Fed parasal genişlemeye son verdi

Güncelleme Tarihi:

Fed parasal genişlemeye son verdi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2014 06:34

ABD Merkez Bankası (Fed), parasal genişlemeye son verdi. Fed, FOMC toplantısıyla tahvil alım programını sona erdirirken, politika faiz oranını 'kayda değer bir süre' daha mevcut seviyesinde tutma kararı aldı. Böylece ABD, para musluklarını resmen kısmış oldu. Karar metninde işsizlik oranının yüksek istihdam yaratılarak düştüğüne vurgu yer alması, faiz artışının erken gelebileceğine yönelik ifade olarak algılandı. Bu kararın ve işsizlik vurgusunun ardından dolar tüm dünyada yükselişe geçerken, TL karşısında da 2.22 lirayı aştı.

Haberin Devamı

ABD Merkez Bankası FED, bilançosuna 1.66 trilyon dolar ekleyen varlık alımı programını bitireceğini doğrularken, faiz oranlarının 'kaydadeğer bir süre' daha düşük tutma taahhüdünü de yineledi.

Emek piyasasında iyileşmenin devam ettiğini söyleyen Fed üyeleri, emek kaynaklarının eksik kullanımı ifadesini de yumuşattı. Düşen işsizlik ve aylık 200 binin üzerindeki tarım dışı istihdam artışları Fed üyelerini işsizliğin sağlıklı bir şekilde düştüğüne ikna etti.

Enflasyon oranının ise hedeflenenden düşük olduğunu vurgulayan üyeler enerji fiyatlarındaki düşüşün ise enflasyon hedeflerine ulaşmada sıkıntı yaratmayacağını belirtti. Enflasyon ve işsizlikte Fed üyelerinin olumlu düşünmesi doları yükselten önemli bir faktör oldu.

DOLAR BU SABAH 2.22’Yİ AŞTI

Haberin Devamı

FED kararı öncesi 29 Ekim piyasa tatilinde 2.20 liranın altına inen dolar, bu sabah günün ilk işlemlerinde 2.22 lirayı da aşarak 2.2220 liraya kadar çıktı. Piyasa uzmanları, para musluklarının kısılmasıyla piyasalarda son dönemde yaşanan büyük dalgalanmalara rağmen Fed'in faiz artırımı yoluyla sıkılaştırma konusunda kararlı olduğuna dikkat çekiyor.

ABD VERİLERİNDE BOZULMA OLMAZSA FAİZ ÖN PLANA ÇIKACAK
ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut Fed'in daha önceki açıklamaları gibi verilre bakarak karar aldığını belirtti. Karabulut "Artık bundan sonra ABD tarafında veriler önemle takip edilmelidir, kısa vadede teknik açıdan ise paritenin 2.2160 desteği üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda 2,2240 ve 2,2310 seviyeleri direnç seviyeleri olarak izlenebilir. 2.2160 desteğini tekrar aşağı yönlü kırması durumunda ise 2.2050 ve 2.2000 destekleri izlenebilir. Orta vadede ise ABD verilerinde ciddi bir bozulma olmaması halinde ABD tarafında faiz tartışmaları ön planda olacaktır. Teknik olarak ise 2,2240 seviyesi takip edilmelidir bu seviyenin üzerinde tutunması halinde 2,2600 doğru bir yükseliş görebilir. 2,2250’nin altında ise 2,2000 destek bulacağı bir sonraki noktadır. Bugün ABD tarafından açıklanacak olan ABD 3. Çeyrek büyüme verisi dolarda dün başlayan rallinin tamam mı , devam mı noktası olacaktır" dedi.

Haberin Devamı

BUGÜNKÜ ABD VERİSİ KRİTİK HALE GELDİ
İntegral Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Emre Çayırlı bugün saat 14.30’da açıklanacak olan ABD 3. Çeyrek büyüme verisinin önemi daha da arttığına dikkat çekerken Fed Başkanı Janet Yellen’in bugün Washington’da yapacağı konuşmanın da, piyasaların yeninden hareketlenmesine neden olabilecek diğer bir unsur belirtti. Çayırlı "Fed endişesine bağlı olarak görülebilecek satışlar, Dolar / Türk Lirası paritesinin daha da yükselmesine neden olabilir. Euro / Dolar paritesinin kararlara verdiği tepkiye bakıldığında ise parite fiyatının 1.28 yakınlarından 1.25 seviyesine doğru bir geri çekilme içinde olduğu görülüyor. Emtia tarafında ise FOMC sonrasından Altın ons fiyatında sert bir satış baskısının hakim olduğu görülüyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

2015'DE FAİZ ARTIŞI BEKLENİYOR

Fed'in tam istihdam hedefine yaklaşılmasının ardından, Başkan Janet Yellen, halefi Ben S. Bernanke döneminde başlanan 2 yıl süreli tahvil alımı programını sonlandırıyor. Yellen şimdi küresel ekonomideki yavaşlama ve düşük enflasyondan gelen tehditlere rağmen 2006'dan bu yana ilk faiz artışı için yol haritasını çıkarmak durumunda. FOMC federal fonlama oranını artırma kararının zamanlaması için geniş yelpazadeki birçok bilgiyi değerlendireceğini belirtti. Geçen ay açıklanan tahminlere göre Fed yetkililerinin çoğu önümüzdeki yıl faiz artışı öngörüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!