ABD ile Rusya, mahalle kavgasına tutuştu

Güncelleme Tarihi:

ABD ile Rusya, mahalle kavgasına tutuştu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2014 01:24

Rusya ile ABD ilişkilerinde Ukrayna kriziyle tırmanışa geçen gerginlik mahalle kavgasına benzemeye başladı. Bir yandan ABD medyası Rusya lideri Putin’in kansere yakalandığı için sayılı günü kaldığını yazarken, diğer taraftan Moskova’dan yapılan resmi açıklamalarda, “Amerika diplomatlarımızı hırpalıyor” deniliyor.

Haberin Devamı

İki ülke arasındaki bu dalaş hafta başında başladı. İlk önce Amerikan "New York Post" gazetesi, Rusya’daki oligarkları kaynak göstererek, Rusya Başkanı Vladimir Putin’in pankreas kanserine yakalandığını ve en fazla 3 yıl ömrünün kaldığı iddiasını ortaya attı. Moskova bu iddiaya sesiz kalmayı tercih etti.

Hemen ardından Salı günü, bu kez de Amerikan ABC televizyon kanalı Rusya’nın başkenti Moskova’da çalışan Amerikalı diplomatların Rus istihbarat servisi tarafından taciz edilmeye başlandığına dair bir belgesel yayınladı. Diplomatların elçilik dışına adımını attıkları andan itibaren göz göre göre takip edildikleri, kullandıkları araçların lastiklerinin patlatıldığı ve polis vasıtasıyla haklarında tutanaklar hazırlandığı vurgulandı.

RUSYA'DAN YANIT
ABD'den yapılan bu açıklamalara Rusya Salı akşamı Dışişleri Bakanlığı üzerinden resmi yanıt verdi. “ABD’nin iddialarına yanıt” başlığı taşıyan bildiride şu ifadeler yer aldı:

Haberin Devamı

“ABD Dışişleri Bakanlığı siparişlerini yerine getiren Amerikan basını, Rusya’da çalışan diplomatların psikolojik baskı ve tehdit altında tutulduklarına dair propaganda yapıyor. Kanıt olarak gösterilen olayların adi casus romanı seviyesinde olduğunu üzüntüyle belirtmek isteriz. Elektronik postaların çalınması, araçlara saldırılar, diplomatların evlerine yapılan baskınlardan söz ediliyor. Bu iddialar yanı sıra ABD’nin ise Amerika’da çalışan Rus diplomatlarına Viyana konvansiyonu kurallarına yaraşır davrandığı söyleniyor. Biz Rusya olarak diplomatik misyonların çalışmalarıyla ilgili detayları ulu ortada tartışılmaya açılmasından yana değiliz. Ancak ABD Dışişleri bu yönde adım attığı için bizim de elbette söyleyeceklerimiz var. Örneğin Washington’daki Rus Kültür Merkezi yöneticisi resmen taciz ediliyor. Telefonu her dakika bilinmeyen kişiler tarafından aranıyor. Amerika’daki diplomatlarımız devamlı takip edilerek her fırsatta söyleşi yoluyla baştan çıkarılmak isteniyor. Rus diplomatların şahsi bilgileri ve aile durumu şantaj için kullanılıyor. Hatta bir süre önce ABD’deki bir diplomatımız evinde baskına uğrayarak polis tarafından kelepçeyle karakola götürülmüştü. Bu olay hakkında biz hala ABD’den özür dilemesini bekliyoruz”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!