Ocakta su altındalar

Güncelleme Tarihi:

Ocakta su altındalar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2014 01:22

Karaman’ın Ermenek ilçesinde Has Şekerler Madencilik şirketine ait kömür ocağında işçiler sabah vardiyasındayken, 350 metrelik bölümde galeriye bir anda su dolmaya başladı. 16 işçi havalandırma ve diğer galerileri kullanarak kendi çabalarıyla kurtuldu. 18 işçi ise arada kaldı. TTK’ya ait kurtarma ekipleriyle, AFAD ekibi bölgede çalışmalara başladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi de ‘Ahtapot’ adlı su tahliye cihazını gönderdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ocakta 11 bin ton su olduğunu ve suyun yükselmeye devam ettiğini belirterek, “Zaman aleyhimize işliyor. Su tahliyesini hızlıca yapabilmemiz lazım” dedi.

Haberin Devamı

KARAMAN’ın Ermenek ilçesine bağlı Güzelyurt beldesi ile Pamuklu köyü arasında bulunan Has Şekerler Madencilik’e ait linyit kömürü ocağında işçiler öğle yemeği arası vermişti. 34 işçi, madenin girişine 350-400 metre mesafede yemek yerken saat 12.15’te, yandaki boş galeride biriken tonlarca su, duvarı patlatıp işçilerin bulunduğu alana dolmaya başladı. Panik yaşayan işçiler kaçmaya başladı.

KAÇIN, GELMEYİN DİYE BAĞIRDILAR

Kurtulan işçilerden Kerim Pınarlı, yaşadıklarını şöyle anlattı: “Yemek yiyorduk, bir anda fırtına eser gibi oldu. Gaz kokusu gelmeye başladı. Diğer galerilerde göçük oldu zannettik, arkadaşlarımızın yanına gidiyorduk ki ‘gelmeyin kaçın’ diye bağırdılar. Kaçmaya başladık. 25-30 metre gittik, bize ‘kaçın’ diyen arkadaşlar gelmediler. Çıktık, arkamızdan su geldi, saniyelerle kurtulduk. 6 kişiydik, çıktık. Öğle yemeğini daha önce dışarıda yerdik, sonra içeri aldılar. Dışarıda olsaydı en azından işçilerimiz dışarıda olurdu.” İşçilerden Şahin Uyar ise “Yemek sırasında toz bulutu ile birlikte su geldiğini fark ettik. Çavuşlarımızı uyardık. Üzerinde durmadılar. Su artınca benimle birkaç arkadaşım kurtulmayı başardık. Diğerleri geriye doğru kaçtığı için ocakta mahsur kaldılar. İçeride bulunan 6 arkadaşım torba yasadan sonra bugün (dün) işbaşı yapmıştı” diye konuştu.

Haberin Devamı

Ocakta su altındalar

16’SI KAÇMAYI BAŞARDI

İşçilerden 16’sı kaçarak kurtulmayı başardı. Çalıştıkları yer yaklaşık 43 metrelik suyla dolan ve çıkamayan 18 işçiyi kurtarmak için harekete geçildi ve zamanla yarış başladı. Kurtulan işçilerin ocaktan çıkıp haber vermesiyle, önce bölgede faaliyet gösteren maden ocaklarından gelen ekipler kurtarma çalışması başlattı. AFAD 225 kişilik ekip gönderirken, Türkiye Taşkömürü Kurumu Merkez Tahlisiye İstasyonu’nda hazırlıklarını tamamlayan 7’si mühendis, 13’ü maden işçisi 20 kişilik ekip, kurtarma çalışmalarında kullanacakları malzeme ve ekipmanlarla Zonguldak’tan hareket etti. Sağlık Bakanlığı, 21 ambulans, 4 UMKE ekibi, 3 anestezi uzmanı, 2 anestezi teknisyeni ile birer dahiliye, ortopedi ve genel cerrahi uzmanı olmak üzere 87 sağlık personeli gönderdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi 5’i dalgıç 25 personelin yanı sıra 10 kilometreden su tahliyesi yapabilen 2 Ahtapot, 2 hortum aracı, 4 buster pompa, 2 motopomp, 5 dalgıç pompa ile Hızırgüç çok amaçlı afet müdahale aracı, bakım aracı, itfaiye ekipman taşıma aracı, mobil büfe ve lojistik araç gönderdi. Türk Silahlı Kuvvetlerince de çalışmalara destek vermek üzere iki uçak ve helikopter görevlendirildi. İki komando timi arama-kurtarma çalışmalarına destek vermek amacıyla olay yerine sevk edildi.

Haberin Devamı

HAVA VERİLİP SU TAHLİYE EDİLDİ

İşçilerin kurtarılması için madendeki suyun tahliyesine başlandı. İşçilerin bulunduğu bölgeye dışarıdan hava verildi. Haberin duyulmasının ardından işçilerin yakınları da maden ocağına akın etti. Gözü yaşlı aileler gelecek iyi haberleri bekledi.
Mahsur kalan madencilerden Nuri İlhan’ın eşi 2 çocuk annesi Ayşe İlhan, “Eşim 2 yıldır kömür ocağında çalışıyordu. Eşim içeride, saatlerdir burada bekliyoruz. Kimse bize bir haber vermiyor” diyerek gözyaşı döktü.

‘3’ÜNCÜ SU BASKINI’ TEPKİSİ

Ocaktan kurtulanlar ve çalışan işçiler Bakan Yıldız’a, “Bu üçüncü su baskını. Önlem alınsaydı böyle olmazdı. Torba Yasa’da çıkan kanunun ardından işçiler öğle yemeklerini madende yiyorlar. Madende yemeselerdi bu yaşanmazdı. Müfettişler hemen denetim yapsın. Yoksa işveren eksiklikleri giderir ve denetimde bir şey çıkmaz” diye tepki gösterdi. Bakan da, “Bütün gece buradayım. Tek çabamız su seviyesini azaltmak” dedi. Üç bakan daha sonra mahsur kalan Ali Haznedar ve Kerim Haznedar’ın ailesine geçmiş olsuna gittiler. Aile “ekmeğimizi torbayla kestiler” diyerek tepki gösterdi. İşçilerin ağabeyi Mevlüt Haznedar, “40-45 gündür işçiler ocağa gelmiyordu. İşveren ‘yemek ve servisi işçiler karşılayacak’ dediği için çalışmadılar. Ancak katlanacak gücümüz kalmadı ve mecburen çalışmaya geldik” dedi.

Haberin Devamı

İŞARET ÜÇ GÜN ÖNCE GELMİŞ

Olaydan 10 saat sonra su tahliyesini sağlayacak motorların çalışması için 2 dev jeneratör getirildi. Konya’dan su tahliyesi için dalgıç pompalar getirilirken, maden ocağına su deşarjını sağlayacak borular indirildi. Ocakta madenlerde bulunması gereken su tahliye sistemi yapılmadığı, üç gün önce de küçük çaplı benzer olayın yaşandığı ancak işletmecinin bunun üzerinde durmadığı ileri sürüldü.

11 BİN TON SU DOLDU

Enerji Bakanı Taner Yıldız, maden ocağına dolan suyun miktarının yaklaşık 11 bin metreküp olduğunu söyledi. Bakan Yıldız, şöyle konuştu: “Su bir yandan besleniyor. Kurulan pompalarla öncelikle amacımız suyun mutlaka dışarıya çıkarılmasını sağlamak. Dalgıçlarımız da buraya intikal ediyor. Çünkü tamamen madenin altı suyla dolmuş durumda. Her iki saatte yaklaşık bir metrelik su yükselmesi var. Üst kotumuz 922, alt kotumuz da 752 metre. Bunun 820 metresine şu anda su gelmiş bulunuyor. İşçilerimiz de 777 kotunda. Su seviyesi maalesef işçilerin tespit edildiği kotun üzerinde. O yüzden zaman aleyhimize işliyor. Su tahliyesini hızlıca yapabilmemiz lazım.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!