15 sıralarında Kobani’nin doğu kısmındaki sınıra çok yakın bölgenin hedef alındığı hava saldırıları Suruç’tan da duyuldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!