Eşimin önceki evliliğinden çocuklarına mal kalır mı?

Eşimin ilk eşinden iki çocuğu var. Evlendiğimizde borç içindeydi, yıllarca çalıştık.

Haberin Devamı

* Hatta kazancım, eşimin kazancından daha yüksekti. Daha kurumsal yerlerde çalıştım. Hemen hemen bütün krediler benim maaş hesabımdan yattı. Tapu da, araba da benim üzerime... 12 yaşında bir kızımız var. Malları onun üzerine bırakmak istiyorum. Ayrıca eşimin ilk evliliğinden olan çocukları kanunsuz işlerden dolayı kaçak durumdalar. Bu konularla ileride karşı karşıya gelmek istemiyorum, eşimle hemfikiriz. Bunun bir çaresi var mı?
Hülya K.

Hülya hanım... Eşler, evlilik birliği içerisinde, edinilmiş mal rejimi nedeniyle, elde edilen mal varlığının değerinin yarısı üzerinde hak sahibi olurlar. Bu hak mirasçılara da geçer. Eğer eşiniz, sizden sonra vefat ederse, sizin üzerinize olan malvarlığı değerinin yarısı ile, miras kanunu nedeniyle ayrıca kalanın 1/4’ü tüm mirasçılarına, yani varsayıma göre, 3 çocuğuna geçecektir. Bu konuda bir sözleşme yaparak mal varlığının müşterek kızınıza kalmasını şimdiden sağlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

HAKSIZ ÇIKAN CEZAYI ÖDER

* Eşim boşanma davası açtı ve bir süre sonra tekrar barıştık. Ben tekrar dava açacağım ama eşimin 5 yıl içinde kimseyle kavga etmeme ve 2 lira para cezası var. Boşanma davasını ben açarsam davayı ben mi ödeyeceğim cezayı, veya öyle bir ceza alır mıyım?
Merve T.

Hemen belirtmek gerekir ki boşanma davası açtığınız için herhangi bir ceza almazsınız yahut boşanma davası açtığınız için eşinizin daha önce aldığı para cezasını ödemezsiniz. Ancak boşanma davasının masraflarını ileride haksız çıkan tarafa yüklenmek üzere açan taraf öder.

ARSAM İZİNSİZ KULLANILIYOR

* Yazılarınızı ilgiyle okuyorum. Benim de bir sorum olacak. Şehir merkezine yakın yerde bir arsamız var. Burayı bir inşaat firması bizden hiç bir izin almadan kullanıyor, iş makinelerini ve inşaat malzemelerini koyuyorlar. Bu izinsiz kullanımdan dolayı 01.07.2012- 31.12.2013 tarihleri arasındaki aylar için kira bedelini nasıl hesaplayabiliriz?
Fahrettin R.

Arsanızın sizden izinsiz olarak kullanılması nedeniyle isteyeceğiniz kira bedeline ecrimisil adı verilir. Ecrimisili, kısaca, herhangi bir hakka dayanmaksızın bir başkasının malını kullanma bedeli olarak tanımlayabilirim. Ecrimisil bedeli, bu gayrimenkulün kiraya verilmiş olması halinde elde edebileceğiniz gelir tutarında hesap edilir. Bu gelirin, gayrimenkulün yeri, evsafı, çevresindeki benzer gayrimenkullerin değeri gibi değişkenlere göre hesap edilmesi gerekir.

Haberin Devamı

MAAŞTAN KESİLEN NAFAKA VE KREDİ BORCU

* SGK’ dan emekliyim. Boşandık 3 tane çocuğum var. Nafaka davası sırasında kendi rızamla 98 doğumlu kızıma 400 TL, imam nikahlı eşimden olan 2 kızım için 200’er TL olmak kaydıyla ve maaştaki artış dolayısıyla toplam 844 TL aylık kesilmektedir. İlaç vs den sonra kalan 130 TL’ yi de Ziraat Bankası’ndan kredi borcuma alıyor. Şu an çok zor durumdayım. Sıfıra düştüm. Nafakanın kaldırılması ya da düşürülmesi için dava açtım. Nafaka aşağıya düştüğü zaman banka kredi borcuna yine kesecek, tarafıma yine ödeme olmayacak bu konuda ne yapabilirim? 2010 yılında emekli oldum krediyi de aynı yıl çekmiştim.
Nail G.

Nail bey, nafaka davası sırasında kendi rızanızla kızınıza 400 TL nafaka vermişsiniz, bu konuda rızanızın olması çok güzel. Bir babanın, bir ebeveynin bir çocuğu dünyaya getirirken onun ihtiyaçlarını nasıl karşılayacağını da düşünmesi gerekiyor. Çocukların rızkı gökten kendiliğinden inmiyor maalesef. Herkesin bakabileceği, asgari ihtiyaçlarını karşılayabileceği kadar çocuğa sahip olması medeni dünyanın en önemli zorunluluklarından biri.
Bu konuda yapmanız gerekenin, dünyaya gelmesine vesile olduğunuz 3 çocuğunuzun kendi başlarına ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri yaşa gelene kadar, yaşınıza, eğitiminize, fiziki yapınıza uygun ek bir işte çalışarak gelir elde etmek olduğunu düşünüyorum.

Yazarın Tüm Yazıları