3.5 ton bonzai yapımı önlendi

Güncelleme Tarihi:

3.5 ton bonzai yapımı önlendi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2014 01:30

İZMİR Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, Ege Bölgesi Sanayi Odası Ekim ayı olağan meclis toplantısının konuğu oldu. Meclis üyelerine konuşan Uzunkaya, trafik ve uyuşturucu konularında verdikleri mücadeleyi anlattı. Celal Uzunkaya, her iki sorununda tek başına polisle değil halk katılımıyla çözülebileceğini dile getirdi.

Haberin Devamı

Ege Bölgesi Sanayi Odası Ekim ayı olağan meclis toplantısı, Meclis Başkanı Salih Esen’in açılışı konuşmasıyla başladı. Cumhuriyet Bayramı’nı kutlayacak olmanın gururunun yanı sıra şehitlerden dolayı burukluk da yaşadıklarını dile getiren Esen, "Ne yazık ki yıl olmuş 2014 biz evlatlarımızı hain pusulara kurban vermeye devam ediyoruz. Çocuklarımız yetim kalmaya, anaların yüreklerini dağlamaya devam ediyoruz. Öfkemizi ne kadar söylesek boş. Ne yazık ki, zor bir sınavdan geçiyoruz. Bulunduğumuz jeopolitik konum, bir dizi risklerle bizi karşı karşıya getiriyor. Bu günlerde daha çok birlik beraberliği ihtiyacımız var. Siyasi zeminde de çatışmacı değil, birleştirici bir üslubun hakim olması, en azından kaybettiğimiz gençlerimiz için olmalıdır" dedi.

UZUNKAYA, İŞADAMLARINA KONUŞTU

Haberin Devamı

Salih Esen’in ardından İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, İzmir’e yabancı biri polis olmadığını hem iş hem de özel hayatından dolayı hep geldiğini söyledi. İzmir’de yoğun bir trafik sorunu olduğunu bildiğini bunun çözümü için de çalıştıklarını söyleyen Uzunkaya, "Kentte 13 binin üzerinde polis görevlimiz var. Ben geçmişte trafikten sorumlu emniyet genel müdür yardımcılığı yaptım. Yani hem İzmir’i hem de Türkiye’nin trafik sorunlarını iyi bildiğim bir noktadaydım. Biz ilk olarak kentini çeşitli bölgelerinde trafiğin röntgeninin çektik. Sorunlarını çözüm yollarını kısa ve uzun vadeli olarak tespit ettik. Bunları, bir kitapta toplayıp toplumun önemli kesimlerine dağıttık. Kentte trafik polisinin görevini yapmadığı biri bir algı vardı. Ancak sadece ceza kesip, denetimde bulunarak bunu başaramazsınız. Bu Avrupa ülkelerinde yüzde 20 civarında bizde ise, yüzde 25’lere ulaşmış durumda. Denetimler ancak yüzde 25 etkili olur. Ama asıl önemli olana yüzde 50 oranında etkili olan trafik bilincini geliştirmektir. Bunun için, trafik dedektifi projesi geliştirdik. Geçen dönem 4 aylık sürede, 27 bin gencimize ulaştık. Eğitimlerinin verdik. Önemli geri bildiriler almaya başladık" dedi. Uzunkaya, İzmir’de kayıtlı, bir milyon 300 bin araç bulunduğunu da söyledi.

Haberin Devamı

3.5 TONA ULAŞAN BONZAİ ELE GEÇİRDİK

Uyuşturucuyla ilgili mücadelelerini de anlatan Celal Uzunkaya, İstanbul gibi kentlerde, uyuşturucu kullanma yaşının 10’a, İzmir’de bu yaşın 12’ye kadar indiğini söyledi. Uyuşturucunun sadece polisin ve ilgili kurumların çözdüğü bir sorun olmadığını ailelere de önemli görevler düştüğünü dile getiren Uzunkaya, "Ailelerle uyuşturucu konusunda duyarlı olmalı. Sadece çocuklarını giyimi, kuşamı, cebine para koymak şeklinde olan ilişki, daha yakın olmalı. Eğer olmaması durumunda, çocuklarımız bu kez farklı eğilimdeki kişilerle arkadaşlık yapıyorlar. Suça yönelmelerini sağlıyor. Özellikle ismini söylemek istemiyorum ama sentetik uyuşturucudan dolayı, ilimizde ve Türkiye yaygın bir kullanımı olana bu uyuşturucudan, gençlerin hayatını kaybettiğine tanık olduk. Geçenlerde, bir gencimiz, iki arkadaşıyla birlikte çatıya çıkıp uyuşturucu, alıyor ve oradan çılgınlık derecesinde biri hareket yapıp dördüncü kattan kendisini atıyor. Geçen yıl iki kilo bu uyuşturucudan ele geçirilmiş. Ancak bu çeşitli işlemlerden geçtikten sonra bir kilodan 50 kilo uyuşturucu çıkartılıyor. Bu birkaç gramlık paketler halinde satılıyor. Bu yıl ilk on ay içerisinde 70 kiloya yakın bu uyuşturucudan ele geçirildi. Bundan da 3.5 ton gibi bir uyuşturucu ele geçiriliyor. Bu da ortaya koyuyor ki, binlerce kişiyi bu şekilde kurtarmış olduk. Eğitim öğretimin başlamasıyla birlikte, riskli okulları tespit ettik. Bunlarda önlemler aldık. Şimdi bu okullardan bazılarında önemli gelişmeler oldu ve onları, ikinci üçüncü derece okulların seviyelerine çektik. Buralarda görevli ekiplerimiz, 500 olaya el koydu" dedi. Asayiş olaylarında da, 31 bin olayda suçüstü olarak 42 bini kişinin yakalamasını yaptıklarını söyleyen Uzunkaya, İzmirlilerin, şüpheli gördükleri durumları polise hemen bilgi vermelerini istedi.

25 BİN SURİYELİ VAR

Haberin Devamı

İzmir’in mültecilerle ilgili olarak bir geçiş kenti durumunda olduğunu, kentte kayıtlı ve kayıtsız olarak 25 bine yakın Suriyelinin bulunduğunu söyleyen Celal Uzunkaya, "Göçmen kaçakçılığında geçen yıllara oranda yüzde yüzün üzerinde artış var. Bunun yakalamalardan görüyoruz. Ancaka göçmenlerin yakalanmasının ardından büyük sıkıntılar da yaşıyoruz. Bu insanların barındırılmasından geri gönderimine kadar bu sorunlar yaşanıyor. Suriyeliler, ilimizde de var. Aileleriyle barınıyorlar. Çeşitli iş kollarında çalışıyorlar. Hatta ucuz iş gücünden dolayı, çalıştıkları iş kollarında Türk işçilerle sorunlar da yaşıyorlar" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!