Wowereit: Milyonlarca Türk başarılı uyumun simgesi oldu

Güncelleme Tarihi:

Wowereit: Milyonlarca Türk başarılı uyumun simgesi oldu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2014 13:08

Berlin Eyalet Başbakanı Klaus Wowereit, Almanya’daki Türklerin toplumun çok önemli bir parçası olduğunu söyledi. Ülke genelinde milyonlarca Türkün başarılı uyumun simgesi olduğunu ifade eden Wowereit, olumsuz örnekler yerine bunlar hakkında konuşulması gerektiğini ifade etti. Yaklaşık bir ay sonra aktif siyasete veda edecek olan Wowereit, daha sonra henüz ne yapacağına karar vermediğini belirtti.

Haberin Devamı

Sosyal Demokrat Partili (SPD) Berlin Başbakanı Klaus Wowereit, 11 Aralık’ta aktif siyasete veda ediyor. Yaklaşık 13,5 yıldır bu görevde bulunan Wowereit, Almanya’nın ‘en kıdemli eyalet başbakanı’ unvanını elinde bulunduruyor. Wowereit, Berlin Duvarı’nın yıkılışının 25. yıldönümü ve başbakanlık görev sürecini değerlendirmek üzere Yabancı Gazeteciler Cemiyeti (vap) üyelerini makamında ağırladı. Berlin’deki ve ülke genelindeki Türklerin toplumun çok önemli bir parçası olduğunun altını çizen Wowereit, “Türkler, toplumun başarılı uyuma örnek olan bir parçası.” dedi.

Almanya genelinde milyonlarca Türkün başarılı bir uyum sağladığını ifade eden Wowereit, medyada olumsuz haberlere yer vermenin daha fazla prim yaptığını, ancak milyonlarca başarılı örnekler mevcut olduğunu ve bunlar hakkında konuşulması gerektiğini vurguladı. Wowereit, sorunların da mevcut olduğunun göz ardı edilemeyeceğini ekledi.

Berlin Duvarı’nın yıkıldığı 9.Kasım 1989 yılındaki hatıralarını paylaşan Wowereit, o günün hayatında en derin iz bırakan ve en mutlu günlerden biri olduğunu söyledi. Duvarın yıkılışının beraberinde çok büyük imkanların yanı sıra büyük zorlukları da beraberinde getirdiğini ifade eden Wowereit, bu dönemde başkentin nüfusunun kısa sürede 6 milyona yükseldiğini, ancak birkaç yıl sonra azaldığını ve realitelerle baş başa kaldıklarını aktardı.

Berlin’in 25 yıl sonra eyaletler arası kıyaslamada artık hep sonuncu sırada yer almadığını belirten Wowereit, işsizlik oranının yüzde 20’den yüzde 12’ye gerilemesini, yeni borç alınmadığını ve eski borçların geri ödenmeye başlanıldığını buna örnek olarak gösterdi. Halefi Michael Müller’i bekleyen zorluklar ve ona ne tür tavsiyelerde bulunacağı yönündeki soruya ise Wowereit, herkesin kendine has yönetme tarzı olduğunu, bu bakımdan Müller’e akıl verme girişiminde bulunmayacağını aktardı.

Berlin nüfusunun giderek arttığına dikkat çeken Wowereit, halefini konut sıkıntısı ve kiraların artması gibi sorunların beklediğini dile getirdi. Wowereit’a ayrıca dünya çapında meşhur olan Berlin-Brandenburg Uluslararası Havaalanı (BER) ile ilgili çok soru soruldu. Havalimanının açılışı ile ilgili olumsuz tecrübe yaşandığını kabul eden Wowereit, yeni açılış tarihini henüz duyuramayacağını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!