Peşmerge havadan silahlar karadan

Güncelleme Tarihi:

Peşmerge havadan silahlar karadan
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2014 23:28

Ankara’nın yeşil ışık yakmasının ardından Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne bağlı yaklaşık 150 kişilik bir Peşmerge gücü, dün Türkiye üzerinden IŞİD’in kuşatması altındaki Suriye’nin Kürt yerleşimi Kobani’ye gitmek üzere Erbil’den yola çıktı. Iraklı Kürt kaynaklara göre 70 Peşmerge’nin havadan 80 Peşmerge’nin ise silahlar ve mühimmatlarla birlikte karayoluyla Kobani’ye ulaşması öngörüldü.

Haberin Devamı

Peşmerge havadan silahlar karadan

SURİYE’de Kürtlerin yaşadığı ve terör örgütü Irak-Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) saldırıları altında bulunan Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinin karşısındaki Kobani’ye Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nden Peşmerge yollama planı dün uygulamaya kondu. 152 kişilik Peşmerge gücünün iki koldan Suruç’a ulaşması planlandı. Peşmerge Bakanlığı sözcüsü General Helgurd Hikmet Peşmergelerin hava yoluyla, silah mühimmatın kara yoluyla Kobani’ye gideceğini söyledi. Buna göre ağır silahlarıyla Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin başkenti Erbil’deki bir üsten yola çıkan 40 araç ve 80 Peşmerge’den oluşan konvoyun Türkiye üzerinden Suruç’a ulaşması öngörüldü. Türkiye saatiyle 13.45’de Erbil’den yola çıkan Peşmerge konvoyunda ambulanslar ve askeri araçlar bulunuyor. AA’nın Peşmerge kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, konvoyda doçkalar, katyuşa füzeleri, havan topları, anti tanklar, patlayıcı maddeler ve çok sayıda mühimmat yer alıyor. Konvoy için Habur Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra Şırnak’ın Silopi, Cizre, Mardin’in Nusaybin, Kızıltepe ilçeleri üzerinden Şanlıurfa’nın Suruç ilçesine ve oradan Kobani’ye uzanacak bir güzergâh belirlendi.

Haberin Devamı

Peşmerge havadan silahlar karadan

‘PEŞMERGE SAVAŞACAK’

Hafif silahlı 72 Peşmerge’nin ise dün akşam havayoluyla Türkiye üzerinden Kobani’ye geçmesi planlandı.
Peşmerge Bakanlığı Basın Sözcüsü Hikmet, IŞİD saldırılarına 16 Eylül’den bu yana direnen Suriye’nin Kobani kentine giden Peşmerge güçlerinin savaşta aktif rol alacağını da söyledi. Peşmerge’nin, Kobani’de sadece lojistik destek sağlayacağı yönündeki iddiaları yalanlayan Hikmet, “Peşmerge’nin savaşçılara sadece eğitim vereceği ve lojistik destekte bulunacağı yönündeki iddialar doğru değil. Peşmerge, Kobani’de IŞİD’e karşı savaşacak” diye konuştu. “Türkiye hükümeti, bu konuda bize çok yardımcı oldu ve kolaylık sağladı” diyen Hikmet, şunları kaydetti: “Onlardan yana hiçbir problemle karşılaşmadık. Türkiye, Peşmerge’nin, Kobani’ye güvenli ve sorunsuz bir şekilde gidebilmesi için elinden gelen bütün çabayı gösterdi.”

Haberin Devamı

‘DAHA FAZLA GÜÇ GÖNDERİLEBİLİRDİ’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Peşmerge güçlerinin daha fazla güvenlik gücü göndermek istediğini ancak Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) buna karşı çıktığını dile getirdi. Bakan Çavuşoğlu, Kobani’ye gidecek Peşmerge sayısının başlangıçta 2 bin olduğunu, daha sonra 200’e, son olarak da 150 civarına düştüğünü hatırlattı. PYD ile Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) arasında güven bunalımı olduğuna işaret eden Çavuşoğlu, “Aynı şekilde PYD ile Peşmerge arasında da güven bunalımı var” diye konuştu.

SINIR KAPISINDA ÇATIŞMA

Peşmerge güçleri Kobani’ye geçerken, dün kentte IŞİD ile PYD’nin silahlı kanadı YPG güçleri arasındaki çatışmalar doğu ve iç kesimlerde yoğunlaştı. IŞİD, Kürt grupların kontrolündeki Türkiye’ye açılan sınır kapısına ağır silahlarla saldırdı. Tarafların birbirine havan topu atışları gerçekleştirdiği bölgede sokak çatışmaları da şiddetlendi. ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine ait savaş uçakları ise Mürşitpınar Sınır Kapısı yakınındaki IŞİD mevzilerini bombaladı. Suriyeli Kürtlerin yaşadığı Kobani kenti 16 Eylül’den bu yana terör örgütü IŞİD’in yoğun saldırıları altında. ABD öncülüğündeki koalisyon, Kobani çevresindeki IŞİD mevzilerini ilk kez 27 Eylül’de havadan bombalamıştı. Koalisyon, 19 Ekim’de de ilk kez kentteki Kürt güçlere havadan silah yardımı yapmıştı.

Haberin Devamı

Sınır kapılarında peşmerge nöbeti

Kobani’ye karayoluyla giden peşmerge konvoyu, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) Erbil’den yola çıktıktan sonra sık sık sevgi gösterileri nedeniyle durmak zorunda kaldı. Konvoy, TSİ 22.00’da Habur Sınır Kapısı’nın karşısındaki İbrahim Halil Sınır Kapısı’nda da ellerinde IKBY bayrakları ve Mesut Barzani’nin resimleri olan bir grup tarafından uğurlandı. Sınırın Türkiye tarafında da peşmergeyi bekleyen grupların Habur Sınır Kapısı’na gelen polis araçlarına taş atması üzerine, polis önce havaya ateş açtı ardından grubu biber gazıyla müdahale etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!